Stop Ribkradji

Bucov – Jutarnji mega cugovi

bucov jutarnji mega cugovi_3Kraj leta. Dunav zvoni od raubova krupnih bucova. Na polovini reke, daleko izvan dobačaja klasičnih varaličarskih štapova, ovi razbojnici goste se kederima popriličnih gabarita. Mogu se sporadično čuti tokom celog dana, ali su cugovi rezervisana za zoru, u vreme “kupanja” bele ribe pa do prvih sunčevih zraka. Cugovi znaju biti duži ukoliko jutro osvane oblačno, a šanse za dobar ulov se značajno povećavaju s niskim vazdušnim pritiskom ili nadolazećim hladnim frontom nakon perioda toplog vremena.

Upravo takvo avgustovsko jutro, osvanulo je nedavno. Usidreni na jednoj od starih pozicija za lov bucova, čekali smo prve raubove koji bi nam dali do znanja da riba kreće u lov. Bacali smo povremeno, ispitujući eventualnu aktivnost pod površinom, kad je u daljini površina u momentu eksplodirala. Toliko daleko da je „zvuk kasnio za slikom“. U mometnu je van vode bilo više krupnih bucova, koji su uigrano jurišali na jata kedera. Slika koja više priliči slanim vodama i nekim morskim zverkama, no našem Dunavu. Naravno, nećete istog mometna jurišati za takvim jatom. Uobičajeno je da bucovi ulete u jato sitne ribe, te da se istom brzinom kojom su se pojavili i nestanu. Ipak, nakon višeminutne aktivnosti istog intenziteta, sidro je ipak bilo na pramcu, a mi smo jurili ka mestu dešavanja. Sidrenje na pristojnoj udaljenosti od aktivne ribe, dovoljno daleko da ih ne ometemo u lovu, a dovoljno blizu da jačim zabačajima prebacimo mesto rauba. Prvi zabačaj. Teški pilker pada na vodu. Par metara bržeg povlačenja i sledi udarac, praćen zvukom namenski popuštenog drila. Riba se daje u beg i koristi sve prednosti vodene struje. Jasno nam je da se radi o ribi pristojne veličine (sitniji bucov, iako snažan pri uzimanju varalice i u prvom begu, brzo posustaje). Ova se riba i dalje borila, primetno tresući glavom, držeći se pod površinom. bucov jutarnji mega cugovi_1Pokazala se tek u blizini čamca, uz dodatno “kuvanje”. Još dva-tri bega i prva riba, na prvom zabačaju, teška nešto preko dva kilograma bila je savladana. Iako snažan borac, bucov je izuzetno osetljiva riba, koju po oslobađanju od udica treba što pre vratiti u vodu (naravno, ukoliko ne nameravate da ga zadržite), pa smo preskočili foto-sešn i ribu, nakon kraćeg držanja u struji, pustili.

Sledeća četiri zabačaja završavala su se istim ishodom. Dril za drilom. Pošto smo, uz glavnu varalicu, na predvezu bacali i po jednog strimera, u čak dva navrata na štapu su bile po dve ribe, što nije retka pojava u lovu bucova ovakvim sistemom, ali ipak nesvakidašnja za ribe ovakvih dimenzija. Ubrzo nakon kačenja prve, druga riba je, ponešena akcijom, gađala sledeću slobodnu udicu na sistemu. I tako narednih dva i po sata. Počeli smo pilkerima vođenim tik pod površinom da bi ih, ohrabreni produženom površinskom aktivnošću, ubrzo menjali površincima – zarama, poperima, properima. Kada bi se riba, na kratko uznemirena dešavanjima na površini, povlačila na metar ispod površine, tada bismo lovili voblerima minnow tipa. I tako u krug.

Tog dana uspešno smo savladali više od pedeset bucova, od kojih je nešto više od pola bilo u klasi 2-4 kilograma. Naravno, najveće ribe su po običaju bežale, ostavljajući za sobom više ispravljenih udica i dva ribolovca u apsolutnoj neverici.

Istu poziciju obilazili smo i naredna dva dana, da bismo svakog narednog nailazili na vedrija jutra i smanjenu površinsku aktivnost jata, dok su cugovi bivali sve kraći. No, i pored toga, kvalitativni prosek nije opadao. Poučeni prvim iskustvom i uvidevši nedostatke koji su rezultirali bucov jutarnji mega cugovi_5 bucov jutarnji mega cugovi_6gubljenjem najkrupnijih riba, narednih dana smo fabričke udice menjali znatno jačim, pa se „peglanja“ nisu ponavljala. Kao najizdrživiji modeli udica pokazali su se neki od starih modela proizvođača Daiichi, kao i VMC Spark Point, kojim se serijski opremaju svi MaxRapovi.

U momentu pisanja ovog teksta isto jato bucova (u nesmanjenom sastavu, ali sa šezdesetak „školovanih“ riba) još uvek progoni jata kedera na poziciji gde smo lovili. Iskreno se nadamo još nekom lepom ulovu pre nego što hladnije vreme ribu potisne u neke niže vodene slojeve, a mi pilkere i strimere zamenimo džigovima i silikonom.

 

Piše: Darko Bokanić

Varalice sa slike: MM lures pilker, Megabass ITO 110FX, Salmo Thrill 9, Rapala MaxRap 13, Megabass Giant Dog

Strimeri sa slike: Toblerone

Objavljeno u magazinu  “Spin & Fly”, jesen, 2013.

 

bucov jutarnji mega cugovi_10  bucov jutarnji mega cugovi_9 bucov jutarnji mega cugovi_8 bucov jutarnji mega cugovi_7 bucov jutarnji mega cugovi_4 bucov jutarnji mega cugovi_11