Stop Ribkradji

Skuša (lat. Scomber scombrus)

Skuša (Scomber Scombrus) je sigurno jedna od riba koja nije poznata samo ribolovcima, već i široj populaciji.

Skuša je riba izduženog tela sa zašiljenom glavom i velikim očima. Usta su joj izuzetno velika i u njima je smešteno puno sitnih zuba. Idući od glave ka repu telo joj se sužava tako da je u korenu repnog peraja veoma tanko. Otprilike je iste građe kao tuna ili palamida, tj. kao sve ribe iz ove porodice. Telo joj je modrozelene boje u gornjem delu, a srebrnobele u predelu stomaka. U gornjem delu tela smeštene su crne pruge koje su jasno izražene i postavljene vertikalno. Prekrivena je jako sitnim krljuštima koje se lako skidaju. Može da naraste do dužine od oko 45 cm i težine oko 1 kg. Prosečna lovna težina im je oko 0,5 kg.

Skuša spada u jatne ribe, tako da kada se u ribolovu naiđe na nju obično se ulovi nekoliko, da ne kažem nekoliko desetina komada. Spada u ribe koje vole otvoreno more. Može se naći na dubinama i od oko 200 m, mada u određeno doba godine, a to je obično sredinom proleća kada temperatura mora počinje da raste, prilazi obali tako da je to idealan period za njen lov sa obale. Mresti se u dubokom moru i to u hladnijem delu godine, krajem jeseni i početkom zime. Spada u izuzetno proždrljive ribe. Hrani se uglavnom sitnim ribama i ribljom mlađi, ali poješće sve što nađe i učini joj se jestivim.

Još jedna riba koja je vrlo slična skuši i koja veoma često kod ribolovaca dolazi do mešanja ove dve ribe je

Lokarda (Scomber Japonicus).

Ova riba se od skuše razlikuje po tome što su joj poprečne pruge na gornjem delu tela slabije izražene nego kod skuše. U predelu stomaka, ispod bočne linije, može se primetiti veoma puno sitnih crnih tačkica. Razlika je i u veličini oka koje je kod lokarde znatno veće. Može narasti veća od skuše, ali je srednja lovna težina takođe oko 0,5 kg. Lokarda veći deo dana provodi bliže dnu, a u sumrak, tokom noći i u svitanje se diže na površinu. Veoma često je izmešana sa jatima šnjura.

Pribor

Obzirom na prosečnu težinu komada koje se love dovoljan će biti štap dužine od 2.40 – 3.00 m, težine bacanja do 30 g. U svakom slučaju težina bacanja ne bi trebala da prelazi 50 g. Mašinica na čiji kalem staje 100 m najlona 0,25 u potpunosti će zadovoljiti sve zahteve, a što se tiče najlona on ne bi trebao biti deblji od 0,25.

Varalice

Veličina varalice ne bi trebala da prelazi 8 cm, i na prvo mesto bih stavio silikonsku varalicu, francuski Raglou i to u veličini 5,5, 6,5 ili eventualno 8 cm. Što se tiče boja, mislim da ona ne igra neku značajnu ulogu i  da svi dekori u kojima se proizvodi daju podjednako dobre rezultate. Pri odabiru voblera takođe treba voditi računa o veličini, i kao kod silikonaca odlučiti se za neki manji model, do 8 cm. Sam oblik voblera trebalo bi da bude što sličniji obliku ribe kojom se skuša i lokarda hrane, dakle vobleri tankog i izduženog tela su idealni. Yo-Zuri-jev Pinns Minnow, Crystal Minnow, DTD gavun, Rapala Original, Rapala Countdown, u veličinama 5 i 7 cm, su sve  vobleri koji daju izuzetne rezultate. Srebrna, zlatna, plava, zelena, bela, red head, za koju god se od ovih boja odlučite, sigurno nećete pogrešiti.

Jedan od najefikasnijih načina ribolova je svakako lov na živog ili mrtvog gavuna, incuna, sarduna itd.. Najčešće se koristi u noćnom lovu ispod ferala. Sistem za lov se sastoji u sledećem: na osnovni najlon stavi se malo klizno olovo težine 4 ili 5 g i ispod njega se veže vrtilica sa kopčom. Za kopču se zakači fluokarbonski predvez koji nema potrebe da bude deblji od 0,25, dužine oko 80 cm i veže se udica veličine 2 ili 1. Najbolje je da to bude tanja udica sa dugačkim vratom. Gavun se kači probadanjem kroz oči ili kroz usta, ali najsigurnije se drži na udici ako ga probodemo kroz oči, a onda još jednom kroz telo. Ako ga kačimo na ovaj način potrebno je koristiti što širu udicu kako ubodi ne bi bili previše blizu. Sve što je dalje potrebno je da zabacimo, pustimo da sistem potone u zonu u kojoj očekujemo udarac i polako ga povlačimo ka površini simulirajući kretanje ranjene ribice. Vrlo često se desi da dobijemo udarac još dok je mamac u fazi propadanja. U nedostatku gavuna možemo koristiti i filete od skuše koji su takođe veoma dobar mamac. Posle svake 2-3 ulovljene ribe treba proveriti predvez u blizini udice jer veoma često se desi da riba, posto halapljivo proguta mamac, ošteti svojim sitnim zubima najlon tako da može doći do kidanja. Najbolje je imati u rezervi nekoliko pripremljenih predveza.

Skuša i lokarda, obzirom na svoju veličinu, su izuzeno borbene ribe tako da će vam ribolov na ove dve ribe predstavljati pravo zadovoljstvo. Minimalna mera za obe ribe je 18 cm, ali lično smatram da sve primerke ispod 25 cm ili čak ispod 30 cm treba vratiti nazad jer skuša te veličine je zaista mala da bi se ponela.

Tereni za ribolov

Već smo pomenuli da su skuša i lokarda ribe koje vole duboko more tako da ih je najbolje loviti zabacivanjem varalice iz čamca koji stoji odnosno pluta ili povlačenjem varalice iz čamca u pokretu. Ukoliko se ipak odlučite za lov sa obale najbolje bi bilo da pozicija sa koje varaličarite bude na mestu gde je dubina veća, tj. gde se obala strmo spušta jer su na takvim mestima šanse za ulov veće. Ako primetite aktivnost galebova u blizini obavezno probajte da zabacujete varalicu na takvim mestima. Najbolji periodi dana su svitanje i sumrak pošto tada izlaze na površinu, a varaličarenje sa obale u toku noći bih isključio pošto su šanse za ulov male, a obzirom o kakvim se terenima radi šanse da se povredite su velike. Noćni ribolov se obično vrši ispod ferala* i to u noćima bez mesečine.

*Feral – specijalna lampa koja se prikljucuje na plinsku bocu ili akumulaor i sluzi kao pomocno sredstvo u nocnom lovu riba i lignji. Moze da bude postavljen na camcu ili da bude pod vodom u zavisnosti da li je plinski ili radi na akumulator. Emituje belu svetlost. U sportskom ribolovu dozvoljeno je koristiti feral jacine do 400 kandela odnosno sveca. Izuzetno korisan deo pribora koji poseduje svaki ozbiljan morski ribolovac.

Gavun – mala morska riba veličine nekoliko centimetara. Služi kao mamac za veliki broj morskih riba. Veoma ga je lako uloviti, pogotovo tokom noći jer dolazi ispod ferala tako da se i najobičnijom dečijom mrežicom može uhvatiti.

 

Za Varalicar.com priredio Marko Radosavljević