Stop Ribkradji

Avid protiv Golijata

Šta svaki varaličar očekuje od svog štapa? Da bude lagan sigurno. Da je osetljiv, a pritom brz apsolutno. Da je jak kao zemlja definitivno. Ali najviše od svega da je pecanje takvim štapom pravo zadovoljstvo i uživanje!

Renomirana američka kompanija St. Croix je, na osnovu duge tradicije i iskustva, a od visokokvalitetnih materijala i drugih pratećih komponenti, uspela da napravi odličan varaličarski štap pristupačne cene i ispuni očekivanja mnogih ribolovaca.

Za tri meseca intenzivnog testiranja Avid Spinning modela dužine 6’6” i težine bacanja 1/16-1/4 oz (201 cm, 1,7–7 g) stekao sam izuzetno pozitivan utisak o štapu, ali tek nakon nekoliko ozbiljnih riba i shvatio o kakvom je “oružju” zapravo reč.

Avid se proizvodi u mušičarskoj i varaličarskoj varijanti, od koje se varaličarska linija sastoji iz Casting modela, zatim Pearl (Casting i Spinning) štapova – za pripadnice lepšeg pola i metroseksualce, kao i Avid Spinning varijante, koja je, verujem, najpopularnija među našim čitaocima. Veliki broj uskospecijalizovanih kombinacija dužine i težine bacanja štapova pokrivaju gotovo sve situacije na vodi.

Tradicionalni izgled, tamnosivi blank i fini sprovodnici čine štap vrlo elegantnim. Međutim, izgled i završna obrada, sami po sebi, nisu dovoljni elementi da dobar štap učine odličnim. Po čemu se onda Avid razlikuje od ostalih štapova? Krenimo redom.

Osnova svakog štapa je njegovo “meso”, odnosno blank, a Avid-ovo “meso” čini visokomodularni SCIII grafit, koji je veoma osetljiv, ultralagan i vrlo izdržljiv. Da bi blank zadržao sve svoje dobre osobine, potrebno ga je tretirati pravom tehnologijom. U ovom slučaju, radi se o IPC tehnologiji (Integrated Poly Curve), kojom se eliminišu sve prelazne tačke na štapu i tako postiže homogenija i skladnija debljina zidova blanka celom dužinom. Spoj štapa je rešen put-over sistemom (gornji deo se navlači preko donjeg), te je akcija blanka minimalno narušena. Kao posledica svega navedenog, Avid ima finu, pravilnu i progresivnu parabolu prilikom velikih opterećenja. Enormna količina rezervne snage, kao i pouzdanost štapa, ni jednog se trenutka ne dovode u pitanje (recimo u slučaju kada je potrebno “ispertlati” ozbiljnog smuđa iz panjeva sa petnaest metara dubine). Odličan blank je zaštićen duplim fleksibilnim slojem laka, koji štiti štap od habanja i ogrebotina. Svi Avid-i prolaze kroz rigoroznu kontrolu kvaliteta u Park Falls-u u Americi, gde se i proizvode. Svaki štap, pored natpisa “Made in USA” dobija jedinstveni serijski broj odštampan na blanku i doživotnu garanciju!

Prateća oprema Avid-a je prvoklasna. Pluta je čvrsta, kvalitetna i veoma prijatna na dodir. Rolenhalter je Fuji, SKM tipa, takođe od plute, što dodatno povećava komfor prilikom ribolova. Drške veličine 4, 5 i 6 mi se manje dopadaju, zbog debljeg rukohvata iznad rolenhaltera, ali u slučaju da štap držite iznad stope mašinice ovakva ergonomska drška je idealna stvar. Ljudi iz St. Croix-a su mislili na svaki detalj, pa su butt cap (dno drške) izradili od rubber cork-a (gumirane plute) za manje pažljive ribolovce, koji prvo odlože štap, pa tek onda pogledaju gde su ga odložili.

Sprovodnici su optimalno raspoređeni, takođe Fuji, i to Alconite. Zašto baš Fuji Alconite? Zato što se novi Fuji koncept pokazao odlično u pogledu lakoće sprovodnika, male količine trenja prilikom kontakta sa strunom, brzog odvođenja toplote i velike izdržljivosti. Još jedan koristan dodatak je diskretni hook keeper (držač udice), za koji se može zakačiti varalica kada je to potrebno.

U nastavku teksta predstavljena su tri modela Avid-a. Prvi je ultralight, kojim sam pecao tokom poslednjih meseci, zatim nešto jači, kojim trenutno pecaju Goran Tokić – Goci i Ivan Nedeljković – Japanac, i srednje jak model, kojim već duže vremena peca Vladimir Ristić – vd. Da ne bih bio pristrasan, pitao sam Japanca, vd–a i Gocija da svoja viđenja pomenutih štapova, ali i same Avid serije, iznesu u vidu ličnih iskustava, a sledi i moje viđenje light modela kojim sam pecao.

