Stop Ribkradji

Joj što volem buku ja!

Kalendarski smo već “trošili” jesen, a napolju kao da je bila sredina avgusta. Rešeni da pre kraja sezone ulovimo još kojeg basa, kolega Paja Čutura (Varalicar.com forum) i ja krenusmo na 250 km dug put. Dočekali smo zoru na vodi, prevrnuli svaki lokvanj, ”čačnuli” pod svakom granom i pretresli svako izgledno mesto, da bismo napokon odustali oko podneva, okrepili se u kafani sa po jednim hladnim pivom i nastavili potragu za basovima.

Zaustavili smo se na kanaliću zaraslom u lokvanj. Voda kao ogledalo, bistra, imamo utisak da je za popiti. Vreme mirno, da mirnije ne mož’ biti. Od vetra ni traga, a sunce prijatno greje. Ajd’ Jovo nanovo… Ali šta bacati? Ponovo krećemo od proverenih favorita, ali sa sličnim “uspehom”. Na kraju odlučujem da probam novog Stormovog saltwater Chug Bug-a, kog sam nedavno dobio na poklon. Sa svojih 8 cm i 10 gr, itekako je poremetio harmoniju na vodi (vidi Spin & Fly broj 1, tekst “Teorija male varalice” – op. ur.). Pri padu je ozbiljno zatalasao površinu, a zvečku i glasno plopkanje je čuo i Paja, za kog se baš nije moglo reći da je blizu mene. Mislim se – “Nema šanse da će bilo koji bas koji imalo drži do sebe, napasti ovo čudo od popera. No nema veze, malo ću plopkati, čisto da probam varalicu”.

Na drugom zabačaju, poper je sa istom “suptilnošću” pao na vodu. Povukao sam ga malo, a onda je u pauzi između dva plop-a nestao sa površine! Budući da je bio Hot Tiger dekor, jasno se dao videti pod površinom. Da, da, nešto ga je, bez puno oklevanja, pokupilo! Kontra – onako malo “odložena“, po basovski, i riba je na udici. Bas, naravno. Kratka, ali žustra borba i komad od oko pola kilograma je na obali. Lepa riba za vodu na kojoj smo lovili.

Dok puštam basa razvijam teoriju. “Da li je to basek danas raspoložen za nešto bučno?” Izgleda da mu je dojadilo sitno plopkanje, štucanje i pljuckanje “tiših“ popera i da mu je baš danas, jednostavno, jedan od onih dana kada bi rađe poslušao nešto ”heavy“.

Nastavljam da forsiram “bučnu bubu” i uskoro dobijam potvrdu da prvi ulov nije bio slučajan. Ista meta, isto odstojanje i sličan bas. I naravno – ”hevi metal čagić”. Paja nekako uspeva da iz svog prsluka “iskopa“ Chug-a istih dimenzija, ali u slatkovodnoj izvedbi i Bass dekoru. To je ono što naša lovina danas voli, iako je opšte mišljenje da bas na ovom terenu najradije uzima suptilnije vođenu varalicu, poput Rapalinog Skitter Pop-a. Sa promenom varalice i Paja počinje da lovi. Svi isti, kao kalibrisani, i svi do jednog pokupiše varalicu agresivno, bez previše dvoumljenja. Izgleda su danas bili pri apetitu, a kad je tako, lako uočljive i čujne varalice imaju prednost.

Dakle, isplati se ponekad iskočiti iz šablona i probati nešto novo, ma koliko to neverovatno izgledalo i bilo suprotno ustaljenoj praksi. Možda naiđete na basa kojem je baš tada jedan od “onih“ dana, kada ne mari za decibele!

Darko Bokanić – Chuppa

Objavljeno u magazinu „Spin & Fly“ broj 2, decembar/januar 2010.