Stop Ribkradji

Palamida (lat. Sarda sarda)

Palamida ( Sarda Sarda) pripada porodici Scombridae, što bi rekli, skušina bliska rođaka. Spada u porodicu velike plave ribe. Riba izuzetne snage, koja je uvek u pokretu jer jedino na taj način sebi obezbedjuje dovoljnu količinu kiseonika neophodnu za život. Telo joj je vretenastog oblika sa zašiljenom glavom, velikim ustima punim jako oštrih zuba. Idući prema repu telo se sužava tako da je u korenu jako tanko. Rep jak, izražen. Telo u gornjem delu srebrno plave boje sa uzdužno postavljenim crnim prugama. Kod tek ulovljene palamide mogu se videti i poprečne široke tamne pruge koje ubrzo nestanu. Donji deo tela srebrnobele boje. Telo je prekriveno veoma sitnim krljuštima koje se lako skidaju.

Palamida nema omiljeno stanište, poznata je kao riba otvorenog mora mada voli da zalazi u kanale i zalive. Uvek se kreće u jatu i uvek je u potrazi za hranom. Hrani se uglavnom sitnom plavom ribom, gavunima, inćunima, sardelama… Može da naraste do težine od 10 kg i dužine oko 80 cm. Živi oko 6 godina, a polno zrela postaje sa 2-3 godine. Intenzivinije se lovi krajem leta, tokom čitave jeseni i u proleće. Lovostaj na ovu ribu ne postoji. Minimalna dužina za palamidu je 45 cm. Prosečna lovna težina je oko 1.5kg

Pribor

Za lov palamide morski ribolovci koriste razna štapove. Uglavnom su to štapovi dužine od 2.10 do 3.00 m i težine bacanja do 100 g pa čak i više. Znači, ako se odlučite za bilo koji štap koji spada u ovu kategoriju nećete pogrešiti. Sa druge strane, izbor štapa zavisi i od toga da li planirate da palamidu lovite samo pendulanjem tj. povlačenjem varalice iz čamca u pokretu ili želite da je lovite zabacivanjem varalice. Obično se ribolovci koji je love isključivo pendulanjem odlučuju za ovu težu varijantu, a ovi drugi, u koje i ja spadam, biraju lakši pribor. Dakle, za lov palamide je sasvim dovoljan štap težine bacanja do 50 g, a što se tiče dužine ona je individualna, nekom odgovaraju kraći, a nekom duži štapovi. Mašinica sa kalemom koji prima 150 m najlona 0.30 biće dovoljno dobra da zadovolji potrebe pecanja ove ribe. Osnovni najlon bi trebao biti 0.25, maksimalno 0.30, s tim da fluokarbonski predvez može biti nešto deblji 0.35 do 0.40. Ovo je samo iz razloga što palamida ima izuzetno oštre zube, a ne zbog bojazni od kidanja. Lično nisam pristalica i ljubitelj debelih najlona, ali obzirom da sam puno riba, ili bolje je reći puno varalica izgubio koristeći predvez debljine 0.25, morao sam se odlučiti za deblju varijantu. Od tada koja god je zakačena, izašla je napolje. Moj borbeni komplet za lov palamide sastoji se od štapa dužine 2.70 m iitežine bacanja 15-45 g, mašine kapaciteta 160 m najlona 0.25, strune debljine 0.15 i fluokarbonskog predveza debljine 0.40. Sa ovakvim priborom borba sa palamidom predstavlja pravo zadovoljstvo.

Varalice

Postoji veoma veliki broj varalica koji se može koristiti u lovu palamide. Najčešće su to varalice veličine od 5 pa do 12 cm, mada nije nemoguće da se palamida zaleti i na manje i na veće od pomenutih. Palamida će rado uzeti varalicu koja oblikom i bojom podseća na ribu kojom se hrani, pa na osnovu toga treba i odabrati varalicu kojom će se loviti. To su najčešce varalice tankog i izduženog tela. U zavisnosti od toga da li je njena aktivnost primećena na površini ili ne, odlučićemo se za plitkoroneće ili tonuće varijante.
Rapala Original, Countdown, Long Cast, Husky Jerk, Yo-Zuri-jev Pinns Minnow, Crystal Minnow i svi vobleri slični njima, odlično su se pokazali. Ukoliko nema aktivnosti na površini treba pokušati sa tonućim i dubokoronećim varalicama. Jedne od najboljih su Rapala Magnum, X-Rap Magnum. Što se tiče boja S, B, G, SM, GM,MU su najefikasnije mada ni druge prirodnije varijante ne zaostaju. Najbolje je nakon prve ulovljene pogledati šta je to čime se u tom trenutku hrani i onda joj ponuditi najsličniju varalicu. To je veoma lako utvrditi jer ulovljena palamida izbacuje iz usta sve ono što je prethodno progutala tako da se u čamcu obično nađe na desetine ribica kojima se hranila. Ako nemamo sreće da je prevarimo, vrlo često se desi da ribice potraže zaklon ispod čamca tako da je to prilika da vidimo kolika je veličina i koja je vrsta u pitanju.
Od silikonskih varalica na prvom mestu Raglou u veličini 6.5, 8.5 i 10.5 cm i to bela, siva, bela sa plavim leđima, providna sa šljokicama. Verovatno jedna od najlovnijih varalica. Ništa manje efikasna Storm-ova Finesse Minnow u svim raspoloživim bojama. Ukoliko se hrani izuzetno sitnim ribicama treba probati sa strimerima koji su tada veoma efikasni, pogotovo beli, žuti, žuto beli, plavi, plavo beli.

ada vidimo da palamida ˝raubuje˝, zapravo to više liči na ključanje mora, varalicu treba u početku vući malo brže i simulirati ribu koja beži jer su tada šanse za ulov veće. Veliki saveznik u pronalaženju palamide su nam galebovi tako da kad se primeti da se oni skupljaju iznad površine to je siguran znak da je i riba ispod. Čamcem se treba polako približiti mestu gde su galebovi i ribe, isključiti motor i žurka može da počne. Nikako nemojte prolaziti čamcem kroz jata ili prilaziti preblizu jer na taj način samo se može ostati bez ulova. Ovo je greška koju često čine oni koji palamidu love pendulanjem tako da najčešće i ostaju bez ulova i to iz razloga što se varalica nalazi 50-ak metara iza čamca tako da se sva riba razbeži dok varalica dođe na željeno mesto. Ako se već odlučite za ovakav način ribolova najbolje je čamcem voziti oko jata i onda provući varalicu tačno kroz sredinu. U tom slučaju šanse za uspeh su mnogo veće.

Varalicu treba voditi dosta brzo, kao sto sam već napomenuo, pogotovo u momentu kad tek padne u vodu. Zapravo, treba je voditi tako da skrenete pažnju na nju u gomili ribica koje beže pred palamidom. Ulovljena palamida daje se u panični beg i pokušava na sve načine da se oslobodi udice. Dril treba podesiti da bude malo jače zategnut i ne treba joj dozvoliti da se zavuče ispod čamca pošto se u takvim situacijama najčešće ošteti najlon i ostajete bez ribe. Za prihvatanje ribe najbolje je koristiti meredov jer ona nastavlja da skače i bori se i na suvom. Zato treba biti oprezan prilikom vađenja udice da ista ne bi završila u ruci.

 

Za Varalicar.com priredio Marko Radosavljević