Stop Ribkradji

Vobler po meri štuke

Prolog

Novopečeni varaličar ulazi u radnju ribolovačkog pribora i počinje da razgleda varalice. Vobleri, silikonci, kašike, leptiri, poperi i još mnogo toga, sve u raznoraznim oblicima, bojama i veličinama. Odlučuje da kupi drvenu ribicu, vobler. Ali koju izabrati? Vrti po glavi scene iz ribolovačkih emisija, priseća se tekstova iz novina, ali izbor se još uvek čini nemogućim. Prilazi mu prodavac voljan da pomogne. “Treba mi vobler za štuku!” – ozareno uzvikuje budući štukolovac, verujući da je njegovim mukama došao kraj, a da štučije upravo počinju.

I zaista, vrhunski varaličar prerušen u prodavca ribolovačke opreme kao iz topa odgovara: “Uzmi ovu, ta je najbolja, hvata sama” i pruži mu Rapalu Shad Rap Shallow Runner od 9  cm boje P (grgeč). Klinja malo zavrti glavom pri pogledu na cenu, ali shvati da će se sa ovom čarobnom varalicom štuke ređati kao na pokretnoj traci, i da ova investicija vredi svaki uloženi dinar.

Sutradan porani na vodu. I prekosutra. Trećeg dana uhvati štukicu u meri i srećan ode kući, verujući da je razbio maler i da tek sad dolazi njegovih pet minuta. Sledeću je uhvatio kroz dve nedelje. Za to vreme njegov drug je upecao 20 kg babuški na plovak. Naš varaličar zaključuje da ovde nema baš mnogo štuka čim neće na onu svemoguću varalicu i odlučuje da se vrati crvićima i starom dobrom zrnu žita.

Optimalno vs Univerzalno

Sa ovakvim i sličnim problemima susreću se mnogi varaličari početnici. Činjenica je da u našim vodama nema mnogo štuka (što čak postaje dominantan problem), a očekivano je i da mladi varaličar nije baš vešt u zabacivanju i vođenju varalica, kao i odabiru dobrih mesta. Ipak, ono što je gotovo izvesno je da je njegov pristup “jedna, ali univerzalna varalica” pogrešan. U ovom slučaju bila je pogrešna veličina voblera. Shad devetka je zaista izvanredna varalica za štuku (jedna od najboljih svih vremena), ali je njena dužina prevelika za našu prosečnu (mrežama opustošenu) baricu, nastanjenu mahom štukicama od 30-40 cm.

S druge strane, ista ta devetka je premala za velike štuke. Ako pripadate maloj grupi srećnika koji pecaju na vodama gde su štuke od preko 5 kg redovan ulov, obavezno bacajte mnogo veće voblere, recimo Super Shad Rap od 14 cm!

Poruka je jasna – zaboravite na voblere univerzalnih veličina, bacajte one optimalnih veličina! Optimalne pre svega u odnosu na veličinu štuke koje nameravate da ulovite, a potom i u odnosu na prosečnu veličinu ribica kojima se ona hrani, veličini vode na kojoj pecate, zamućenosti, temperature i još mnogo drugih faktora.

Matematika – o ne!

Puno je nepoznatih u gore navedenoj jednačini. Za početak ćemo se zadržati na optimalnoj veličini plena. Nauka, ali i praksa mnogih ribolovaca koji love na žive mamce, kaže da je idealan zalogaj za štuku duguljasta ribica dužine njene glave, koja kod štuke čini jednu četvrtinu ukupne dužine tela, računajući i repno peraje.

Dakle, za štuku od 40-ak cm idealan zalogaj je beovica od 10 cm, za onu od 60 cm klenčić od 15 cm, a  tigrica od 80 cm u slast pojede skobalja dužine 20 cm. Naravno, ribice višeg tela predstavljaju krupniji zalogaj pri istoj dužini, pa ovaj odnos ne važi. One srednje visokog tela (bodorka, crvenperka, grgeč) su idealan zalogaj pri dužini tela oko 6-7 puta kraćeg od dužine tela štuke, a one najvišeg tela (recimo deverika) su taman kada su oko 8-10 puta kraće od štuke.

Verujem da je sada jasno kako povezati dužinu voblera i štuke. Naravno, sve ovo važi za voblere prirodnih vibracija (dakle ne prejakih), jer su nam osnova za računicu bile prave ribice. Dakle, ako pecate duguljastim voblerom umereno jake vibracije (Rapala Original, Countdown ili Husky Jerk) možete očekivati da će ga najčešće napadati 4-5 puta duže štuke. Srednje visok vobler, poput Rapale Shad Rap, je taman za 6-7 puta duže štuke, a neki debeljuškasti vobler, recimo Rapalu Fat Rap, će najčešće napasti 8-10 puta duža štuka.

Vibracija i boja

Kao što rekoh, sve ovo važi za voblere prirodne vibracije i boje. Varalice jačih vibracija štuke (i sve druge ribe) zahvaljujući bočnoj liniji “vide” kao veći zalogaj, pa se ova “teorija” mora malo korigovati. Ipak, kako ribolov nije matematika, niti ja imam nameru da nekom presedne pecanje jer treba da pamti nekakve brojeve, jednostavno zapamtite da jača vibracija znači i nešto krupniju prosečno očekivanu ribu. Istovremeno znači i da će neka manja štuka verovatno odustati od napada verujući da je toliki plen ipak za nju prevelik. Primera radi, dvodelna Rapala Jointed ima značajno jaču vibraciju od svoje sestre kojoj na pakti piše Original, pa je i štuke vide kao veći zalogaj.

Slično važi i za boje – drvene ribice drečavih boja štuke bolje vide, a one to instiktivno povezuju sa veličinom, u skladu sa pravilom: veća riba se bolje vidi. Zato se često dešava da na voblere  boja  FT i GFR dolaze nešto krupniji primerci od onih koje dobijamo na prirodne dekore. Iz ovog sledi da ako hoćete da promenite vašu prirodno obojenu varalicu nekim “drečavcem”, a želite da u očima štuka zadržite istu veličinu ribice, obavezno smanjite veličinu mamca za jedan broj.

Teorija optimalnog zalogaja: Duguljaste (minnow) voblere najčešće napadaju štuke koje su 4-5 puta duže od tela varalice. Srednje visoki (shad) vobleri su taman za štuke koje su 6-7 puta duže od njih, dok su debeljuškasti (fat) vobleri najčešće na meti 8-10 puta dužih štuka.

Goran Tokic – Goci