Stop Ribkradji

Varaličarenje na moru

Varaličarenje na moru je kod nas malo kome dostupno, ali ukoliko ste imali prilike oprobati se u tome, sigurni smo da niste ostali ravnodušni, i da sa nestrpljenjem čekate sledeću priliku za odlazak na morsku obalu.

Kako se varaličari na moru?

Četiri su osnovne tehnike, tj. načina varaličarenja…  i to:

– Panulanje  (povlačenje varalice iza čamca u pokretu);

– Varaličarenje iz čamca;

– Vertikalni džiging iz čamca i

– Varaličarenje sa obale.

Kako je vrlo verovatno da ste kao čitalac ovih redova kandidat za varaličarenje sa obale, navešćemo nekoliko riba grabljivica koje će vam najčešće biti na meti… Dakle, ukoliko imate veštine, ali i sreće, možete se pohvaliti ulovom: Brancina, Lice, Zubatice, Škarma, Lampuge, Palamide, Iglice… itd.

Brancin (lat. Dicentrarchus labrax)

Pored Orade i Zubaca, Brancin je jedna od najcenjenijih riba u jadranskom moru. 

Već prilikom prvog susreta sa ovom ribom, na osnovu njenog izgleda, svima je jasno da se radi o grabljivici. Izgleda veoma elegantno, izduženog je tela koje je prekriveno sitnim krljuštima srebrnasto sive boje, a u predelu stomaka svetlije boje. Glava je srednje veličine i na njoj su smeštene krupne oči koje su, može se reći,  postavljene jako visoko. Na škrznom poklopcu se nalazi sa svake strane po jedna bodlja koja je usmerena u pravcu repa. Usta su nesrazmerno velika i u njima je smešteno puno sitnih i veoma oštrih zuba… više.

Skuša (lat. Scomber scombrus)

Svima dobro poznata riba. Nekima sa roštilja, drugima možda sa kraja štapa ili panule.  Izuzetno zanimljiva riba za varaličarenje. Može se tokom cele godine loviti, vertikalnim džigovanjem, ali i klasičnim spiningom. Skuše se kreću, a i love u velikim jatima. Tokom proleća se grupišu (primerci iste ili približne veličine) i kreću na put od pučine ka morskoj obali koje postaju sve toplije i bogatije hranom...više.

Palamida (lat. Sarda sarda)

Palamida ( Sarda Sarda) pripada porodici Scombridae, što bi rekli, skušina bliska rođaka. Spada u porodicu velike plave ribe. Riba izuzetne snage, koja je uvek u pokretu jer jedino na taj način sebi obezbedjuje dovoljnu količinu kiseonika neophodnu za život. Telo joj je vretenastog oblika sa zašiljenom glavom, velikim ustima punim jako oštrih zuba. Idući prema repu telo se sužava tako da je u korenu jako tanko. Rep jak, izražen. Telo u gornjem delu srebrno plave boje sa uzdužno postavljenim crnim prugama. Kod tek ulovljene palamide mogu se videti i poprečne široke tamne pruge koje ubrzo nestanu. Donji deo tela srebrnobele boje. Telo je prekriveno veoma sitnim krljuštima koje se lako skidaju... više.

Šnjur (lat. Trachurus trachurus)

Šnjur (Trarchus trarchus) je sigurno jedna od najproždrljivijih morskih riba. Izduženog je tela, velikih usta i očiju, a jedna od njegovih glavnih karakteristika, bar što se spoljašnjeg izgleda tiče, je bočna linija koja je jako hrapava i oštra, pogotovo u predelu repa. To je prva stvar koja se primeti, ili bolje reći oseti, kada se ulovi ova riba. Boja tela je modro zelankasta, u predelu stomaka je srebrno bela, dok je rep žute boje. Može da naraste do dužine od 40-45 cm i dostigne težinu od oko 2 kg. Prosečna lovna težina mu je 200-300 g. Šnjur pripada vrsti ribe koja se isključivo kreće u jatima… više.

Lica strela (lat. Trachinotus ovatus)

Lica strela ili lica modrulja je za varaličarenje veoma atraktivna riba. Ovo kažem pošto je s obzirom na svoju veličinu ova mala riba izuzetno jaka. Telo joj je izduženo i ovalnog oblika, po bokovima spljošteno i visoko. Zelenkasto srebrne je boje, dok je na bokovima i trbuhu svetlija. Na središnjem delu tela može se primetiti nekoliko vertikalno postavljenih crnih pruga. Glava je mala sa malim ustima i izbačenom donjom vilicom. Usta su puna sitnih zuba koji su raspoređeni u nekoliko redova, a ima ih čak i na jeziku. Oči su joj takođe male. Leđno peraje joj se sastoji iz dva dela od kojih je prvi, prednji deo, sastavljen od 5-6 veoma tvrdih i ostrih bodlji dok je drugi deo ledjnog peraja mekan. Repno peraje je prilično veliko i sastavljeno je od dva jednaka tanka i šiljata kraka… više.

 

Ukoliko ste voljni pomoći u kompletiranju ove stranice, molimo pišite nam na office@varalicar.com  Hvala!