 

Ubojita igračkica

Malim Avid-om (6’6”ft i 1/16-1/4oz, tj. 201cm, 1,7–7 g) sam prošlih nekoliko meseci varaličario pastrmku, klena i smuđa. Voblere dužine do 6 cm i spinere do broja 3 (po Mepps-u) zabacuje sa lakoćom, daleko i precizno. Nekoliko prijatnih iznenađenja u vidu krupnih klenova dovelo je do “vanzemaljskog” uživanja prilikom surove borbe sa veoma snažnim ribama, imajući u vidu gornju granicu težine bacanja štapa od svega 7 grama, u kombinaciji sa najlonom debljine 0,16 mm.

Jedini problem koji sam imao bio je prilikom realizacije kontre kod udaraca krupnijih riba, jer ovaj model jednostavno nije konstruisan za lov velikim varalicama u brzoj vodi. Kada se, međutim, riba u takvoj situaciji zakači, nema otkačinjanja sa udice. Sve u svemu, radi se o vrlo kvalitetnom i dopadljivom štapu, koji može dosta toga da pruži i izdrži. Avid 6’6” ft ¼ oz je idealan štap za pastrmku i klena na manjim rekama, a ukoliko volite da izazivate sudbinu i lovite krupnije ribe light opremom, ovaj štapić će i to podržati.

 

Tvič na blic

U međuvremenu mi je od generalnog distributera za Srbiju, Lav MD-a iz Požege, stigao još jedan Avid u dužini 6’6” (2 m), ali znatno jači, do ¾ oz (21 g), kojeg sam namenio lovu smuđa, štuke i bucova upotrebom voblera, i to twitch i jerk tehnikama. Do trenutka pisanja ovog teksta, štapom sam pecao samo nekoliko sati, i na Savi u Beogradu uspeo da prevarim jednog bucova kilaša na twitch-bait od 60 mm. Na osnovu ovog kratkog pecanja, štap deluje kao pun pogodak i čvrsto verujem da će izdržati sve izazove i situacije kojima sam ga namenio.

 

Konkretno, kratko i iskreno

Pecam Avidom dužine/težine bacanja….

Japanac: Trenutno pecam jednim Avidom, a do skoro su kod mene bila dva. Štap koji je ostao, i po svojoj prilici će duže ostati kod mene je 7’6’’ w.c. 1/8-3/8oz. (229 cm, t.b. 3,5-10,5 g), a od mene je otišao, zbog dužine koja mi nije odgovarala nakon malo pecanja i nekoliko upecanih riba, Avid 9’ w.c. 3/8-1oz (274 cm, t.b. 10,5- 28 g).

Goci: Kao i Japi, modelom od 7’6”ft t.b. 1/8-3/8oz. Biće zanimljivo videti da li će nam se odgovori poklapati!

vd: Dužina: 8’6”, težina bacanja: 3/8 – 1 1/4oz (model pre IPC konstrukcije), linija: 8-17 lb.

Na prvi pogled štap mi je delovao…

Japanac: Kao američka tvrdoglavost u isterivanju sopstvenih hirova. U to vreme me osim klena i pastrmke ništa drugo nije ni zanimalo, pa videvši klasičan “smuđaroški” štap ostadoh sasvim ravnodušan.

Goci: Odlično! Lagan, brz, kratke drške koja dozvoljava sve moguće i nemoguće zabačaje u situacijama kada sam okružen gustim granjem pri pecanju moje omiljene lovine – pastrmke.

vd: Baš ono što meni treba – brz, a elastičan štap, kratke drške i dobrog balansa.

 

Avid-om lovim…

Japanac: Klena i grgeča ciljano, a kada malo proširim interesovanje raznim prinudnim situacijama i pastrmke i smuđeve (zubonje samo na jezeru).

Goci: Pastrmke, klenove i grgeče, ali kao ljubitelj pecanja krupnijih riba laganim priborom – i štuke i smuđeve, naravno ne prevelikim varalicama.

vd: Bucova, smuđa i štuku.

 

Od varalica koristim…

Japanac: Prvenstveno voblere, ali neretko i silikonce i leptire. Osim klenovskih crank bait-ova maksimalne dužine do 4 cm, ne “mučim” štap ni sa čim što je teže od 10-11 g ili odstupa od klasičnog minnow oblika. No, u velikom procentu vremena Avid-ovanja na kraju strune su mi (mini) jerk bait-ovi od 3 do 6 cm.

