Stop Ribkradji

Mikrodžigovi – Zimski meni

Mikrodzig_1Ne tako davno na našim prostorima se na varaličarenje riba koje ne postižu zavidne gabarite gledalo s podsmehom. Izuzetak je jedino bila potočna pastrmka, valjda kao riba kvalitetnog mesa, dok su sve ostale manje grabljivice s nipodaštavanjem nazivane “boranija”. Vremena su se, srećom ili možda nažalost ‒ zbog krivolova koji je rezultirao smanjenjem broja krupnih predatora, promenila, pa je lov manjih predatora postao popularan i kod nas. Ono što prvo pada na pamet u moru raznih varalica kada se pomene ultra light varaličarenje su silikonci.

Pokušaću zato da početnicima u lovu malih predatora približim nekoliko osnovih tipova ovih varalica i da pomognem u sužavanju izbora prilikom pecanja pojedinih vrsta riba, a na prvom mestu grgeča. Nekako tu ribu favorizujem pri lovu malim silikoncima, ali zapravo je istim mamcima moguće pecati i pastrmku, klena, a neretko se polakome i veći predatori. U većini slučajeva ove varalice imitiraju riblju mlađ, mada se sve češće upotrebljavaju i imitacije larvi insekata, crva, glista i zglavkara. Kako je ovo omiljena hrana mnogih vrsta riba, to se njima ciljano može loviti i crvenperka, babuška, deverika i mnoge druge negrabljive vrste riba. Naravno, svaka od ovih vrsta traži različitu prezentaciju.

Materijali od kog se izrađuju su većinom na bazi silikona. Već deceniju-dve se koriste i silikonske varalice u saftu, tj. namamčene mirisima i ukusima riba, kraba i drugih životinja, plus uz dodatak feromona. Postoje i biorazgradivi silikonci, kako bi što manje zagađivali okolinu. Postoje i oni sa mineralnim sastojcima. U svakom slučaju, jasno je da industrija proizvodnje mekih varalica stalno napreduje, i na tržištu se svake sezone nailazi na novitete.

 

Grub

16Odavno su se pojavili prvi “silikonci”, još kasnih 50-ih. Ove preteče današnjih mamaca su bile ili potpuno “no action” ili sa vrlo, vrlo malo rada. Trebalo je da prođe dobrih petnaestak godina da bi se iz Mister Twister kompanije lansirao niko drugi no tvister (curly tail grub) kakav danas poznajemo. Američki ribolovci vole da kažu da je konstantnost ovog tipa varalice ravna onoj Bele kuće. Tolika pompa oko jednog običnog mamca? Pa ne bi se reklo da je nešto vezano za ovu varalicu neopravdano. Lovi gotovo sve predatore u morima, jezerima i rekama, a na nju se polakome i ribe mirnijeg karaktera. Otkako se pojavila, nije bilo potrebno da se bilo šta menja. Tokom vremena, pojavljivale su se slične varalice od drugog materijala, dizajna, dodavale boje ili čak još jedan rep. Tvister (grub) lovi u svako doba godine, sve grabljice i zato skoro svaki proizvođač ima u ponudi poneki ovakav model. Cena je prihvatljiva, a za pojedine lovne modele čak i vrlo niska.

Postiji nekoliko metoda lova tvisterima, ali je kod nas najpopularnija metoda montiranja na džig glavu (jig head). Tehnika lova je prilično lako savladljiva, a pri tom ni najmanje ne zaostaje za ostalim, naprotiv. Ogleda se u pravljenju skokova po dnu i održavanju direktnog kontakta štapa, strune i džiga pomoću rada mašinicom i vrhom štapa. Nije isključivo pravilo, ali s obzirom na to da se ovde najviše fokusiram na lov grgeča, u toplijem delu godine “radi” poprilično agresivno vođenje varalice, dok sada nailazi period kada treba maksimalno usporiti vođenje tvistera, a takođe i smanjiti visinu skokova. Najčešće je dovoljno vrhom štapa podići džig sa dna, a potom ne raditi ništa i čekati da ponovo padne na dno. Zatim brzo spuštate vrh štapa, namotavate strunu i ponavljate sve. Udarac najčešće sledi u propadanju, mada može i pri odizanju sa dna, naročito ako je izvedeno lagano, a začinjeno s 2-3 diskretna cima. Pri agresivnom vođenju, kao i tokom propadanja na težoj glavi, prorade i tvisteri koji su napravljeni od tvrđeg silikona, ali u hladnijim mesecima je bitno odabrati kvalitetan silikon, koji radi kod mikro povlačenja, kao i na laganoj glavi. Iz iskustva bih preporučio dva takva. Jedan je ekonomičniji i lakši za nabavku ‒ Berkley Power Grub 2”, a drugi je skuplji i teže je doći do njega ‒ Megabass Rocky Fry Curly Tail u dužinama 1,5 i 2”.

