Stop Ribkradji

Stick bait opsesija

stick bait bassU originalu, to je Gary Yamamoto Senko. Popularna alternativa mu je YUM Dinger, za neke je to Tiki Bamboo Stick ili čak Black Flagg Liquidd Stickk… Koju god verziju ovog stick baita preferirate, jedno je sigurno: nema tog basolovca i proizvođača silikonskih varalica koji drže do sebe, a da, pri tom, nemaju svog favorita u ovoj kategoriji. Iako ne odobravam frenetično forsiranje ove varalice, koje svakodnevno srećem na domaćim vodama, kultni status ″senkolikih″ mamaca nemoguće je osporiti…

Do sredine protekle decenije poznavao sam mnogo basolovaca sa pozamašnim stažom u jurnjavi za velikoustim koji dotad praktično nisu ni zabacili silikonsku varalicu, izuzev ponekog tvistera. Pojava Senka i Dingera dovela je do drastičnih promena i uskoro je bilo veoma teško naći basolovca koji ne koristi silikonske mamce. Nakon inicijalnog nepoverenja (koje i danas postoji) i čuvenih izjava tipa: “Zar na ovo neko da upeca basa?” ili: “Kakvo ti je ovo mačije gov..ce?”, usledila je revolucija u upotrebi ovih i njima sličnih varalica. Ko god je posvetio minimum truda Senku ili Dingeru, bivao je višestruko nagrađen. Razlog: pravilno plasiran stick bait lovi sam! Njegov jednostavan i savršen dizajn, specifična gustina i težina silikona čine upotrebu veoma lakom. Neotežani stick bait se zabacuje lakše i dalje nego bilo koji drugi tip silikonca, njime se sa lakoćom pretražuju svi slojevi vode, a idealan je i za mnogima omiljeni lov u lokvanju, kroz koji, zahvaljujući obliku, glatko prolazi. Ovaj tip varalice je definicija devize da se savršenstvo krije u jednostavnosti, i takav bi trebalo da bude vaš pristup u njegovoj upotrebi. Sledi pregled tri osnovna tipa montaže stick baita, čijim pravilnim odabirom i prezentacijom rezultati ne mogu da izostanu.

 

 

 

 

 

Montaže

Weightless Texas Rig ‒ neotežana montaža kod koje je silikonac worm udicom proboden kroz jedan kraj. U ovakvoj montaži leži prava moć i puni potencijal ovog mamca. Pri vertikalnom padu on izvodi veoma suptilno i izazovno uvijanje i treperenje krajevima, tako da verno oponaša bespomoćnu glistu koja tone ka dnu ili ranjenu ribicu. Ovo je karakteristika koja izdvaja Senka/Dingera i slične varke i neopozivo izaziva basa na udarac. Nakon zabačaja, treba voditi računa da se ostavi dovoljno slobodne strune kako bi mamac propadao vertikalno. Ako to ne uradimo, varalica će se, povučena zategnutom strunom, pri padu udaljavati od basa i njegovog zaklona.

stick_texasPreko 80% udaraca dešava se upravo u padu, pri laganom lelujanju silikonca ka dnu. U idealnom scenariju, pljusak varalice trenutno skreće pažnju aktivnom basu, koji se momentalno odlučuje na napad. Ipak, ako udarac izostane, znajte da iskušenje kod basa ne prestaje i kad silikonac legne na dno ili pojas trave, pa čak i podvodni panj! Imao sam na desetine ovakvih situacija, kada bas gotovo neprimetno pokupi varalicu sa dna. Od neprocenjive važnosti je pažljivo posmatranje strune. I najmanje pomeranje, treperenje ili skretanje u stranu je signal za moćnu basolovačku kontru. Ukoliko ste pažljivo ispoštovali prve dve faze prezentacije, a udarac i dalje izostaje, vreme je za lagano odizanje mamca sa dna i ponovno puštanje u vertikalni pad. Nakon ovoga, udaljavanjem od basovog zaklona i zone udarca šanse za udarac drastično opadaju. Ako i nakon nekoliko zabačaja udarac izostane, vreme je za promenu boje ili veličine vašeg stick baita ili je vreme za drugi tip montaže i prezentacije.

stick bait JoBee pro hookWeighted Texas Rig ‒ otežana verzija klasične Texas montaže. Tip otežanja koje koristite ostavljam vama: upotrebljavajte ono što vam najviše odgovara. Standardne bullet sinkere, splitshot olova, offset udice sa integrisanim olovom ispod oka ili čak i swimbait udice, koje svojim olovom u središnjem delu (vratu) omogućavaju pravilan vertikalni pad. Kod ove montaže najvažnije je da olovo bude fiksirano, naročito ako pecamo u kršu (panjevi, potopljene krošnje drveća, gusta vegetacija). Na ovaj način izbegavamo situacije kada se klizeće olovo nađe na jednoj strani grane (ili drugog vida prepreke), a varalica na drugoj. U takvom slučaju mamac neće ni stići do basa, koji ga čeka pri dnu, a neizbežna su i kidanja… Prezentacija ovakve montaže se mnogo ne razlikuje od neotežane varijante, ali bitno utiče na ponašanje mamca. Otežanje često pravi razliku između uspeha i neuspeha, pogotovu kad radimo sa neaktivnim basovima. Otežani stick bait tone brže i agilniji je u vodi, što često izaziva na instinktivni (reakcijski) napad. Varalica se brže i izazovnije kreće pred basovom njuškom i on nema vremena za predugo razmišljanje i razgledanje. Moja omiljena Weighted Texas rig varijanta je JoBee pro hook, noviji tip jig udice, čija je mana jedino to što se u našim krajevima teško nabavlja.

