Stop Ribkradji

Poribljavanje mladicom

poribljavanje mladicomU okviru projekta revitalizcije populacije mladice u reci Drini, dana 22.05.2013. na obalama Drine dogodilo se još jedno poribljavanje, čime je Drina bogatija za oko 6500 komada prošlogodišnje mlađi mladice. Ovim je premašena cifra od 20000 komada puštene mlađi, u poslednje dve godine. Poribljavanje je obavljeno na šest lokaliteta. Na četiri lokaliteta u gornjem delu toka kroz Srbiju sa oko 4500 komada, i u donjem delu toka između Zvornika i Loznice, na dva lokaliteta, sa oko 2000 jedinki. Ovom poribljavanju posebno se raduju ribolovci donjeg toka Drine, gde je populacija mladice znatno manja nego u gornjem toku.

Kao i prošlogodišnji i ovaj mrest je protekao uspešno, te nas ukoliko sve bude u redu, očekuje puštanje još veće količine mlađi u Drinu. Dugoročni opstanak projekta i dalje nije osiguran i za sada preživljava od neredovne i nesigurne finansijske pomoći opštine Bajina Bašta. Iskreno, nadamo se i pomoći ostalih Podrinskih opština, kao i pomoći resornog ministarstva, čija finansijska pomoć i pored obećanja, izostaje već godinu i po dana.

Pored poribljavanja očekujemo bolji i efikasniji rad ribočuvarskih službi na obalama Drine. Takođe, ovim bi putem apelovao na zagrižene mladičare i ostale ribolovce, da fer odnosom na vodi doprinesu očuvanju Drine i populacije mladice u njoj.

 

Piše: Ljubomir Pejčić – Mladica Group

Photo: Miodrag Ćirić

 

poribljavanje mladicom_7 poribljavanje mladicom_6 poribljavanje mladicom_3 poribljavanje mladicom_1