Stop Ribkradji

Test: Okuma Celilo Spin

Štap skockan po mojoj meri

Okuma Celilo Spin 3CE – S – 902Ha / 9’0″ length / H action / 15-30 lbs / 30-80 grama.

 

Polovinom prošle godine, kao rezultat više razgovora i konsultacija, putem beograske firme Carpologija do mene je stigao prototip štapa Okuma Celilo Spin. Karakteristike, dužina i težina bacanja su rezultat pokušaja da se iz ogromne palete blankova kojim Okuma raspolaže izabere prava kombinacija osobina koja ovaj štap treba da učine približno idealnim pre svega za teži ribolov smuđa mamcima od meke plastike na velikim rekama. Bitan kriterijum u celoj priči je i uklapanje ovakve sprave u cenu koja neće biti previsoka za prosečnog stanovnika naše zemlje i zemalja u okruženju.  Posle detaljnog testiranja u kome su osim mene značajnu ulogu igrali i moji prijatelji i njihova zapažanja, mogu reći da je posao urađen odlično.

Da krenemo redom, materijal od koga je blank izrađen je karbon kompozit u kome preovlađuje 24T karbon. Boja štapa je braon a u zavisnosti od osvetljenja preliva se prema zlatnim tonovima. Celielo je dvodelac, sa put – over spojem,  dužina štapa je 2,7 metara, težina bacanja je od 30 do 80 grama, a predviđen je za upotrebu sa strunama nosivosti od 15 do 30 libri. Karike su standardne Okumine jednostopalne i ima ih osam  plus vršna, vezane su crnim koncem sa srebrnim bordurama i pedantno lekirane. Rukohvat je urađen u kalsičnom plutanom maniru, a držač čekrka je takođe jednostavna klasika, a navrće se odozgo na dole.

Glavna karakteristika štapa je njegova oštrina, zahvaljujući njoj  je detekcija dešavanja  sa varalicom koju vodimo uz česte kontakte sa dnom  odlična. Osim toga kontra je maksimalno produktivna, čak i na većim daljinama, dubinama i pri pecanju teškim mamcima. Mogu slobodno reći da me je fantastična detekcija čak i najmrljavijih napada staklenookog oduševila. Na videu koji uz tekst možete pogledati :

hvatam smuđa koji veličinom nije ništa posebno. Međutim baš takav sitniji smuđ, kada kilavo uzme 50 gramski džig na preko pedeset metara od obale, u jakoj struji sa priličnim stomakom na struni i na dubini od preko osam metara je pravi test osetljivosti i štapa i adekvatne kontre. Kao što se može videti, ovu zehtevnu situaciju je štap na snimku odradio odlično, kao i mnogo puta pre i posle toga. Kad već spominjem težinu mamca, Ceillom sam ulovio smuđa na jigove u rasponu od 14 do 50 grama + težina silikonca a kod mene je ona gotovo uvek preko 10 grama (šedovi dvocifrene santimetraže i veliki tvisteri).  Ovi  podaci se savršeno uklapaju sa deklarisanom težinom bacanja od 30 do 80 grama. Štap može podneti čak i teže glave, ali ja za njima nisam imao potrebe u test periodu i iskreno sa nekim značajnijim podizanjem težine, više se ne bih osećao lagodno sa ovim štapom. Ipak jedan od prijatelja kojima sam ovaj prototip ustupio na neko vreme, tražeči za uzvrat njihovo mišljenje – somborski  ribolovac i u pravom smislu reči zaljubljenik u lov smuđa Nikola Tatalović je Celilom ulovio par smuđeva koristeči glave od 60 i čak 70 grama težine u jednom od dubljih delova Dunava u okolini Apatina!!! Jednako lepo je lovio i na potpuno drugačijem mestu i upisao više smuđeva u plićoj vodi uz kamenu špornu koristeći silikonce na olovnim glavama od 14 do 17 grama.  Drugi prijatelj koji je podrobno isprobao Celila je Perica Parčetić, takođe veliki zaljubljenik u lov smuđa. I kod njega je ovaj Okumin novitet sasvim zadovoljio, kako u standardnom , tako i u vertikalnom džigovanju. Njihov utisak o štapu ću najbolje i najkraće opisati činjenicom da su obojica navedeni štap odmah po probi i poručili.

