Stop Ribkradji

Bucov pre mresta

 

Ne čekajte na raubove!

 

Ribolovci, nepopravljivi optimisti, uvek nešto iščekuju i nečemu se nadaju. Od svih tih stvari čije približavanje naslućujemo, dugo sanjamo i za koje se s nestrpljenjm pripremamo, proleće je nesumnjivo među najznačajnijima. Ove godine, po svemu sudeći, to čekanje neće trajati kao ranije jer je zima bila veoma blaga. Dok prolećni broj našeg magazina stigne do vas, bucov će već zasigurno početi redovno i intenzivno da se hrani, pa pročitajte nekoliko saveta koje smo vam pripremili i požurite na vodu da ih u praksi isprobate, potvrdite ili i sami otkrijete nešto novo i delotvornije.

 

Piše: Miloš Elek

 

Početak sezone pecanja bucova za većinu ribolovaca predstavlja period kada ova riba počinje aktivno da lovi na površini i da se odaje glasnim raubovima. Međutim, taj period obično dolazi sa izraženijim zagrevanjem vode i podizanjem kedera na samu površinu. Prethodi mu vreme u kome se bucov već aktivno hrani, ali nešto dublje, obično u srednjim slojevima vodenog stuba, pa mu je aktivnost teže ili nemoguće uočiti (eventualno u obliku bežanja kedera, bez karakterističnog rauba), što nikako ne znači da je nema. Baš ovaj period samog početka prolećne aktivnosti predstavlja odličnu priliku da ulovite krupan, pa i kapitalni komad, jer bucova jeste teže pronaći, ali ga je zato obično znatno lakše prevariti, jer i njemu je, kao i vama, dosta čekanja proleća i akcije. Osim toga, čak i krupni bucovi, koji tokom godine preterano ne vole društvo svoje vrste, sada su još u grupama, ponekad i u većim jatima pa, osim krupne ribe, možemo uz malo sreće i znanja računati i na ulove više lepih komada u serijama, a što se brže voda zagreva, tim se brže i bucovi razilaze (naravno, na dobrim mestima će uvek biti više komada).

U pronalaženju ribe veliku ulogu igra iskustvo i poznavanje terena na kome lovimo, jer bucovi se iz godine u godinu s proleća javljaju na istim mestima. Ona obično nisu daleko od zimovnika (krtoga), koji se najčešće nalaze u dubljoj i sporijoj vodi. Bucovi s prvim otopljenjem počinju da se dižu u srednje i površinske slojeve, željni su sunca i proteina. Ta želja je vrlo bitan faktor za određivanje najboljeg vremena za lov, jer sama aktivnost naše lovine je sada najizvesnija u najtoplijem delu dana, pogotovo na osunčanim delovima vode i obično je popodne bolje od prepodneva. Aktivnost neće biti usredsređena na cugove; udarcima se možemo nadati u dugom vremenskom intervalu dana, što je dobro, jer nam daje vreme za potragu, uz uživanje u toplim prolećnim zracima.

Pomenuta želja za proteinima za rezultat ima to da početkom sezone bucov veoma često odlično reaguje na gabaritnije mamce, kao i one sa jačom vibracijom, pogotovo ako voda nije previše mutna i bujičava, što je obično veoma loše za lov ove ribe. Upravo veći prolećni porasti i poplavne vode, koje obično dolaze kad se proleće već “razmaše”, često znaju da prekinu uspešan lov na kraće ili duže vreme, pa je to još jedan razlog da sam početak lepog vremena maksimalno iskoristimo. Vobleri za broj veći od uobičajenih, srednjeronci i plitkoronci, stoga predstavljaju pravi izbor (Rapalin Flat Rap 10 mi je za početak marta prvi “pik”). Uz njih, tokom proleća u kutiji uvek imam i glavinjare: metalne (Trgec, Brzotrz, MZ i pregršt stranih modela), plastične (najviše volim Xcaliburove, uz neizbežne Rapaline), kao i njihove silikonske rođake domaćih proizvođača, modele jače vibracije. Takođe, bucov tokom ovog perioda često voli i kašike (pogotovo duguljaste modele poput Lav MD Sprintera), ponekad i velike, na koje bismo pre očekivali soma. Ovaj afinitet ka (uslovno) većim mamcima donekle je i logičan, jer riblja mlađ od prošlogodišnjeg mresta ili je porasla ili je pojedena. Doduše, ne treba smetnuti s uma da ponekad i nama nelogične stvari daju rezultat pa, ukoliko sve omane, možete pokušati i “minijaturama”.

