Stop Ribkradji

Preklopni mehanizam mašinice

Deo prvi: Preklopni mehanizam

 

Kupovina varaličarske mašinice se lako može pretvoriti u noćnu moru. Sada, kada se sve  proizvodi u velikim serijama, zaista nije jednostavno, u moru različitih proizvoda, odabrati pravi čekrk, koji neće izneveriti kada je najpotrebnije. Nekada smo se rukovodili cenom, a danas, nažalost, ali i na sreću, skupo nije uvek pravi izbor. Kako onda odabrati mašinu? Šta je to što čini jednu mašinicu boljom od druge, i na šta sve treba obratiti pažnju prilikom odabira prave?

spulnaOsnovne stvari koje mašinica treba da obavlja su namotavanje najlona i njegovo blagovremeno otpuštanje tokom borbe. Na početku, tragamo za mašinicom koja dobro slaže najlon. Od kvalitetno namotane strune zavisiće mnogo toga. Pre svega, mogućnost daljeg zabacivanja, lakše oticanje najlona sa špulne i manje trenja između namotaja, kao i “mekše” odmotavanje tokom borbe sa ribom tj. drila.

Slaganje najlona se vrši preko sistema za slaganje, koji se nalazi u kućištu mašinice. Postoji više rešenja ovog sistema, ali o tome ćemo više pisati u jednom od narednih brojeva magazina. Ovom prilikom ćemo govoriti o preklopniku, delu sklopa koji se odmah uočava prilikom uzimanja mašinice u ruke a ima važnu ulogu u slaganju najlona.

On se sastoji od dva nosača povezana žicom, a od nedavno, kod nekih modela, i cevčicom. Žica ili cevčica služi da nakon zabacivanja “uhvati” najlon i dovede ga do nosača, na kome se nalazi rolnica. Prilikom kupovine treba pogledati kako je žica izvedena, odnosno kako je spojena sa nosačima. Posebno bi valjalo obratiti pažnju na spoj žice i nosača rolnice. Dobro je da  nosač rolnice bude u obliku suze, jer je preko njega najsigurnije dovođenje najlona do rolnice. Postavljanjem suze, izbegava se kačenje najlona za nosač, a samim tim i mogućnost oštećenja mašinice. Idealno je ako je žica iz “jednog komada” sa nosačem rolnice, što je već uobičajeno rešenje kod skupljih modela. Kod jeftinijih je iz dva dela (posebno žica, posebno nosač), pa se nakon izvesnog vremena taj spoj razglavi i čitav preklopnik postaje klimav a u najgorem slučaju se toliko razglavi da se žica izvuče iz nosača. Mašinica može mnogo da izgubi na funkcionalnosti zbog tako (naizgled) banalne stvari, pa dobro obratite pažnju na ovaj detalj prilikom odabira.

Ako je umesto žice cev, čitav sklop je čvršći, što između ostalog smanjuje mogućnost deformisanja preklopnika tokom transporta. Deformisanje ovog dela utiče kako na otvaranje, tako i na zatvaranje samog preklopnika, jer dolazi do zakošenja nosača. Moguće je da dođe i do zaglavljivanja, ako je velika deformacija, i zato još u prodavnici, blagim pritiskom, treba proveriti koliko je meka žica preklopnika.

 
Rolnica preko koje najlon prelazi kada se slaže na špulnu treba da zadovolji sledeće uslove. Obavezno je da bude pokretna, odnosno da se okreće na ležaju, bilo kugličnom ili kliznom. Proverite prstom da li se (i koliko lako) okreće, kao i to da li ima aksijalnog zazora. Ako ga ima, postoji veća verovatnoća da će voda ulaziti u rolnicu. Voda ispira ulje i mast, donosi sa sobom nečistoće i tako znatno smanjuje vek ležaju a i samoj rolnici. Rolnica je, dalje, čeonim površinama oslonjena na teflonske platnice, radi smanjenja trenja. Zato je poželjno da bude većeg prečnika, jer će bolje odvoditi temperaturu nastalu trenjem a smanjiće i uvrtanje najlona prilikom slaganja.

Rolnica nekad i sad:

rolnica nekad i sadNosač sa rolnicom se preko zavrtnja spaja sa nosačem preklopnika. Taj deo može biti urađen od metala ili, češće, od kompozita. Dobro je ako se nosač nalazi na kliznom ležaju. Treba pogledati kako je izveden nosač, jer on dosta trpi u eksploataciji, i česti su lomovi ovog dela na mašinicama niže klase. Dizajneri obično pogreše kada ovaj deo osmisle tanjim u “vratu”, kako bi mašinica imala elegantniji izgled. Ako ovaj deo nije od metala, treba paziti da se tokom ribolova najlon slučajno ne prebaci preko njega, jer će se napraviti zarez, u koji će najlon posle često upadati.

Nosač nekad i sad:

preklopnik nekad i sad_1

Na nosaču se, u donjem delu, obično nalaze žljeb i slepa rupa za polugu sa oprugom. Da bi žljeb i rupa bili trajni, potrebno je da nosač bude od kvalitetnog materijala. Žica preklopnika je na svojoj drugoj strani povezana sa nosačem, koji takođe može biti na kliznom ležaju. On na sebi obično nema ništa od mehanizma, i služi samo da učvrsti žicu i omogući lako otvaranje preklopnika. Pogledajte spoj između njega i žice: ako je spoj loše urađen, može doći do izvlačenja žice.

Opruge nekad i sad:

preklopnik nekad i sadNosači preklopnika naležu na dve osovine, koje se nalaze na rotoru (glavi) mašinice, i pričvršćeni su zavrtnjima. Pogledajte toleranciju između nosača i osovina na kojima se nalaze, kao i da li na osovinama postoje klizni ležajevi, što skuplji modeli obično imaju. Ovo naleganje veoma je bitno, jer od njega zavisi kako će se preklopnik otvarati i zatvarati. Jednom otvoren preklopnik ne sme se sam zatvoriti ni pri najjačem zamahu. Kada birate mašinicu, proverite koliko se preklopnik otvara, i ima li kakvog sistema koji ga “zabravi” i kad je u otvorenom položaju. Prilikom otvaranja, preklopnik bi trebalo da sam ode u krajnji položaj, prosto da se “prelomi”. Zatvaranje treba raditi rukom, ali prilikom odabira mašinice obavezno pokušajte i ručicom mašinice. Jako bitna stvar, na koju treba obratiti pažnju naročito kod mašinica koje se izuzetno lako okreću, upravo je zatvaranje preko ručice. Naime, ako mašinica radi “sama od sebe”, može se desiti da, kada je preklopnik otvoren, i kada se želi zabaciti jačim zamahom, ručica pod inercijom zatvori preklopnik. Kod skupljih mašinica, ovaj problem je rešen različitim načinima bravljenja preklopnika ili rotora.

Prilikom kupovine, dobro analizirajte ovaj, samo naizgled manje bitan sklop, jer vam može zadati velike glavobolje ako je loše urađen. U  tekstovima koji slede ukazaćemo vam na to kako da, u skladu sa svojim mogućnostima, odaberete mašinicu koja je najbolja za vas.

 

 

Piše: Bojan Novaković

Objavljeno u magazinu “Spin & Fly”