Stop Ribkradji

“Friziranje” spinerbejta

štuka-pike-esox-luciusRetko koji varaličar se nije susreo sa spinnerbait-om,  jednom u nizu “igračkica” poreklom sa one strane  “bare” za koju se slobodno može reći da je “foolproof” posle decenija provedenih na ribolovačkoj sceni. Jedan od načina da ovu staru varku učinimo nešto originalnijom i interesantnijom jeste da se malo poigramo sa njenim komponentama.

Svi znamo da spinnerbait čine olovna glava sa udicom i nekakvom “suknjicom“, žičana osnova, nešto perli i par krilaca. Ipak, mnogi zaboravljaju da od svake od navedenih komponenti zavisi konačan rad varalice, te da se modifikovanjem bilo koje od njih dobija znatno drugačija akcija! Težina olovne glave, oblik i veličina suknjice, ugao pod kojim je savijena žičana osnova, oblik i veličina krilaca… Sve to i te kako utiče na rad varalice i upravo je to “ono“ zbog čega je ja smatram vrednom pažnje. U nastavku ću vam pokazati sklop jednog od svojih omiljenih modela, kojim sam prošle jeseni uspešno lovio štuku na jezeru.

Žičana osnova sa farbanom olovnom glavom težine 10gr, 3D očima i udicom veličine 4/0 (slika 1). Prvo postavljam gornje, manje krilce (slika 2). U ovom slučaju sam se opredelio za model “Colorado Deep Cup“ tzv. „Hammered“ finiša, u zlatnoj boji, veličine 3. “Deep Cup“ je, zapravo, klasično “Colorado“ krilce, koje na svom širem delu ima dodatno blago zakrivljenje koje mu  omogućava rotaciju pri minimalnim brzinama vođenja (izuzetno krilce za montažu na “In-line“ spinner-u, kojim sam vrlo uspešno lovio na vodama plićim od pola metra). Niz šupljih metalnih perlica služe kao odstojnik između krilaca (slika 3).  Na kraju žičane osnove pravim petlju, na koju vrtilicom i split-ringom kačim drugo, veće krilce. Ovaj put biram isti model, u veličini 6, iste boje i finiša (slika 4).

Na klasičnom spinnerbait-u predviđena je montaža silikonske “suknjice”, ali ću ovoga puta, umesto nje, upotrebiti Orkin Shad Tvister od 21 cm. Montaža ovako  velikog silikonca zahteva upotrebu tzv. “Trailer“ udice, koju prvu pozicioniram u silikoncu (slika 5), pa tako “ušniranog“ nabadam na glavnu udicu. “Trailler“ udica je, zapravo, obična udica sa nešto širim okcem, koje nam omogućava da je okačimo preko glavne udice, a koristi se na većim mamcima, kako bi se povećala šansa za dobro kačenje ribe.

spinnerbait diy assemblly spinnerbait diy assemblly_1 spinnerbait diy assemblly_2 spinnerbait diy assemblly_3 spinnerbait diy assemblly_4 spinnerbait diy assemblly_5

 

 

Fotografije i tekst: Darko Bokanić

Objavljeno u magazinu “Spin & Fly”, 2010.