 

Shad

18Najvernija imitacija riblje mlađi jesu silikonski šedovi (shad), kao i no action minnow silikoni, koji su predviđeni da imitiraju ribice koji panično beže, dezorijentisano plivaju ili pokazuju poslednje znake života. Kao i kod tvistera, i ovaj tip mekih varalica se nalazi u ponudi svih brendova koji se bave proizvodnjom silikonskih varalica. Već kod ovih mališana situacija sa montažama se pomalo komplikuje. Silikonske šedove za lov grgeča je moguće montirati na običnoj džig glavi, na worm udici sa i bez otežanja, moguće ih je koristiti u texas i carolina montaži… Poslednje dve su kod nas tek u povoju, a ona koja sve više postaje popularna zbog ne tako komplikovanog kapiranja te vrste pecanja je drop shot metoda. No i dalje je kod nas neprikosnovna montaža jig head.

Šedovi bi trebalo da su od mekanog silikona, koji bi uz odgovarajuće težine olovnih glava proradio i na najsporije povlačenje. Vrlo često je vođenje šeda agresivno, bilo da se radi o vođenju u nekom sloju vode ili na dnu. Skokovi bi trebalo da budu neujednačeni, sa paničnim begovima u stranu, što se postiže sitnim i odsečnim trzajima vrhom štapa. S druge strane, kao i kod tvistera, pošto idu hladniji dani, treba malo “smanjiti doživljaj”. Toplo bih preporučio Relax šedove u veličinama 3 i 5 cm, koje i nije tako teško nabaviti kod nas. Takođe, prijatno je iznenadio i Patriot Chengo, a ne zaostaju mnogo ni naši proizvođači: Orka sa šedovima od 3,5 i 5 cm i Smuki sa svojim šedom od 5 cm. Za malo krupnije grgeče je odličan Mann’s Shad od 6 cm, a pošto je malo bucmastiji, u ovom periodu se na njega odlično javlja i smuđ. Meni dva omiljena su Megabass Rocky Fry Vib Tail 1.5 i 2’’ i Reins Rockvibe Shad 2’’. To jesu skupe silikonske varalice, ali i fantastično odrađuju posao.

 

No action minnow

15No action soft minnow lure su silikonci koji ne bi trebalo da imaju bilo kakvu akciju. E sad, nije baš tako. Zapravo, radi se o tipu varalica koje su zahtevnije za pecanje, tj. ribolovac mora sve vreme biti fokusiran na ono što radi da bi takva varalica u vodi odradila ono što se očekuje od mamca. Oblik je kao klasična mršava ili izgladnela ribica. Obično je rep urađen nežnije, tanje, u obliku lastinog repa, obične cevčice ili čak u obliku pravog ribljeg repa. Postale su vrlo popularne kod nas s popularizacijom metode drop shot. Zapravo, kod ove metode se kod nas u lovu grgeča najviše koristi upravo ovaj tip varalice. Nimalo slabije rezultate ovaj oblik silikona daje i montažom na običnu džig glavu, kao i na otežanu ili neotežanu worm udicu. U suštini, osim kod drop shot montaže, ovakvom varalicom se imitira umiruća ribica, koja pokazuje bokove i ima haotično kretanje. Sve to se može izvesti na dnu ili u nekom sloju vode (džig i worm montažom), ili u travi (na worm udici). Preporučio bih Balzer Barch Killer 6 cm, Jackall Cross Tail Shad 1,5 i 2,5’’ i Berkley Power Minnow 2’’, te Bass Assassin Baby 1.5’’, a jedno od prijatnijih iznenađenja i sa cenom i sa dostupnošću je i Formax Dropper od 3 i 6 cm.