stick bait wacky rigWacky Rig ‒ silikonac proboden po sredini. Fantastično izazovna i lovna montaža, koja s pravom stiče sve veću popularnost kod domaćih basolovaca, dok je u svetu odavno sastavni deo arsenala i profesionalaca i rekreativaca. Stick baitovi su idealne varke za ovu montažu. Tehnikalije ponovo ostavljam vašem ličnom komforu, ali ističem da je blago do umereno otežanje u nekom obliku lovnija varijanta od neotežanog Wacky Riga. Olovo na sredini vuče silikonca ka dnu, otpor vode vrši pritisak na njegove krajeve, čineći da se oni još više uvijaju i trepere pojačavajući izazovnost. Testirajte montažu u vodi pod nogama: ukoliko ste postigli ovaj efekat, ne menjajte ništa! Specijalizovane weedles udice za Wacky Rig je teško naći na našem tržištu pa godinama improvizujem koristeći kvalitetne šaranske udice i splitshot olova. Rezultati ne izostaju, ali ipak blagu prednost dajem veoma dostupnoj varijanti ‒ običnoj džig glavi, kojom po sredini probadamo naš silikonski stick bait (Wacky Pendulum Jig). Zbog nezaštićene udice, s vremena na vreme će dolaziti do kidanja, ali lovnost ove montaže čini da se trud isplati.

Kao i kod većine montaža silikonskih glista, i Wacky Rig je najubojitiji u slobodnom padu. Ipak, nema ustezanja od eksperimentisanja. Nagle promene pravca, oštri trzajevi vrhom štapa ili ″kopanje″ silikoncem po dnu i odizanje mulja su sve tehnike koje basu skreću pažnju na naš mamac, a čim to postignemo pola posla je obavljeno.

 

Pet saveta

1. Započinjite pretragu neotežanim stick baitom. Ovakvim pristupom šansu dajete prezentaciji za koju je ovaj tip silikonske varalice konstruisan i koja je, po mišljenju mnogih, i najefikasnija. Izuzeci od ove taktike su uslovi pojačanog vetra ili onda kada basa ciljano tražite na većim dubinama.

2. Bez straha od kidanja! Najveći basovi se nalaze na najnedostupnijim pozicijama: u panjevima pri dnu, u korenju lokvanja, u senci velikih krošnji drveća koje se nadvijaju nad vodom… Ako izbegavate ova mesta iz straha od gubitka varalice, izbegavate i najveće ribe. Zbog svog oblika, specifične gustine i težine, prosečan stick bait doseže one tačke koje neki drugi silikonci ne mogu, pogotovu neotežani. Zato iskoristite njihov puni potencijal. “Skipujte” ih duboko pod krošnje drveća, betonske i drvene dokove i pretražujte koliko god možete one najnepristupačnije krševite lokacije.

3. Imajte približnu predstavu o dubini vode na pozicijama na kojima lovite. Kažu da nismo ni svesni koliko puta bas pokupi i pljune naš mamac i da mi to nismo ni primetili. Nažalost, ovo je tačno. Poznavanje terena nam omogućava da prepoznamo ove situacije. Ako zabacujemo u metar dubine, a slikonac i posle nekoliko sekundi ne doseže dno i struna se ne smiruje, sva je prilika da je basonja pokupio mamac i krenuo s njim dublje u zaklon. Ako pak “padne” prerano, možda ga je bas zaustavio na pola puta! U oba slučaja, nije zgoreg lupiti kontru.

4. Pravilan odabir boja. Uprkos činjenici da ribolovačka industrija godinama krajnjim naporima komplikuje paletu boja zarad ostvarenja profita, nema potrebe za konfuzijom kad su najlovnije boje u pitanju. Za mene su to nekolicina osnovnih kolora i njihove varijante; Pumpkin Seed, June Bug, Watermellon Seed, Black, White i Bubblegum. U bistrijim prolećnim i jesenjim vodama najbolje sam prolazio sa svetlijim i transparentnim kolorima i obrnuto. Na većim dubinama i pri uslovima smanjene vidljivosti, uvek su efikasnije tamne i uočljive nijanse crne, plave i tamnozelene…

5. Ne preterujte sa upotrebom stick baitova. Realno posmatrano, mamci poput Senka i Dingera nalaze se na samom vrhu kad su u pitanju lovnost i jednostavnost prezentacije pa je logično da njihova zastupljenost u lovu bude velika. Ipak, na duge staze, ribolovac koji se vezuje za jedan tip varalice i ignoriše sve ostalo mora biti na gubitku. ″Senkoholičari″ zanemaruju bukvalno hiljade drugih tipova varalica. Uprkos činjenici da postižu solidne rezultate, njihove basolovačke veštine stagniraju. Moj savet vam je da na svakom izlasku na vodu posvetite deo vremena varalicama i prezentacijama sa kojima imate manje iskustva.

Stick bait senko stick bait dinger

 

Piše: Aleksandar Serafimovski Sale 

Objavljeno u magazinu “Spin & Fly”.