Stop Ribkradji

Gnezdo za smuđa

Dajte i vi svoj doprinos u akciji “hiljadu gnezda za smuđa”.

Ukoliko ste u mogućnosti napraviti i postaviti gnezdo za smuđa, možda će vam sledećih par redova pomoći u tome. U svakom slučaju, ohrabrujemo vas da se organizujete i pokušate.

Koren vrbe je, kao najprirodnija podloga za mrest smuđa, idealna osnova za svako gnezdno.

Ukoliko niste u prilici pribaviti je, dosta uspešno se pokazala i “morska trava” iz starih madraca koja je takođe prirodni materijal i dosta dobro drži jajašca.

Koren vrbe je potrebno uvezati kanapom za podlogu. Za podlogu se koristi armaturnu mreža, ali može biti i od drvenih letvica.

Svakako ih treba otežati kamenom ili ciglom i to najbolje sa donje strane kako bi bila malo podignuta od dna. Podloge bi trebale biti veličine barem 1m x 1m cca, ali mogu biti i veće.

Seniori Varalicar.com-a

 

Iz iskustva, svakako treba izbegavati stavljati gnezda direktno na mulj. Nekoliko takvih gnezda nisu niti pogledali, a ona koja su se kasnije “kontaminirala” muljem smuđevi  su napustili! Stavljali smo ih u baru koja ima stalnu vezu sa tokom ali smo primjetili da su se mrijestili također i izvan te bare, dakle u u toku u živoj vodi – ali ipak nešto sporijoj. Mislim da je puno bolje za jajašca da nisu u potpunom mirnjaku nego da ipak voda lagano teče. Na taj način imaju dovoljno kisika i smuđevi ih lakše održavaju čistima. No to nije presudno jer kako bi se inače mrijestili u zatvorenim vodama.

Najbolja lokacija za postaviti gnjezda je ustvari ona na kojoj se smuđevi i inače mrijeste. Barem je kod nas slučaj da svake godine pokušavaju mrijestiti na istom mjestu ili u blizini. Našim gnjezdima im ustvari pomažemo da smanje osipanje mlječi i ikre.

Dubina oko 1 m do 1,5 m max mi se čini idealna. Kod nas je problem sa oscilacijama vodostaja i teško možemo predvidjeti koliki će biti u vrijeme mrijesta. Zbog toga smo bili spremi i micati ih u dublje kad je voda naglo pala.

Sve što mislite napraviti uradite dosta prije nego voda dođe do 11C jer tada počinje mrijest. Ustvari potrebno je sve uraditi dok je voda npr. 7C kako bi smuđevi imali vremena pronaći ih. Isto tako vodite računa da u bari ili mirnjaku voda bude stupanj ili čak i dva viša nego u glavnom toku.

Kolege iz Hrvatske

 

Kolega “pike perch”  sa foruma savetuje i sledeće: …nekada smo pravili gnezda od starih točkova bicikla. Praznine se popune kudeljom, a onda upletu grančice… što gušće to bolje. Gledao sam i gde bacaju novogodišnje jelke, povezane jedna za drugu da bi se držale pod kontrolom i kasnije izvadile. Danas su moderna gnezda od otirača za noge, tzv.otirač od kokosa. U sredini se optereti dovoljno da ga struja ne povalja i odnese tamo gde smuđ neće da se gnezdi.

Na žalost, smuđ je izuzetno “ranjiv” u periodu mresta i česta je meta nesavesnih ribolovaca, “nazovi” varaličara. Grabuljaši, mrežaroši, i ološ svake vrste ga svake godine desetkuju, bukvalno ga skidajući sa gnezda i što je još gore, ostavljajući potomstvo nebranjeno i time uništeno. Čuvajte i obilazite postavljena, ali i vama poznata gnezda i mrestilišta…

 

Veliko hvala kolegama na pomoći pri izradi stranice.