Stop Ribkradji

Čvorovi

 

Pregled najčešće upotrebljavanih čvorova u varaličarenju…

 

Mnogo puta ste već imali prilike da čujete da je svaki lanac onoliko jak koliko i njegova najslabija karika! Pa, eto, upravo o tome je reč. Čvor je često najslabija karika između varaličara i varalice, odnosno varaličara i ribe! Nije svejedno koji čvor i kada koristimo. Činjenica je da će svaki čvor u nekoj meri oslabiti strunu i od njene deklarisane nosivosti oduzeti 10 – 20, pa i više procenata.

Čvorova ima preko stotinu, ali za vaše potrebe smo napravili malu selekciju najčešće upotrebljavanih čvorova, sa objašnjenjima i skicama. Nije ih teško savladati. Malo vežbe, upornosti i par dobrih saveta, i osećaćete se sigurnije sa varaličarskim štapom u ruci…

 

”Klinč”

Jedan od osnovnih i najčešće korišćenih čvorova koje koriste varaličari pri vezivanju kopči i vrtilica. Na slici ga vidimo u dve forme.Prvi se često sreće i kao običan Klinč, a drugi kao  poboljšani Klinč (Improved Chlinch). Navodno, zadržavaju skoro 95% nosivosti strune! Pet do sedam namotaja, u zavisnosti od debljine, je sasvim dovoljno. Čvor zatežite tek kad ga potpuno formirate. Pazite da namotaji ne preleze jedan preko drugog, pošto je usecanje vrlo verovatno i drastično se smanjuje nosivost.

”Trilen” čvor

Izuzetno dobar i čvrst čvor. Ustvari je samo još jedna verzija gore pomenutog Klinča. Zadržava čak 90% nosivosti strune.

”Palomar”

Veoma često korišćen i vrlo jednostavan za vazivanje. Zadržava 85% nosivosti strune. Možda je i najbolje i najpraktičnije rešenje kada treba napraviti vezu između upredene strune i recimo kopče ili virble.

Blood knot (”krvavi čvor”)

Kvalitetan i siguran čvor čudnog naziva ”Blood knot”. Preporučuje se za spajanje dve monofilne strune iste ili slične debljine. Zadržava 65% nosivosti strune.

”Rapala” čvor

Preporučen od strane finske Rapale, ali nešto komplikovaniji za vezivanje… ako je verovati Rapali – vredi! Izbegnuta je čvrsta veza između varalice i monofila, i time ja vobleru omogućen nesmetan rad.

”Arbor” čvor

Jedan od načina vezivanja monofila na špulnu mašinice… prvi čvor se vezuje na kraju strune, a kada se struna obmota oko kalema vezuje se još jedan čvor oko glavne strune. Povlačenjem oba kraja strune glavni čvor treba dovesti do kalema… i tek kada ste sigurni da je dobro legao, povlačite glavnu strunu dok se prvi/manji čvor ne spusti do kalema i tada odsecite višak grickalicom ili makazicama.

ili možda više volite ovako… da strunu obmotate oko kalema i u fazi polupetlje napravite još tri ili četiri namotaja kao na slici… Čvor zatežite ravnomernim povlačenjem slobodnog kraja strune… kada je čvor zategnut i naslonjen do samog kalema odsecite višak…

Prilikom vezivanja čvorova monofilnim strunama imajte na umu sledeće:

Pre zatezanja obavezno navlažiti čvor (pljuvačkom ili potapanjem u vodu)

Većina čvorova se zateže polako i ravnomerno do kraja (“blood knot” je izuzetak, i on se zateže trzajem, pod uslovom da je monofilna struna  većeg promera)

Krajeve čvorova odseći najbolje grickalicom, nožem (tanju strunu čak i zubima)… ali nikako ne spaljujte plamenom ili cigaretom!

Zavezan čvor proverite povlačenjem nekoliko puta pre upotrebe.

Vezivanje čvorova izvežbajte kod kuće pre odlaska na vodu.

Golim okom ne možemo videti oštećenja koja su na čvorovima česta, i koja pre ili kasnije dovode do kidanja strune, tj. do gubitka varalice ili ribe. Pretegnut čvor lako puca na preopterećenom delu. Ovako nezgodnu situaciju možemo izbeći ako čvorove pažljivo vezujemo i ako ih redovno menjamo…