Stop Ribkradji

Lica strela (lat. Trachinotus ovatus)

Lica strela ili lica modrulja je za varaličarenje veoma atraktivna riba. Ovo kažem pošto je s obzirom na svoju veličinu ova mala riba izuzetno jaka. Telo joj je izduženo i ovalnog oblika, po bokovima spljošteno i visoko. Zelenkasto srebrne je boje, dok je na bokovima i trbuhu svetlija. Na središnjem delu tela može se primetiti nekoliko vertikalno postavljenih crnih pruga. Glava je mala sa malim ustima i izbačenom donjom vilicom. Usta su puna sitnih zuba koji su raspoređeni u nekoliko redova, a ima ih čak i na jeziku. Oči su joj takođe male. Leđno peraje joj se sastoji iz dva dela od kojih je prvi, prednji deo, sastavljen od 5-6 veoma tvrdih i ostrih bodlji dok je drugi deo ledjnog peraja mekan. Repno peraje je prilično veliko i sastavljeno je od dva jednaka tanka i šiljata kraka. Na kraju leđne, repne i podrepne peraje nalaze se crne mrlje. Može da dostigne dužinu od oko 70 cm i težinu od oko 4 kg mada se takvi primerci jako retko love. Prosečna lovna težina je obično od 300-500 grama. Jatna je riba i živi na dubinama do 200 metara. Najčešće se nalazi na peskovitom dnu, na ušćima reka, mada se nalazi i u lukama. Voli malo zamućenu vodu. Vrlo često se dešava da je ima između kupača na peskovitim plažama. Mresti se u periodu proleće – leto.

Moram da priznam da nisam nikada ciljano isao na lov ove ribe mada je ponekad ona činila veliki deo mog ulova. Obično se nalazi u blizini druge plave ribe kao sto su palamide, lucevi, trupovi, skuše, lokarde i šnjuri… pa kad počne „kuvanje“ nikad ne znate sta ćete uloviti. Tek kad se nađe na udici znate da je ona na drugom kraju po njenim karakterističnim begovima u stranu. Ponekada zna da iskoči iz vode što joj daje posebnu draž.

Pribor

Ukoliko se odlučite za lov ove ribe biće vam potreban štap manje težine bacanja, najviše do 30 g, da bi uživanje bilo maksimalno. Ukoliko se lovi iz čamca neka to ipak bude štap veće težine bacanja tj, malo jači štap jer neretko se desi da na istu varalicu ulovimo palamidu ili luca koji su mnogo veći borci od lice strele. Što se tiče debljine najlona i tu treba imati u vidu mogućnost ulova neke veće i snažnije ribe tako da bi fluokarbonski predvez trebao da bude makar 0.25mm debljine.

Varalice

S obzirom da se radi o manjoj ribi i izbor varalica će biti takav. Najbolje je da se odlucimo za varalice do 7-8 cm dužine jer će njih radije uzimati nego veće varalice.

Od silikonskih varalica svakako bi preporučio Raglou dužine 5.5, 6.5 i 8 cm i to  sedefasti, beli sa plavim leđima, providni sa plavim i srebrnim šljokicama kao i sve ostale silikonce tankog i izduženog tela.

Ukoliko se odlučite da lovite na voblere nećete pogrešiti ako odaberete neki od Rapalinih Originala, Countdown-a, Husky Jerk-ova u veličini 5, 7 cm i nešto prirodnijih boja, pogotovo ako je more bistro. Izuzetno lovna varalica je Yo-Zurijev Pinns Minnow kao i Crystal Minnow takođe manjih dimenzija. Jako dobri rezultati postižu se lovom na strimere, a pogotovo na Clousere, Deceivere i ALF-ove.

Od varalica domaćih proizvođača dobro se pokazalo Ružno pače, dvodelno u boji skuše, Calypso vobleri, DTD gavun, Alex-ov Costa…

Ima puno varalica koje bi trebalo isprobati i do kojih baš i nije jednostavno doći, tako da su ovde nabrojane samo one koje su se mogle na,i u ovdašnjim prodavnicama ribolovačke opreme. Ovo naravno ne važi samo za varalice namenjene lici streli već i ostalim morskim grabljivicama.

Najbolje doba za lov ove ribe je jutro i veče, tj. svitanje i sumrak, jer se tada intenzivnije hrani mada ponekad taj jutarnji cug može da se produži do podneva. Godišnje doba – leto i jesen.

Kao što sam već napomenuo strela je veoma borbena riba i veoma izdržljiva jer se bori do samog podizanja na čamac. Prilikom skidanja sa udice treba obratiti paznju na prednji deo njenog leđnog peraja jer ubodi znaju da budu veoma gadni i dugotrajni. Lovostaj i minimalna mera za ovu ribu ne postoje.

 

Mala riba, ali veliko uživanje…

 

Za Varalicar.com priredio Marko Radosavljević

photo: Cekin