Okuma Celilo Spin 1Dužina od 2,7 metara je odabrana kao kompromis u potrebama obalnog i ribolova iz čamca i zadovoljava oba stila, premda to svakako nosi i limite, koji su zarad univerzalnosti neophodni.  Balans je sasvim lepo pogođen i štap me ni kod višesatnog bacanja nije zamarao. Koristio sam ga sa Okuma Salina 3 mašinicom u veličini 4000 koja je prilično masivna i čak i za nijansu preteška za ovaj štap,  pa bi za njega odlično pasovao i neki lakši model.

Osim klasičnog pecanja silikoncima na olovnim glavama  štap sam isprobao i ulovom overio i u vertikalnom džigovanju i tu se brzina ovog štapa pokazala kao velika prednost, što zbog odlične detekcije dna i najmanjih promena u njegovom reljefu i sastavu, tako i u odličnim kontrama, čak i u situacijama kada smuđ izuzetno nežno uzme mamac.

Celilo je odličan izbor i za lov glavinjarama, koristio sam one umerene i jače vibracije, u težinama od 25 do 45 grama i štap ih je odradio perfektno, svakako je moguće koristiti i nešto teže modele (po meni do nekih 60 grama) ali ja za tim u test periodu nisam imao potrebe.

U test periodu se nažalost nisam susreo ni sa jednim somom, no ono što sam video i osetio me je uverilo da je ovaj štap sasvim primenjiv za lov somova kakvi su kod nas najčešći, a to su ribe od 3 do 15 kilograma. Njime se svakako mogu savladati i veći primerci, jer ima sasvim respektabilnu rezervu snage, ali on nesumnjivo nije čistokrvni somovski teškaš namenjen lovu dvometarskih riba najtežim varalicama.

Celilo se može sasvim lepo koristiti i za jerk ribolov štuke, kao i za lov ove grabljivice većim gumenim varalicama, spinerbaitima, te po potrebi i klasičnim metalnim mamcima.

Okuma Celilo Spin 4Spletom okolnisti Celilo sam nosio i na more i njime se lepo napecao tehnikom za koju iskreno nisam ni mislio da ću njime isprobati – lovio sam voblerima. Krut štap ove težine bacanja svakako nije idealna vobleraška alatka gledano iz perspektive jednog smuđaroša. Međutim, ako se uzme u obzir da sam njime lovio jadranske barakude pristojne veličine 17 i 19 santimetarskim plastičnim suspenderima težim od 20 grama, stvari dobijaju malo više smisla. Ove borbene ribe u noćnim uslovima ribolova sa strmog stenja su stavile štap na lep test, najveća koju sam savladao je bila celih 94 santimetra duga. Detalje o ovom ribolovu moćete detaljno videti ovde:

http://spinandfly.h5mag.com/29/barakude1

U morskom ribolovu Celilo sasvim dobar izbor za pecanje površinskim varalicama od 20 do preko 40 grama  pre svega za lov zubatice, ali i drugih vrsta koje se ovim mamcima mogu hvatati.

Okuma Celilo Spin 2Kao zaključak mogu reći da je Okuma Celilo Spin od 2,7 metara t.b. 30-80 grama pravi “radni” štap prevashodno osmišljen za teži ribolov smuđa. Svakako da nije ni najlakši, ni najušminkaniji, niti najosetljiviji štap na tržištu, ali vredan je svakog dinara cene koju ćete za njega platiti. Spreman sam da ustvrdim da je shodno svemu vrlo moguće najisplativiji štap koji kod nas možete kupiti za navedene namene. Isprobajte ga, nećete zažaliti!

 

 

Ekskluzivni distributer SVENDSEN SPORT GRUPACIJE za Srbiju: CARPOLOGIJA d.o.o.

Piše: Miloš Elek