Stop Ribkradji

Ito Vision OneTen (110)

Još davne 2004. godine zahvaljujući, i po preporuci Gerua, postao sam vlasnik prve 110-ke klasik i na prvim pecanjima (nisam smeo da napišem baš direktno u prvom zabačaju 110-ke!) sam shvatio čemu toliki hvalospevi po “Ribarska” forumu. Odmah se videlo da je to brutalna varka koja (će da) lovi. Tačka! U toj jednoj varki sam dobio nekoliko stvari koje su mi falile kod Smithwicka i Rapala koje sam do tada najčešće upotrebljavao. Pre svega, daljina izbačaja i da je plitkoroneći suspender. Tada su suspenderi išli poprilično duboko (globalno), il’ ja nisam znao za da postoje drugačiji. Odmah ulov smuđa na prvim pecanjima. Sa “murtvog” keja bez vidljive površinske aktivnosti. Kraj priče! Kupljen sam! Manija je počela!

Posle skoro 10 godina i raznih verzija 110-ki koje je Megabass izbacio na tržište, sa 110 Jr. sam (za sada) zaokružio želje za različitim verzijama, jer svaka je ista, a ipak drugačija.
Sa leva na desno: Vision 110, Vision 110 Hi-Float, Vision 110 Silent Raiser

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sa leva na desno: 110 Magnum, 110 plus 1, Vision 110 Jr.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sve imaju taj karakterističan oblik, sa oštrim prelazom na stomaku (ne sećam se da je iko pre Yuki-a to napravio na vobleru) i sve verzije koje imam imaju dosta sličan rad. Od “roll” akcije pri sporom povlačenju, ka “wobbling” radu pri bržem motanju, koji se oseća na štapu! Do tada, vobler je ili rollovao ili voblovao. Ovaj radi sve! Za sve verzije (izuzev 110+1) dubina ronjenja pri pecanju u toku, iz čamca, je oko 50-70 cm (zavisi od brzine vode) u proseku, plus-minus malko, a može se i kao kod ostalih voblera korigovati vrhom shtapa. Nikakav problem.

Idemo po redu – da nabrojim razlike:

-Vision 110
3 “Katsuage” trokrake udice od kojih je srednja bez kontra kuka. Dve tungsten kugle koje su u kanalu i koje se u zabačaju pomere u zadnji deo voblera. Ovo naravno čini da vobler leti jako daleko bez ikakve mogućnosti da se okreće u vazduhu, dok se pri prvom povlačenju kugle vraćaju na “svoje mesto”. U slatkoj vodi, sa klasik “Neša” kopčom i bez sajle, ovaj vobler blaaaago isplivava dupetom na gore. Ima i par, bemliga, staklenih/plastičnih kuglica tako da pri radu ima finu, sitnu zvečku. Tungsten kugle se pri radu bukvalno tek, tek čuju. Znači, ne dobuje!

Ito Vision 110_6– Vision 110 Hi-Float
Samo srednja troka je Katsuage sa kontra kukama. Prednja i zadnja nisu. Takođe ima 2 tungsten kugle u kanalu ali nema gorepomenute, sitne kuglice. Promenom troka i bez tih malih kuglica ovaj vobler brže isplivava! Njega koristim kad pecam na “opasno plitkim” mestima, tipa prevlačenje preko šporova kad na njima nema dovoljno vode da klasik 110 bezbedno prođe. Kao i kod klasika – kugle se tek, tek čuju ali ne dobuju.

– Vision 110 Silent Raiser
Troke su iste kao na klasičnoj 110-ki. Znači, 3 Katsuage od kojih je srednja bez kontra kuka. Tungsten kugle su zapečaćene, i to jedna u zadnjem delu, a druga “na svom mestu”, u prednjem! Nema pomeranja i nema sitnih kuglica. Ovaj je totalno mutav. Isplivava. Znači, upotreba kad smudgo neće da čuje ni najmanju zvečku!

– 110 Magnum
Veliki brat 110-ke. Klasik sa svojih 13cm u dužini, sa tri jake troke! Ja imam samo “F” (Floating) verziju! Tungsten kugle se ne pomeraju napred-nazad, al’ se blago čuju pri radu (znači, isto se čuje kao kod klasik 110, ali se ne pomeraju u zadni deo pri zabačaju ). Sitnih kuglica nema. E sad, na svetlu se ovaj moj ne providi, pa ne vidim tačan raspored kugli. Čini mi se da je raspored kao na klasiku, u “radnom položaju”, s tim da se te kugle malko čuju u radu. Ozbiljna varka, ali je ja još nisam isforsirao! Doćiće i ona na red. Uskoro, nadam se. Bacaću ga na istim mestima gde bi bacao 110 klasik, kad procenim da se tu “parkirao” fini smuđ, koji se neće libiti dobrog zalogaja.
I na kraju, 2 noviteta koje sam pribavio u skorije vreme – brate Sandro, ‘fala onol’ko!

Ito Vision 110_10– 110 plus 1
Troke, kugle, kuglice – sve isto kao na klasik 110-ki, samo je kljun za “dubokoronca”. E sad, 110+1 je sve, samo NE dubokoronac. Nemojte da vas zaplaši ovol’ki kljun. Ko nije čitao po netu, “plus 1” znači da roni “1 feet” dublje od klasika! Ovo čudo uopšte ne ide preduboko. Iako nisam još isforsirano varku, tek je probana iz čamca u brzom Dunavu, mogu reći da roni oko 1 metar i možda malko plus. U nekim klasičnim pecanjima/zabačajima, mislim da ne može da dobaci 1.2m (izuzev u trolingu, naravno). Nema krupan rad i sve je potaman. Loviće kad bude vreme i mesto za njega. Nemam ni najmanje sumnje! Cenim da će biti TOP kad se malko smiri tj. opadne Dunav i kad ostane metar i po vode na šporovima. Prvo ću njega testirati po mraku. Odličan i za odsečene obale/kamene padine – za paralelni defile!

– Vision 110 Jr.
Miljenik najnoviji. Mlađi brat 110-ke sa svojih 98mm u dužinu i tri ne-Katsuage udice. Kugle – sve isto kao klasik, a težina samo za 1/8 oz manja od klasika. Pošto je skoro stigao, tek proban u vodi, i ovaj je po radu čista perverzija – biće brutalan! Prava zamena za 110-ku, kada je ista prevelika jer smudgo bira manji plen. U takvim situacijama je 95-ica bila glavna ako želim upecati na Megabass-a, ali ako hoće i zvečku – eto rešenja! Vision 110Jr.!

 

Tekst i fotografija: Milan Jovanović – Mamijo