Goci: Standardne varalice za lako varaličarenje: voblere duge 3-7 cm (kruškice do max 4,5 cm), spinere do broja 3, male čikade… Ipak, u nekoliko navrata sam ovim štapom pecao štuke i smuđeve i koristio i duguljaste voblere od 7-9 cm i silikonce od 10 cm na glavama od 7 g i nije bilo problema prilikom izbačaja i vođenja.

vd: Apsolutno sve, sem spinerbait-ova i velikih spinner-a (većih od trojke po Mepps-u).

 

Koje Avid zabacuje…

Japanac: Širok pojam, ali osnovna poenta je – odlična simbioza materijala i konstruktorskog rešenja dala je veoma dobar bacački štap!

Goci: Upotrebom upredene strune Power Pro nosivosti 5 lb postizao sam veoma precizne i, po potrebi (na jezeru), daleke zabačaje. Manji vobleri (dugi do 5 cm i do 5 g teški) očekivano lepo su leteli, ali me je iznenadila lakoća sa kojom sam zabacivao dva puta teže varalice namenjenje štuki i smuđu. Rekao bih da je deklarisana težina bacanja štapa od 3,5-10,5 g veoma realno procenjena – to je to, baš onaj opseg težine varalica koje ovaj Avid najlakše zabacuje.

vd: Voblere od 4 g, tipa Salmo Hornet 5, Calypso F4, pa sve do laganijih jerk-ova, tipa Bertox Slim Jerk od oko 25 g, džig glave od 5-18 g, kašike od 6 g… Sve ovo štap baca bez većih problema, s tim da mi se čini da su optimalni tereti oko 1/2 oz (14 g).

 

Realizacija po kontri, snaga štapa i kontrola nad ribom je…

Japanac: Generalno… hmmmm… od 1 do 5 na jakoj četvorci, ili slaboj petici. Ako, ipak, napravim paralelu s osvrtom na pecanje različitih vrsta riba, pohvale pljušte svuda osim kod pastrmkarenja. Onako živahne ribe lakše spadnu sa ovog Extra Fast štapa. Sa ostalim ribama se Avid odnosi kao beskrupulozna zver. Sa ovim štapom u ruci nikada nisam ciljano išao na somove, štuke i druge 5+ kg ribe, kao ni na smuđa na tekućoj vodi. Jednostavno, taj štap je ipak Medium Light i namena mu je druga. Ali, dešavalo se da mi se slučajno “obesi” smuđ od oko 2 kg, štuka od 50-55 cm, neki krupniji klenovi, pastrmke… Za sve je važilo da nije trebalo da se (i bukvalno) kače s ovim ljutim Avid-om.

Goci: Mali broj promašaja, maksimalna kontrola nad ribom, čak i nad solidnim (30-35 cm) pastrmkama u jakoj vodi. Nisam još uhvatio kilašicu, ali mislim da štap ima dovoljno rezervne snage da takvu ribu po potrebi “uštopuje” nadomak granja, ka kojem krupne potačare znaju tako silovito vući.

Iako štapom pecam tek oko tri meseca, što je nedovoljno za ozbiljniju statistiku, rekao bih da sam imao nešto više spadanja pastrmki no obično. Ovo pripisujem Extra Fast akciji štapa i činjenici da sam koristio upredenu strunu, koja je potpuno netegljiva. Vrlo je moguće da bi monofil (recimo 0,18 mm) bio bolji izbor za lov pastrmke ovim štapom, ali to ne mogu tvrditi dok ne probam. Sve u svemu, ništa što bih okarakterisao kao manu štapa, ali definitvno tema za razmišljanje oko izbora najlona/strune.

vd: Snaga štapa je za mene potpuno neupitna kategorija i ujedno kategorija koju nisam ispitao ni približno koliko bih voleo. Prosto, najveća riba koju sam imao i ujedno prizemljio je oko 3 kg, što je light kategorija za mogućnosti ovog štapa. Nema spadanja ribe zbog osobina štapa, a ako se ona dešavaju, rekao bih da su iz domena greške ribolovca…

 

Kod Avid-a mi se sviđa…

Japanac: Cena, čoveče, ce-na! Jer, poprilično sam siguran da takav odnos cene i sveobuhvatnog ugođaja koji ti pruža Avid nema u proizvođača “pritki”. Stavio bih akcenat i na doživotnu garanciju, koju verujem da je Darko napomenuo u glavnom tekstu.

Goci: Sve!

vd: Akcija štapa, lakoća, plutom obložen reel seat, doživotna garancija i cena.

