Stop Ribkradji

Plutani rukohvat

Veoma često smo svedoci da usled nepažnje  ili spletom nekih drugih okolnosti dođe do oštećenja plute od koje je veliki broj rukohvata štapova izrađen. Ovaj step by step prikaz ima zadatak da prikaže kako se izrađuje plutani rukohvat od materijala svima nama lako dostupnim I najvažnije jeftinim, a na isti način može se izvršiti i popravka odnosno reparacija oštećenih delova.


Od materijala za  izradu  je potrebno:

  • Električna  bušilica sa regulatorom broja obrtaja;
  • Sklapel;
  • Dvokomponentni  ili  brzosušeći  lepak;
  • Manja   testerica;
  • Brusni papir u granulacijama od 100, 300 i 500;
  • Navojna šipka debljine 8 mm, dve leptiraste navrtke i dve ravne podloške  sa rupom 8 mm;
  • Plutani čepovi debljine minimum 32 mm, broj čepova se odredjuje  dužinom rukohvata u odnosu na dužinu samog čepa;
  • Burgija  za drvo od 8 mm  i
  • Po mogućstvu radi lakše  manipulacije, manja stega i  neki stari kuglični ležaj sa rupom od 8 mm.

Plutane čepove  izbušimo po sredini burgijom od 8 mm ( ako je štap deblji ili tanji koristimo burgiju u debljini štapa), vodeći računa da je rupa približno u osi čepa.


Nakon bušenja čepova, jedan kraj  navojne šipke stegnemo u glavu bušilice , zatim navučemo čep  pa podlošku i to stegnemo leptirastom navrtkom. Nakon toga pod malim brojem obrtaja testericom lagano napravimo dva ili više reza kako bi dobili jednake debljine okruglih pločica od plute.


Ovako dobijene pločice od plute poravnamo na ravno postavljenom  brusnom papiru i očistimo ih od prašine


Navojnu šipku pripremimo tako, da jedna leptirasta navrtka sa podloškom ide na jedan kraj šipke  ( od ivice šipke udaljeno minimum  20 mm zbog stezanja u glavu bušilice) i tada pristupamo lepljenju kolutova od plute nanoseći lepak na jednu stranu koluta a zatim iste pakovati niz navojnu šipku.


Nakon zadnjeg  zalepljenog koluta postavimo drugu podlošku i stegnemo drugom leptiratom navrtkom.


Pre početka obrade u stegu pričvrstimo kuglični ležaj koji će biti  oslonac jednom kraju navojne šipke.


Nakon sušenja lepka, stežemo  jedan kraj navojne šipke u glavu bušilice a drugi kraj postavljamo u kuglični lešaj i počinjemo obradu plute, u ovoj fazi rada poželjan bi bio pomoćnik koji bi držao bušilicu i regulisao broj obrtaja.


Obradu plute započinjemo  brusnim papirom granulacije 100 zrna  sve dok se ne dobije cilindrični valjak a zatim do žejenog oblika rukohvata obradu vršiti brusnim papirom granulacije 300.


Obavezno voditi računa da se brusni papir drži kako je prikazano na fotografiji,  da ne bi došlo do neželjenih povreda. Završetak obrade rukohvata obradjujemo brusnim papirom granulacije 500 Ili sitnijim. Ako želimo  glatku i sjajnu površinu rukohvata,  završna obrada može se vrši glačanjem rukohvata pod većim brojem obrtaja vunenom krpom ili filcom.


I na kraju, gotov rukohvat za štap.

 

 

BISTRO I POŠTENO NA VODI

 

Varalicar.com se zahvaljuje kolegi Nebojši Stojiljkoviću na ovom lepom step by step prikazu izrade rukohvata od plute!