Većina akcije će se dešavati na 0,5 do 1,5 m dubine, mada postoje i izuzeci, onda kada bucov obeduje pri dnu ili na samoj površini, ali ove situacije nisu tako česte. Srednja brzina vođenja je najproduktivnija, a kako se “stvari” zagrevaju, možemo postepeno prebacivati i u više stepene prenosa. Veoma je poželjno voditi mamac nepravilno, jer promena pravca ili cimanje varalice je često okidač za napad bucova koji prati njeno kretanje. Bucovi će se u ovom periodu još uvek držati nešto mirnijeg i pravilnijeg toka i postepeno se pomerati ka plićim pozicijama i karakterističnim mestima sa izraženijim strujama i njihovim mešanjima.

U vodama koje se s proleća nimalo ne zamute (ili dok se ne zamute), pogotovo u sporotekućim kanalima i stajaćicama, bucov često bolje reaguje na varalice sa sitnijom ili gotovo neprimetnom vibracijom, pa se znalo desiti da i u ovom periodu neki od takvih mamaca odnesu prevagu. Pre svih, legendarni Salmo Thrill, kralj brzog povlačenja, s proleća može spasiti dan na bistroj vodi, vučen srednjom brzinom ili čak sporo i ravnomerno, na dubini od 1 do 2 m, iako nama pri takvoj prezentaciji on deluje kao da nikakav rad i nema. Od ove sezone i domaći proizvođač VB je izbacio donekle sličan tonući model: VB Alburnus special Asp, ciljno konstruisan baš za bucova. Svakako treba isprobati ovu varalicu, jer izgledom, karakteristikama i lovnošću u probnom periodu obećava mnogo. Nešto slično možemo postići i većim strimerom, plasiranim uz pomoć zbirolina ili bez njega, ako je samo otežanje mamca dovoljno teško.

Kako se voda zagreva tako će i bucov ubrzavati, lov će se seliti bliže površini , pa to i mi treba da ispratimo. On će tada biti pozicioniran u najjačim brzacima, mešanjima vode, uz brane, stubove mostova i druge karakteristične pozicije na kojima lakše lovi svoj plen. Upravo u ovom periodu, kada počne izraženija prolećna aktivnost, prošle godine smo nekoliko drugara i ja, na preporuku prijatelja iz Hrvatske, počeli da lovimo na silikonske ribice (glavinjare sa ravnim, ribolikim repom) Roberta Hamera iz Češke (RH lures), konstruisanim upravo za pecanje bucova. Ovaj mamac predivne sitne vibracije nas je potpuno oduševio, pogotovo 10 dug cm i 16 grama težak model, pa smo i u ostalim delovima sezone lovili na njega s punim poverenjem i odličnim rezultatima. Vama toplo preporučujem da pokušate da ga nabavite, a nadam se da će i neki od veštih domaćih proizvođača naći inspiraciju u ovoj varalici i uskoro ponuditi konkurentan model sličnih karakteristika.

Sa zagrevanjem vode, bucov će početi da uzima i mamce sa same površine, a s obzirom na kratku zimu pomenutu na početku teksta, te rano proleće, sasvim je realno očekivati da nas i pre lovostaja, koji počinje 15. aprila, očekuje dobar period lova na površince, pa svakako treba pripremiti i nekoliko proverenih zara. Ipak, onome ko ga jednom okusi i shvati njegove “cake” površinski ribolov teško izlazi iz glave i svi ostali vidovi pecanja predstavljaju samo uvertiru za period kada površina vode krene da “puca”.

Za kraj, uz nadu da je pred nama uspešno prolećno pecanje, molim sve vas koji ovo čitate da imate na umu da je mrest bucova pred nama, te da će puštanje jednog dela lovine (ako ne i sve) u velikoj meri povećati šanse za uspešnu reprodukciju naše omiljene grabljivice, a samim tim i za uspešan ribolov u godinama pred nama.

 

 

Objavljeno u magazinu “Spin & Fly”