Stop Ribkradji

Rapala Flat Rap – Ravno na vrh

Vođeni željom za što većim profitom, u modernom potrošačkom društvu proizvođači stalno bombarduju tržište novim proizvodima. Izuzetak ne predstavlja ni Rapala, jedan od najvećih proizvođača voblera na svetu. Njihov proizvodni program svake godine postaje bogatiji za nekoliko novih modela, u upotrebi su novi materijali, tehnologije obrade, inženjerska rešenja… Nažalost, pred gomilom novih proizvoda, neke stare, dobre i lovne varalice padaju u zaborav i odlaze u istoriju, jer ih potrošači više ne traže dovoljno (setimo se plitkoronećeg Fat Rapa ili Countdown Jointeda). Osim pojedinih modela, i neki od materijala polako odlaze u istoriju, pa su tako novi modeli od drveta sve ređi (pri čemu, opet, ne sporim da je plastika donela neke nove mogućnosti i pomerila granice u izradi, trajnosti i performansama). Međutim, kao i većinu naših ribolovaca, mene najlepše uspomene vezuju za stare drvene Rapaline modele, koji su imali svoje mane, ali i prednosti. Zato mi je pažnju privukao Flat Rap, jedan od retkih Rapalinih noviteta napravljen od drveta, tačnije balse, ali sa nekim rešenjima koja mu daju karakteristike i prednosti modernih plastikanera.

Flat Rap

Ovaj tekst je rezultat cele jedne sezone pecanja na Flat Rap voblere. Pošto (na moju žalost) nisam na Rapalinom platnom spisku, a ne dobijam ni njihove novitete na testiranje, već svoje Rapale kupujem, ovaj tekst je jedno detaljno analizirano iskustvo, ovde izloženo sa ciljem da skrenem pažnju na varalicu koja je meni i prijateljima donela dosta lepih trenutaka. Flat Rap, naravno, posle godinu dana više i nije novitet, ali mislim da ga vredi predstaviti, pogotovo što se za to vreme po svojim karakteristikama i lovnosti probio ravno (flat) na vrh, među najlovnije veštačke mamce koje koristim.

Flat Rap_2Prvog Flat Rapa sam kupio u jesen 2010. godine, zainteresovan promotivnim video klipom koji sam video na internetu, najviše privučen divnim “sevanjem” bokova ove varalice. Goreo sam od želje da vidim da li se zaista tako ponaša. Moj prvenac je bio u veličini od 8 cm, težak 7 g, opremljen sa dve kvalitetne VMC trokrake udice veličine 5. Relistično bandarski (P po Rapali) obojen, kvalitetno urađen, sa bokovima koji se divno presijavaju. Dopao mi se na prvi pogled. Oblikom više podseća na pravu ribicu od klasičnih Rapalinih plitkoronaca i osetno je teži od sličnih drvenih voblera približne veličine (Original Floater od 9 cm je težak svega 5 g). Jedva sam čekao da ga isprobam na vodi…

Prvo kratko pecanje sam proveo igrajući se novom Rapalom u kristalno bistroj vodi Velikog Bačkog kanala kod Sombora. Prvo što sam primetio je to da ovaj vobler stvarno daleko leti, mnogo dalje od onog na šta smo navikli od shallow running Rapala od balze. To je veoma bitno, jer su i Original Floater i Shad Rap Shallow Runner (Rapalina klasika u ovoj kategoriji) sve drugo samo ne dalekometno oružje. Njihov mlađi brat, zahvaljujući obliku tela, većoj težini i kljunom konstruisanim tako da pravi što manje otpora u vazduhu leti na sasvim zadovoljavajuće daljine, približne onim koje ostvaruju prosečni plastikaneri opremljeni kuglicama za dalji izbačaj. U prvom snažnijem zabačaju sam rukom uštopovao strunu da ne bih okitio drveće na drugoj strani kanala, iako nisam bacao pravo preko, već “po dijagonali”.

Balističke karakteristike su bile samo lep uvod u ono što sam video po povlačenju voblera. Divan rad sa pokazivanjem bokova, baš kao na You Tube, dovoljno izražen, a opet ne prenapadan. Otpor pri povlačejnu je bio vrlo mali, znači moći će da se peca lepo i u jakoj struji i na brzu vuču. Pošto jake struje ovde nema, u sledećem zabačaju varalicu provlačim vrlo brzo, na šta ona odlično reaguje: bez izvrtanja i bežanja u stranu, uz zadržan izazovni rad. Bacam još jednom i povlačim brzo štapom oborenim ka vodi, raduje me to što varalica ostaje plitko, na najviše 30 cm pod površinom ‒ rasni plitkoronac! Brzo privlačenje na petnaestak metara od mene je prekinuo udarac, riba se sama zakačila, nije krupna, ali me je izuzetno obradovala. Bucovčić od nekih dvestotinak grama je takođe bio zaintrigiran Flat Rapom, dovoljno da ga napadne. Brzo ga oslobađam udica i vraćam u vodu.

Sledeće bacanje radim kratko, da bih video kako se vobler ponaša na tvič. Sa okretom-dve ručice na mašinici ga spuštam pod površinu, zastajem i cimam. Efektom sam oduševljen, jer varalica na cim reaguje još izazovnijim bljeskanjem bokova. Ono što se dešava u pauzi posle trzaja mi se još više dopalo, Flat se po inerciji zaljuja još dva-tri puta i poooolako isplivava, baš kako treba.

