Stop Ribkradji

Razno

Kako izvaditi udicu iz ždrela ribe?

Kada udica završi u ždrelu, obratite pažnju ka kojoj strani usta je okrenut vrat udice… više.

 

“Uvrni i zavari” sajlica

Piše: D.B.

Par godina u nazad koristim „Twist-Weld“ (što bi po naški bilo – Uvrni-Zavari) tip sajle, neke „no name“ Američke firme, koja između ostalog, pravi i predveze za ribolov kojekakvih „morskih kera“. Sedam čeličnih niti upredenih u jednu sajlicu, presvučenu nekakvim „opakim“ najlonom, koji se vrlo lako otapa… više.

Namotavanje strune, na japanski način

Elem, verovatno se dobar deo vas već sreo sa onim „šablon“ kartončićem, što “braća” Japanci pakuju uz svoje makine. Meni je ovo bio prvi put.

Simpatično kartonče, sa nažvrljanim japanskim tekstom. Vidim po uputstvu, da ga treba fino prisloniti i koristiti kao merno sredstvo. Hmmm… Jes’ vala, još da znam da ga iščitam, pa da mi bude jasno u šta gledam. Jedino što sam sa ovog pomagala mogao razaznati jeste nekakava „PE“ oznaka. Opet Japanci neš’ komplikuju. Sreća u Internet, pa se uz malo čeprkanja po mreži, nešto da i naučiti… više.

 

 

Kako se osloboditi udice?

1. isecita komad debljeg najlona, 50-akcentimetara dužine, napravite omču i obmotajte je oko luka udice;
2. Pritisnite kraj vrata udice ka delu tela u kom se udica nalazi;

3. Brzim i snažnim potezom povucite najlon u smeru suprotnom ubodu. Jezičak bi trebao da se oslobodi bez problema… više.

Čvorovi

Pregled najčešće upotrebljavanih čvorova u varaličarenju.

Mnogo puta ste već imali prilike da čujete da je svaki lanac onoliko jak koliko i njegova najslabija karika! Pa, eto, upravo o tome je reč. Čvor je često najslabija karika između varaličara i varalice, odnosno varaličara i ribe! Nije svejedno koji čvor i kada koristimo. Činjenica je da će svaki čvor u nekoj meri oslabiti strunu i od njene deklarisane nosivosti oduzeti 10 – 20, pa i više procenata.

Čvorova ima preko stotinu, ali za vaše potrebe smo napravili malu selekciju najčešće upotrebljavanih čvorova, sa objašnjenjima i skicama… više.

 

Tabela konverzije

Sigurni smo da će biti od pomoći… više.