Stop Ribkradji

Ekologija

Istinskom ljubitelju prirode i pravom varaličaru  poznata je opasnost i šteta koju može prouzrokovati odbačen komad strune. Na žalost, uvek se nađe poneko neodgovoran, lenj ili nedisciplinovan da svojim smećem naruži okolinu i ugrozi pojedine životinje… u prvom redu ptice.

Razvijen tridesetih godina prošlog veka, monofil je ribolovcima širom sveta pružio bezbroj prijatnih i nezaboravnih trenutaka na vodi. Na žalost, neopreznim i nemarnim rukovanjem, tj. odbacivanjem pokidanih i zamršenih delova od strane nesavesnih, naneo je i veliku štetu prirodi. Odbačen monofil, zbog svog izuzetno sporog vremena raspadanja, potencijalna je opasnost za životinjski svet u narednih nekoliko stotina godina!!! Zbog svog malog prečnika i slabe vidljivosti, ptice i druge životinje se lako umrse u njih… i u takvim slučajevima najčešći ishod je povreda, davljenje ili uginuće od gladi. U najugroženije spadaju ptice, ribe, kornjače, lisice…

Varaličari, ukoliko primetite  odbačenu strunu  POKUPITE JE –  verovatnoća je velika da ćete upravo time spasiti jedan život! Najbolje bi bilo najlon spaliti, ili ga iseći na sitne komade i tako  baciti u smeće (ukoliko bacite dugačak komad najlona, ptice i životinje, kao česti posetioci raznih gradskih deponija, su i dalje u opasnosti od njih).

 

Mislite o tome prilikom sledećeg izlaska na vodu!!!