Stop Ribkradji

Uhvati, slikaj, pusti i okači preparat na zid

custom fish replika bass_2Umetnost prezervacije ribe upotrebom preparatorskih tehnika datira još od davne 1880. godine. Početkom devedesetih prošlog veka ova veština dobija na popularnosti, pa mnogi u tome pronalaze svoj hobi, a tokom godina koje su usledile i stabilan izvor prihoda.

Prepariranje ribe bitno se razlikuje od preparacije ostalih vrsta životinja, jer prilikom procesa sušenja ona gubi dobar deo svoje prirodne obojenosti, što od preparatora, pored rekonstrukcije anatomije, zahteva i kompletnu ili delimičnu rekonstrukciju boja.

Postoji više načina za izradu preparata, koje prvenstveno uslovljava vrsta ribe na kojoj se radi. Ribe hladnih mora slabog saliniteta, kao što su losos ili pastrmka, imaju tanku i masnu kožu, za razliku svojih slatkovodnih rođaka, pa upotreba staromodnih načina punjenja ne dolazi u obzir. Kod ovakvih vrsta preparatori koriste tzv. “manekena” izrađenog od nekog penastog materijala, obrađenog po uzoru na anatomiju ribe koja se radi. Zatim se na model postavlja hemijski tretirana koža ribe.

Sredinom sedamdesetih godina prošlog veka razvijen je postupak izrade “replika” izrađenih u potpunosti od veštačkih materijala, kao što su staklena ili karbonska vlakna.

custom fish replika bass_1Postupak izrade replike. Uz upotrebu prave ribe kao modela izrađuje se kalup koji u potpunosti preslikava anatomiju ribe, sa svim detaljima koji se na ribi nalaze u tom momentu. Do preparatora je da pre izrade kalupa ribu postavi tako da odlivak ribu predstavi u što prirodnijem položaju, koji nije izveštačen i prijatan je oku posmatrača.

Odlivak se najčešće radi u poliesterskoj smoli ojačanoj staklenim vlaknima. Po vađenju odlivka iz kalupa, u zavisnosti od složenosti “poze” koju smo odabrali, kalup zahteva određeni stepen dorade brušenjem i vajanjem. Bočna peraja, prethodno uklonjena sa ribe, zasebno se izlivaju i pričvršćuju na izliveno telo.

Poslednji korak u izradi replike je farbanje. Isključivo radi bojenja replika razvijena je cela paleta transparentnih boja kojima se postiže efekat prirodnog kolorita. Bojenje se radi slojevito. Prvo se rekonstruiše pigmentacija tzv. “mrtve kože” (treba da izgleda kao riba kojoj ste očistili krljušt), zatim se  radi sama krljušt, pa prirodna ulja koje se nalaze između krljušti, sve do trodimenzijonalnog efekta koji odaje konveksna površina svake pojedinačne krljušti obasjana izvorom svetlosti.

custom fish replika bassS obzirom na to da je smisao preparata produkcija identične replike vašeg ulova, vrlo je bitno da u završnoj fazi izrade preparator pred sobom ima nekoliko dobrih fotografija ribe koje su napravljene neposredno nakon ulova i vađenja ribe iz vode, koje će biti uzor prilikom bojenja.

Prednosti replike nad klasičnim preparatom. Prva od prednosti je vernije reprodukovanje detalja na koži ribe (što nije nemoguće izvesti i na klasičnom preparatu, ali samo pod uslovom da nije došlo do otpadanja krljušti).  Druga se odnosi na reprodukovanje oblika i anatomije ribe, što kod izrade klasičnog preparata uglavnom zavisi od samog majstora i njegove sposobnosti zapažanja i precizne izrade. Kod preparacije glave i peraja klasičnom tehnikom u manjoj ili većoj meri dolazi do skupljanja tkiva usled sušenja, što iziskuje kasniju reparaciju kako bi se oštećeni delovi doveli u prvobitno stanje.

Treća je postojanost replike. Iako nisu imune na lomove, one izrađene od poliestera su znatno postojanije od klasičnih preparata. Peraja izrađena od smola razvijenih za ovu namenu poprilično su fleksibilna, što nije slučaj sa onima koja su urađena klasičnom tehnikom. Klimatski uslovi, vlažnost i temperatura vazduha, kao i specifični uslovi koji vladaju u prostoriji u kome je replika izložena (duvanski dim, prašina i rasveta), ne utiču na promenu kvaliteta replike.

Naročito je važan uticaj na riblji fond. Izrada replike ne zahteva ubijanje ribe. Preciznim merenjem ulova, njegove dužine, obima i kilaže, dopunjenim dobrim referentnim fotografijama sa lica mesta, u mogućnosti ste da kupite već urađenu repliku istih dimenzija, koju će preparator potom oslikati po uzoru na vaš ulov.

Mane replike. Prva od njih je cena. Za izradu replike potrebno je izdvojiti nešto više novca nego za izradu klasičnog preparata. Problem nastaje i kod izrade kalupa – u početku je neophodno pribaviti značajan broj riba kako bi se obezbedio dovoljan broj kalupa različitih dimenzija.

cutstom fish replica zander smudj cutstom fish replica zander smudj_1 cutstom fish replica zander smudj_2 custom fish replica zander smudj_3

 

Tekst, slike i izrada replika sa fotografija: Darko Bokanić

Objavljeno u magazinu Spin & Fly, br. 11, jun/jul 2o11.