Stop Ribkradji

Somovi

Nakon dosta vremena kako nismo mogli iči na pecanje ja i moj pajdo Matija uz ladno Staro pramen zaključujemo da bi bilo bolje otiči se počastiti nekim ljepim ribolovom tamo gdje ribe ima. Mađarske štuke su poprilično depresivnog raspoloženja a Drava i Dunavo veliki i mutni.

 
Pijemo mi tako drugo pivce kadli pajdo Zavada javi da se otvora novi športski ribnjak Grudnjak i da su poribili sa somićima do 10 kg te je ostalo nešto večih od prije.  Odluka je donešena u sekundi! Krenusmo i par kilometara dalje Matko dobija čestitku za fenomenalnu vožnju kroz Beničance od lokalnih MUPovaca, dan je divno počeo.

 
Dolazak na vodu je izgledao još strašnije nego MUP-ovci, voda niska, mutna, obala obagerisana tj. čelava. Slegli smo ramenima i počeli vadit arsenal. Sklapam fenwick HMG-a od jedne unce i Daiwa caldiu 3000 sa namotanim Savagear adrenalin pe 22 lb, od varalica samo par duplih Lav MD kašika, sa kojih se iz nekog razloga ona žuta boja dosta brzo skinula. Kako god voda je bila mutna pa soma od li-la 25 kg nije zanimalo jel žuto nego jel zvecka, a zveckala je ok. Nakon 20tak minuta opreznog natezanja glede laganog pribora i neprovjerene špage ribuljak se kratko slikao bez da sam ga navlačio po obali i otpliva dalje.

 
Dječaci su uvjereni da čemo se fino nalovit pošto je još rano, a za noč se sprema nevreme. Nakon sat-dva gubljenja kašika po korjenju vrba, panjevima i sl. moja zaliha sajlica i kašika se opasno smanjuje, a svi gledaju moju torbicu sve češće. Ulovismo još dvije ljepe štuke i odemo na zaslužena dva pivca gdje nam Matija objašnjava kako se žena ophodi prema njemu kad ništa ne upeca (padoh sa stolca).
Nastavak je bio bolji, ubzo lovim još jednu štuku i finog smuđarka, a Matko se spasio ulovivši soma kojeg važe na 13 kg.
Lagano obilazim jezero i u jednom kutu imam griz koji ču pamtiti cjeli život, jak udarac i ništa, motam u prazno konstatirajuči da je nešto puklo. Nakon 10tak metara još jači udarac, koji mi skoro izbija štap iz ruke i ope ista priča. Treči šus sam shvatio da je somek od nekih 6-7 kg spakovo varalicu i zaletio se ko brzi voz prema meni. Puštam ga bez slikanja.

 

Za koju minutu Blue Fox Essox 22 gr. u SISI dekoru je stao pa krenuo. Pa sam ga proglasio malim, pa velikim, pa ogromnim. Nakon par minuta sam vidio komadic repa i nadao se idućih pola sata da je i ostatak ribe u istom koloritu! Nakon ispitivanja koliko HMG može ili ne može, živci su mi bili tanki kao Prologicova špaga. Riba je u obali i predivne je boje! Matija ju je probavao ofrlje prihvatiti pa se spuštam u vodu te nakon kračeg hrvačkog zahvata uspjevam diči žuču na ruke. Par slika i puštam ga natrag bez da sam ga natezao po zemlji i bespotrebno ozljedio, težinu šacamo oko 40 kg.

 

Definitivno najljepša riba koju sam do sada ulovio, a sumnjam da če i tako i ostati.

 

Barba Šime

www.dm-ribolov.net