Stop Ribkradji

Uhvati i pusti

O rezultatima „Uhvati i pusti“ pokreta u ribolovu svedoče brojni ulovi šarana na komercijalnim vodama, gde se iste ribe love više puta. Ovako nešto nije čudno kada se radi o manjim, zatvorenim vodama i u redovima sportskih ribolovaca koji su izumeli “first aid kit” za šarana. Kakva je situacija kod nas, varaličara, koji lovimo na tekućim vodama? Imam utisak da se iz godine u godinu broj domaćih varaličara koji puste po koju ribu, ipak povećava. Iako bi rekao da je taj postotak manji nego što naše vode zaslužuju, broj ribolovaca koji „divlji“ ulov tretiraju sa jednakim poštovanjem kao i kolege pored rodpod-ova, lagano raste. Konačno, pojavljuju se i dokazi sa memorijskih kartica, koji će konačno ućutkati i one „sportiste“ koji se još uvek vade na priče kako je oslobađanje ribe bodene varalicom uzaludan posao.

U nastavku možete pogledati fotografije dva slučaja sa domaćih terena gde su ribe ubrzo nakon prvog oslobađanja, ponovo lovljene.
U prvom slučaju radi se o ulovu bucova na Savi u Zagrebu.

“Evo ovak je to bilo. Znači,  prvi put ga je dobil u subotu, 25.05. između 13-14 časova, a drugi otprilike u isto vrijeme na potpuno istom mjestu u četvrtak, 30.05. Baš sam slučajno skužio da je to ista riba i ako se zbog ovakvih momenata ne isplati puštati ribe onda ne znam. Baš mi je uljepšalo dan…” – priča kolega koji je fotografisao ulov.

bucov ZG_1 bucov ZG_4 bucov_glava bucov_bok bucov rep

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U drugom slučaju, bas ulovnjen i pušten na Velilkom Bačkom kanalu, biva ulovljen devet dana kasnije. Na mestu desetak metara udaljenom od prvog, zdrav i poprilično gladan.

bas 49cm bas 49cm_1 rep glava bocno peraje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oba prikazana ulova i dalje plivaju, pa je moguće da se iste ribe i u nekom narednom slučaju nađu pred objektivom.
Na kraju, poštujte zakone i lovostaje i ponekad pustite ribu viška. Ko zna, možda baš taj ulov u budućnosti obraduje i vašeg kolegu po štapu.