Flat Rap_1Isprobavam još nekoliko varijanti vođenja, agrasivno cimanje poput džerk pecanja, sitno i učestalo tvičovanje, vođenje pod samom površinom i raznorazne kombinacije svega navedenog. Sve što sam probao mi je delovalo sasvim zadovoljavajuće. Odavno me neka varalica nije tako kupila na prvu loptu. Pošto preferiram upotrebu većih varki, odmah sam kupio i jednog Flata od 10 cm, koji teži 12 grama i opremljen je VMC trokrakama veličine 3. Odlučio sam se za Yellow Perch dekor, jer mi je on nekako najviše ličio na prirodnu boju kedera, maslinastozelena leđa, srebrni presijavajući bokovi i beli stomak. Prugice sa strane su nežno iscrtane i sasvim su se uklapale u moju viziju savršenog izgleda lovne varalice. Nažalost, zima nije išla u prilog zadovoljenju moje radoznalosti o lovnosti desetke jer tereni na kojima lovim uglavnom nisu pogodni za plitkoroneće voblere u tom delu godine.

Proleće 2011. sam dočekao željan voblerisanja i akcije i prve toplije dane posvetio lovu bucova. Tu je Flat Rap 10 pokazao svoju punu snagu! Leteo je dovoljno daleko, do mesta gde su krupni prolećni primerci vrebali kedere koje je sunce izmamilo. Dunav i Kanal DTD su tih dana bili mutnjikavi i na tim mestima brzi i turbulentni. Varalicu sam, i pored toga, vodio brzo, sa povremenim zastajkivanjem i cimanjem, čisto da bokovi malo jače bljesnu, što mi je u nekoliko dana donelo seriju bucova, a među njima i dva koji su mi jedan za drugim bili novi lični rekordi za ovu vrstu ribe. Nijednog nisam merio pre puštanja, ali sam siguran da je veći težio oko 4 kg.

Usledila je pauza u druženju sa Flatom, jer je bucov ušao u lovostaj, a ja sam odleteo u Španiju, gde ga nisam nosio jer u ovim veličinama nije bio zanimljiv za lov somova na Ebru. Flata sam ponovo počeo da maltetiram krajem leta na Velikom Bačkom kanalu, u potpuno drugačijim uslovima ‒ po bistroj i sporoj vodi sa dosta vegetacije, što je delovalo kao pravi izazov. U samo dva izlaska drugaru Goranu i meni Flat Rapovi su doneli 4 vrste ribe, ukupno 7 komada, uz nekoliko promašaja i spadanja. Tvičovanju “osmice” su se odazvala tri basa, dva bucova i jedan bandar, dok je desetku pokupila štuka. I u narednim danima smo lepo lovili na Flata, a glavna lovina, kako je nastupala jesen, bile su štuke.

Flat Rap_3Početkom jeseni Flat se dokazao i na Dunavu u večernjem i noćnom lovu, mesto događaja je bila jedna od mnogobrojnih šporni na ovoj reci, a lovina koju smo imali drugar Milan i ja ponovo je bila “mešana”. Sporom i ravnomernom povlačenju osmica i desetki u S i CLN bojama se odazvalo dosta smuđeva, uglavnom sitnijih i taman u meri, ali tih dana se i onako retko lovio krupniji smuđ (ja se na našim osiromašenim vodama odavno radujem svakoj ulovljenoj ribi). Nekoliko puta su ga smuđevi napadali i pod samim nogama, što je bilo dodatno uzbudljivo i atraktivno, ali je našom krivicom realizacija ovakvih nenadanih udaraca bila slaba. Uz njih smo imali i okršaje sa bucovima, dva su bila kapitalna. Prvi od njih se završio neslavno, jer je split ring na osmici popustio i ostavio Milana razočaranog. Sledeći krupan bucov koji nije odoleo vrckanju desetke u OPSD dekoru je uspešno izvađen, težio je oko 4 kg i pušten je da još raste. Flat se tako i ovde pokazao lovnim, tj. najlovnijim od svega što smo bacali. Do izražaja je došao i trouglasti kljun, koji se lepo odbija od kamenja i preskače ga, baš kao što je konstruktor i predvideo. Kod granja, nažalost, ne pomaže, pa smo podvodne šume zakitili novim ukrasima…

Pred kraj godine sam nabavio i novi Flat Rap od 16 cm, težak 28 grama, opremljen sa tri VMC trokrake veličine 3. Varalica izgleda kao stvorena za krupnije predatore, pre svega za štuku, soma i mladicu, a na moru za celu listu zubatih predatora. Rad sam mu isprobao u dve prilike, na jezeru Joca sam se uverio da i on, kao i dokazani manji “rođaci”, izuzetno lepo radi bokovima. Ulovi su izostali, jer sam aktivne štuke toga dana pronašao u sasvim plitkoj vodi, a šesnaestica ipak zbog veličine roni dublje, po mojim zapažanjima oko 1 do 1,5 m, dok na troling (po proizvođačkim podacima) ide i do 2 metra. Najvećeg Flat Rapa sam nakratko isprobao i na moru, i na trolingu se ponaša sasvim lepo, čak i pri bržoj vuči. Kada većina voblera nekontrolisano leluja i iskače, Flat ostaje “ravan”, kao moji provereni morski aduti.

Ovaj vobler se izgledom, karakteristikama, univerzalnošću i lovnošću za kratko vreme probio u mojih top 5 varalica. Nadam se da će i na zahtevnijem svetskom tržištu dobro da se kotira te da će, samim tim, još dugo ostati u ponudi. To bi za rezultat trebalo da ima i nove veličine, pre svega bar jednu u rasponu između 10 i 16 cm, dok je šestica, kako čujem, već napravljena. Sve u svemu, odličan vobler, toplo ga preporučujem!

 

Piše: Miloš Elek

Objavljeno u magazinu Spin & Fly, br. 14, decembar 2011./januar 2012.