Stop Ribkradji

Uradi sam

“Friziranje” spinerbejta

spinnerbait diy assemblly_5Svi znamo da spinnerbait čine olovna glava sa udicom i nekakvom „suknjicom“, žičana osnova, nešto perli i par krilaca. Ipak, mnogi zaboravljaju da od svake od navedenih komponenti zavisi konačan rad varalice, te da se modifikovanjem bilo koje od njih dobija znatno drugačija akcija!… više.

 

 

 

 

Plutani rukohvat

Veoma često smo svedoci da usled nepažnje  ili spletom nekih drugih okolnosti dođe do oštećenja plute od koje je veliki broj rukohvata štapova izrađen. Ovaj step by step prikaz ima zadatak da prikaže kako se izrađuje plutani rukohvat od materijala svima nama lako dostupnim i najvažnije jeftinim, a na isti način može se izvršiti i popravka odnosno reparacija oštećenih delova… više.

 

Kako napraviti vobler?

Vodič, od komada drveta do lovnog voblera…

Prvi korak pri izradi je ideja! Nju je najbolje staviti na papir, a posle preko indiga preneti na pripremljeno parče drveta (ovako će većina voblera u jednoj seriji biti skoro ista). Kad se završi vobler korisno je nacrtati na modelu voblera i položaj olova u vobleru – da se ne zaboravi!… više

 

 

Kopče

Za izradu jedne kopče, potrebno je početi sledećim redosledom: Uzeti duži komad žice, pošto unapred sečen komad žice otežava pravilno rukovanje. Slobodno počnite sa jednim, slobodnim krajem kotura… više.

 

Stringer

Postupak pravljenja nije posebno komplikovan, ali su vam potrebni odgovarajući alati u cilju lakšeg savijanja žice… više

 

Reparacija voblera

Svi  mi koji se varaličarenjem bavimo duži niz godina došli smo nebrojano puta u situaciju da nam omiljeni vobler, favorit,  doživi havariju i da nije za dalju upotrebu. Ovaj problem se veoma lako rešava sa novim serijama serijski rađenih voblera jer možemo kupiti isti takav i nov, ali postavlja se pitanje šta uraditi sa voblerom koji je iz neke strarije serije koja se više ne proizvodi ili nam je čak i veoma drag poklon od kolege koji ga je ručno napravio? … više.

 

Stalak za štapove

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Nam cursus. Morbi ut mi. Nullam enim leo, egestas id, condimentum at, laoreet mattis, massa. Sed eleifend nonummy diam. Praesent mauris ante, elementum et, bibendum at, posuere sit amet, nibh. Duis tincidunt lectus quis dui viverra vestibulum. Suspendisse vulputate aliquam dui. Nulla elementum dui ut augue.

 

ož, što kvalitetniji sa izduženim sečivom;

– Testeru, bonsek ili neku koju koristimo za sečenje kostiju (kanal koji se pravi sa njom ne sme biti širi od 1.5 do 2 mm max);

– Klješta razna  sa okruglim i spljoštenim vrhom;

– šmirglu, turpiju za širenje kanala gde se postavlja žica itd.

 

Ram za voblere

U nedostatku Van Gogh-a ili Meštrovića, zidove vam može ukrasiti i lep ram sa voblerima… više.

 

 

Gnezdo za smuđa

Ukoliko ste u mogućnosti napraviti i postaviti gnezdo za smuđa, možda će vam sledećih par redova pomoći u tome. U svakom slučaju, ohrabrujemo vas da se organizujete i pokušate.

Koren vrbe je, kao najprirodnija podloga za mrest smuđa, idealna osnova za svako gnezdno… više.

 

 

Tuba za štap

Evo jednog kratkog „step by step“ prikaza, izrade najeftinije tube za varaličarski ili bilo koji drugi  štap bez mašinice … više.