 

A ne sviđa…

Japanac: Jedna stvarno sitna stvar, koja na kraju može biti i subjektivne prirode, a to je vršni sprovodnik. Možda jednostavno nije prilagođen mom načinu pecanja. Ponekad se desi da se konac prebaci preko sprovodnika te se izgubi koji sekund na odmrsivanje, ali, kao što rekoh, može biti da je do mene. Ovo sam napisao, pre svega, iz tog razloga da ne ostane sve savršeno.

Goci: Što se štap ne isporučuje u tubi. Kupiću ja tubu za 10-15 evrića, nije to problem, ali bi mi bilo draže da imam originalnu tubu sa izvezenim St Croix natpisom. I tada se ne bih večito razmišljao koliko je štap “srećno” putovao do Srbije ili je, možda, tu i tamo pao.

vd: Kozmetika. Kao i kod svih “amera” sprovodnici su namotani aljkavo, sa previše laka, koji je na mnogim mestima podlio. Kvalitet plute – ima mnogo zapunjenih čepića, a retko koji prođe bez tzv. trouble spot-a. Prednja pluta je predebela. Štap ne dolazi u platnenoj futroli. Prosto, to je evropski standard kojeg i štap pet puta manje cene ispoštuje. S obzirom na to da serija Legend Elite stiže u platnenoj futroli, ta praksa nije nepoznata ljudima iz St.Croix-a, i ne vidim valjan razlog da Avid stiže samo u celofanu.

 

Odlučio sam se za kupovinu Avid-a zbog …

Japanac: Svoje konstantne potrage za nečim novim, a dobio sam upravo ono što mi je trebalo.

Goci: Odličnih kritika od strane drugova koji ovim modelom pecaju već godinama, u šta sam se i lično uverio nakratko pecajući bovanske grgeče Japančevim Avid-om. Delovao je kao savršen štap za “normalne” pare.

vd: Kada sam nabavljao svog prvog Avid-a, po njega sam morao otići do Zagreba. Praktično, to je bila kupovina naslepo, na koju me je nagnalo pozitivno iskustvo sa USA štapovima (pre Avid-a imao sam Lamiglas-a). Uvek mi se dopadala njihova izrazito zdrava logika pri pravljenju varaličarskih štapova i činjenica da je St. Croix, pored GLoomis-a, sam vrh USA ponude. Na kupovinu je uticalo i bezbroj pozitivnih komentara koje sam pročitao na net-u, kao i podatak o težini štapa kojeg sam video na site-u St. Croix-a.

 

Konačna ocena…

Japanac: Već sam dovoljno nahvalio svog ljubimca… Ipak, skrenuo bih pažnju da je ovo radni štap i da, za moj pojam, ne spada u lepotane, ali zasigurno ne ni u “ružne pačiće”. Jednostavno, topla preporuka svima za ovaj štap i palac gore za St. Croix, a moj Avid 7’6’’ mi je, od trenutka kada sam ga uzeo u ruke pa do danas, ostao kao nešto najbolje do sada. Naravno, u svojoj klasi odnosa dužine i težine bacanja.

Goci: Odličan štap, topla preporuka svima. Štaviše, toliko sam oduševljen Avid-om da sam nedavno kupio još jedan, ali znatno jači – 2,6 m, gornje težine bacanja 28 g – koji ću koristiti za lov štuke i smuđa. Nikada za kraće vreme nisam potrošio 400 i kusur dolara za ribolovački pribor, niti sam ikada bio sigurniji da pare nisam spljiskao.

vd: Zadovoljan prilično, s tim da uvek može bolje – što se jasno vidi na modelu Legend Elite, a što opet nije onako kako bi moglo… I ta serija, iako premium (cenovno i kvalitetom), boluje slične “Avid” boljke, što znači da ima mesta za napredak, a što dalje znači da će mi St. Croix biti u fokusu interesovanja još mnogo vremena…

No, na kraju je sve na njima… Zato, St.Croix, ne štedite na platnenoj futroli, obratite pažnju na zalivanje sprovodnika i, predlažem, promenite dobavljača plute – prava je šteta da kozmetičke sitnice bacaju senku na štap odličnih performansi. Postanite lider i u segmentu završne obrade i kupci će to umeti da prepoznaju.

 

Zaključak

Svako zadovoljstvo košta, a u ovom slučaju je cena, počev od 160$ pa nagore, zavisno od modela, više nego opravdana. Uzimajući u obzir različita iskustva i iznete odgovore, svi se slažu oko jedne stvari – da je St. Croix Avid pametna investicija, koja će svakom varaličaru podići ribolov na viši nivo.

Na kraju bih dodao, i malo izmenio, citat Reg Baird-a: “Čovek koji je smislio izreku da se novcem ne može kupiti sreća, nikada sebi nije kupio dobar varaličarski štap”.

 

 

 

Piše: Darko Pešić

Objavljeno u Spin & Fly br. 5, jun, 2010.