Stop Ribkradji

Reparacija voblera

Vradite “u život” vaše stare, omiljene, ali oštećene voblere.

 

Svi  mi koji se varaličarenjem bavimo duži niz godina došli smo nebrojano puta u situaciju da nam omiljeni vobler, favorit,  doživi havariju i da nije za dalju upotrebu. Ovaj problem se veoma lako rešava sa novim serijama serijski rađenih voblera jer možemo kupiti isti takav i nov, ali postavlja se pitanje šta uraditi sa voblerom koji je iz neke strarije serije koja se više ne proizvodi ili nam je čak i veoma drag poklon od kolege koji ga je ručno napravio…?

Ovde sam se potrudio da vam u jednom foto-stripu objasnim kako ja radim reparaciju takvih voblera i starom vobleru dajem nov život i šansu da uhvati još veću ribu, a nama pruži veliko zadovoljstvo.

Prikazuje vobler koji mi je moj drug i veliki sportski ribolovac, Ervin Latović iz Sjenice, doneo na reparaciju da mu dam novi život. Na vobleru nije ispisano nikakvo ime tako da ne znam od kog je proizvođača. Na vobleru nedostaje pakta a prednji deo je do drveta ispucao i ostao bez farbe i zaštite.

Radove započinjemo skidanjem ostataka zaštite na postojećem vobleru. U ovoj situaciji je zaštita voblera bila u veoma lošem stanju tako da je najbolje rešenje bilo da se zaštita kompletno skine tj. oljušti. Na zadnjem delu tj. repu  voblera originalna zaštita je odlična i ona se nije skidala….

Nakon skidanja ostataka zaštite, ceo vobler se matira brusnim papirom granulacije 400.

Nakon granulacije od 600 vobler završno obraditi brusnim papirom granulacije 800. Sa ovom granulacijom ošmirglati tj. matirati i delove gde je zaštita voblera postojana i gde se ista ne odvaja od tela voblera…

Nakon šmirglanja brusnim papirom telo voblera umočiti u razređeni auto git ( popularno nazvan špric git), prvo kačenje za nosnu alku, nakon sušenja prvog sloja špric gita telo voblera još jednom umočiti u špric git ali sada kačenje za repnu alku kako bi se git ravnomerno razlio po telu voblera. Špric git treba razrediti do te mere da bude ređi ili slične gustine kao nitro farba.

Špric git je popunio neravnine na vobleru i isti treba takođe preći brusnim papirom najfinije granulacije od oko 1000 zrna

Nakon obrade šmirglom od 1000 zrna,  u zavisnosti kakve želimo da nam budu imitacije krljušti na vobleru, telo voblera umačemo u belu ili crnu nitro farbu koja je razređena na gustinu mleka

Dobili smo  telo voblera spremno za završno farbanje.

Od ove faze reparacije potrebno je uključiti maštu i imati viziju kakav vobler želimo.

Donji deo ovog voblera i bokovi su premazani acetonskim lakom za nokte  u ‘’beloj sedefastoj’’ boji, premazivanje je vršeno dva puta uz obavezno potpuno sušenje između slojeva laka. Postoji čitava paleta ovih acetonskih lakova za nokte sa sjajem, sa šljokicama, sa raznim nijansama i bojama, vama ostavljam za izbor šta i kako želite da koristite.

Od materijala koji nam je potreban za reparaciju, pored nitro špric auto gita i nitro farbe, koriste se razne auto farbe u spreju, acetonski lakovi I obavezan poliuretanski jednokomponentni lak za parket.

Nakon sušenja acetonskog laka za nokte, crvenom sprej farbom, farbamo vrh grudi i kraj repa

Za izradu šara na vobleru, nalik na krljušti. Potreban nam je običan drveni ram sa šarkicama, koji se otvara kao ‘’knjiga’’ a prekriven je mrežastom tkaninom poznatijom kao ‘’til’’.  Tkanina se nalazi pričvršćenja sa unutrašnje strane rama.

Između dva dela rama sa mrežastom tkaninom postavimo vobler i zatvorimo ram , tako da se vobler ne pomera .

 

Vodimo računa da je mrežasta tkanina ravnomerno raspoređena preko tela voblera a isto se dobija ako je tkanina dobro zategnuta na samom ramu.

 

Započinjemo farbanje bokova voblera, sa daljine od 15 do 20 cm, takodje vodeći računa o ravnomernosti farbanja. Sa sprej farbom za bokove su sasvim dovoljna dva ovlaš prelaza  mlazom sprej farbe

Ako želimo prelaze na bokovima voblera ili dve nijanse boje, približavamo ili odaljavamo sam mlaz farbe iz sprej boce. Najbolje je sa eksperimenti na komadiću letvice pa zatim započeti samo farbanje voblera.

Nakon sušenja farbe vadimo telo voblera iz rama sa mrežastom tkaninom i dobili smo efekat krljušti.

Sledi  dalje farbanje ledja voblera, u ovom slučaju je to crna farba na akrilnoj bazi u spreju..

Nakon farbanja leđa, okretanjem voblera ofarbati I deo vrha bokova takođe farbom.

Ovim okretanjem I farbanjem vrha bokova u stvari spajamo deo bokova sa imitacijom krljušti I ledja voblera.

Došli smo do završne faze kada je naš vobler dobio nov izgled.

Sledi lepljenje očiju, u ovom slučaju su oči proizvodjača ‘’BEHR’’ u 3D varijanti, inače se oči mogu crtati ili jednostavno otisnuti nekim kružnim ravnim predmetom umočenim u farbu.

Nakon lepljenja očiju vobler dva puta umačemo u ‘’Poliuretanski jednokomponentni parket lak’’, vodeći računa o potpunom sušenju tela voblera između umakanja.

Na vobler postavljamo unapred pripremljen kljun (više o izradi kljuna) i lepimo ga za telo dvokomponentnim epoksidnim lepkom.

Postavljanje udica,  i evo starog – novog voblera koji je spremljen za nove izazove i velike ribe.

 

Veliki pozdrav iz Bugijeve radionice i Bistro na vodi!

 

Varalicar.com se zahvaljuje kolegi Nebojši Stojiljkoviću na ovom sjajnom prikazu reparacije oštećenih voblera!