Stop Ribkradji

Štap po meri ribolovca

StCroix-0Oduvek sam prema štapovima osećao neko neobjašnjivo strahopoštovanje i smatrao ih najvažnijim delom ribolovačkog pribora. Kako je vreme mog ribolovačkog staža prolazilo, od štapova sam tražio što veću funkcionalnost i univerzalnost.  Srećom na vreme sam shvatio da univerzalan štap ne postoji ali da se funkcionalnost štapa može dovesti do perfekcije,  još  ako funkcionalnost prati i estetika onda se dobija savršena alatka za obavljanje ove naše prelepe rabote.

Kod fabrički upakovanih štapova sam uvek nalazio neki nedostatak ili višak, predugačka dužina drške, loši provodnici,  loša balansiranost itd , pa sam rešio da sam sebi  napravim štap. Baš onakav kakav meni odgovara. Posle dugog ušenja čitanja kataloga,  dimenzija blankova i traganja za onim što mi ‘’fali ‘’ od štapova upakovao sam svoj prvi blank, pa drugi i tako je krenulo, sad mi se čini, nezaustavljivo  uživanje u pravljenju štapova za ribolov kako sebi tako i drugima.

StCroix-10Mogućnosti za kombinovanje kako će štap da izgleda i da obavlja posao su zaista neograničene. Vrsta, veličina i broj provodnika, plutani, eva, drveni ili metalni rukohvat, boja konca na provodnicima, vrsta krajnje kape, ručno ispisani podaci  i informacije na blanku, pravljenje nalepnica, izbor držača čekrka, ubacivanje drveta ili plute u držač čekrka itd.  Izbor blankova je tek priča za sebe i potrebno je dosta vremena da se nauče oznake koje označavaju blankove, ft, oz, lb, debljina butt-a i tip-a i još sve to u moru proizvođača kao što su, St Croix, CD, CTS, Pacific bay, Lamiglas, Talon, G Loomis, Nort Fork… ali u tome i jeste draž, naći i napraviti štap po meri ribolovca.

Uživajte u ribolovu.

Nebojša Belić, 064 635 9816

 

StCroix-9 StCroix-7 StCroix-6 StCroix-4 StCroix-3 O O

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Objavljeno u Ribolovačkom magazinu br. 116, jul/avgust 2011.