 

Creature bait

12Moji omiljeni tip malenih silikonaca su creature baits, što bi u prevodu značilo strašila. Možda tako i izgledaju, ali ribama su vrlo, vrlo primamljivi. Kada se radi o ovako malim mamcima, teško je razgraničiti gde je linija između silikona koji imitira neku bubu, nekog vodozemca ili možda račića. Zato se i zovu jednim imenom, creature varalice. U stvari, tu spadaju i realistične imitacije postojećih živih bića, riblje hrane, ali postoje i silikoni koji izgledaju kao sa druge planete. Jedan od takvih je npr. Imakatsu Hairy Hawg 1’’, koji nije nimalo jeftin, ali je i vrlo brzo ušao u moje favorite za lov pastrmke i grgeča. Napravljen je od najizdržljivijeg silikona na koji sam naišao, i njime sam dosad pecao montažom na džig udici. Lagano cinculiranje tik iznad dna ili sa agresivnim skokovima ili oštrim otklonima u stranu… Sve to dovodi ribu do ludila. Takođe, za svaku pohvalu i za svačiju kutiju je i Berkley Nymph 1’’, koji je odmah po pojavi kod nas postao najtraženiji mali silikon za lov pastrmke i grgeča. Trpi svaku montažu, svako vođenje, a jedina mana mu je što i nije napravljen od onako jakog silikona poput Hairy Hawga, pa može izdržati “samo” do nekih 20-30 riba. Jeftin a veoma dobar silikonac je i Southern Pro Crappie Critter 2’’ koga je, nažalost, teško nabaviti kod nas, ali ukoliko imate nekoga u USA… U Americi bi valjalo još potražiti i Mister Twister Nymph 1.25’’, koji takođe nije skup, a imitira nimfe vodenih insekata i kao takav je vrlo lovan. Kod creature baitova možete eksperimentisati sa svim montažama. Svakako da je teško odstupiti od klasične džig montaže, pogotovo imajući u vidu činjenicu koliko je efikasna. Njome se lako imitira vodeno biće koje se lagano kreće po dnu, ili iznad dna, u nekom sloju vode. Lako se imitira i panični beg. Svakako treba probati druge metode, pri čemu posebnu pažnju treba posvetiti drop shot montaži.

 

Worm

22Daleko od toga da wormovi ne zaslužuju pažnju. U svetu basolovaca spadaju među najlovnije varke, čak toliko da se i među njima samima javljaju klasifikovanja i tipizacije. Worm je zapravo crv, a crvi žive u svim vodama, bilo slanim ili slatkim. Ja se nisam proslavio njihovom upotrebom, a jedini vredni pomena pri lovu grgeča su mi Imakatsu Java Stick 1’’ i 2’’ i Eagle Claw Trout Crawler. Imakatsu je nekako neodoljiv štukama, te sam ga nakon nekoliko kidanja ostavio po strani, ali je silikonac koji zaista lepo radi i lepo “sluša”.

Imam mnogo prijatelja koji sebe smatraju izrazitim voblerašima. Većina njih, kada su probali da pecaju grgeča i ostale UL ribe silikonskim varalicama, neopozivo su ostali u svetu “silikonske doline“. Ima nečeg adrenalinskog u onom praznom hodu varalice, kada se na štapu ne oseća gotovo ništa, kada se zadržava dah, čuju otkucaji srca, kad odjednom varalicu zgrabi riba. S druge strane, ide i zima. Valja odložiti plastiku i drvo. Silikon je pravi izbor za predstojeće dane.

 

Mikrodzig_4  Mikrodzig

 

Mikrodzig_3

Piše: Ivan Nedeljković

Objavljeno u magazinu “Spin & Fly”, br. 20, decembar, 2012.