Stop Ribkradji

Sportex TiBoron na maraton testu

Sportex TiBoron serija štapova predstavlja špicu ponude tog legendarnog proizvođača. TiBoron serija sastoji se ukupno od osam modela štapova koji se rade u pet različitih dužina od 210 do 305 cm, težina bacanja u rasponu od 10 do 80 gr. Za test sam odabrao štap dužine 2.7 m, težine bacanja 60 gr. s tolerancijom od 37 do 71 gr, koji sam upario sa rolom Shimano –Aspire 2500 FA, s kojim sam tijekom testiranja u 4. i 5. mjesecu proveo ukupno 30 dana u ribolovu. U 4. mjesecu, većinu testiranja sam proveo na jezerima dok sam na tekućicama stisnuo u prvoj polovici 5. mjeseca, posvetivši se light ribolovu.

 

Oprema i materijali

Kad ovaj štap prvi put primite u ruku ostat ćete iznenađeni nevjerojatnom lakoćom. Teži svega 216 gr. Pero kategorija… Ima ukupno 8 + 1 Fuji SIC vodilicu, koje predstavljaju jednu od najboljih zaštita od svih vrsta špage. Također štap ima novi koncept (raspored) vodilica što rezultira odličnom preciznošću i daljinom bacanja varalica. Vodilice su uredno vezane i lakirane. Kao što i samo ime štapa kaže “TiBoron“ izrađen je od kombinacije materijala  HM/IM karbonskih vlakana i kemijskog elementa bora što mu daje nevjerojatan osjećaj lakoće i elastičnosti uz veliku rezervu snage. Zidovi su mu dovoljno debeli (Slika 1.). Štap se isporučuje u trokutastoj zelenoj tubi  (Slika 2.) od čvrstog materijala koja je idealna za transport do ribolovnih lokacija budući da se dosta pribora ošteti upravo u transportu. Također rolu držim i čuvam  u kutiji obloženoj spužvom (Slika 3.).

Štap je ultra brz i elastičan (Slika 4.) što se odlično pokazalo kod zamaranja riba. Gornja i donja sekcija spaja se preko trna.  Držač role i kapa štapa ukrašeni su i dizajnirani crvenim drvetom i dijelovima glodanog aluminija, dok se na držaću role nalazi laserom urezan serijski broj. Držač rolu čvrsto fiksira u ležištu koje se zateže prstenom s donje strane po aluminijskom navoju (Slika 5.).

Rukohvat je izrađen od prirodnog pluta premijum kvalitete. Moram napomenuti da je štap odlično izbalansiran i fino stoji u ruci. Odgovor se krije u njegovoj kapi, u kojoj je ugrađeno metalno otežanje. Kad je uparen sa Aspirom 2500 FA koja teži oko 265 grama, balans mu se nalazi dva prsta iznad nosača role što nam daje idealan balans ako držač role obuhvatimo između  trećeg i četvrtog prsta. Završnoj obradi i dizajnu posvećena je velika pažnja što dokazuje da štap pripada najelitnijoj Sportex seriji.

 

Tekućice i stajaćice

Tijekom testa bacao sam varalice u rasponu od 3 do 45 gr. Za teže varalice koristio sam špagu Momoi jig line 0,18 mm, sa kojom štap precizno baca i vodi žlice i jigove (Slike 6. i 7.), dok se sa težinama od 45 gr u jačoj struji vrh štapa počinje lagano savijati te pokazuje prve znakove umora. Na stajačicama gdje sam većinom lovio štuke (Slika 8.), situacija je drugačija i otežanja do 40 gr prolaze bez problema.

Također štap odlično čita dno te se osjeti prelazak varalice preko spruda i kamenčića. Prilikom drila riba već od kilograma, kojih ja na testu bilo najviše, lijepo se osjeti svaki trkac, udarac i bijeg ribe što će svakom ribiću navući osmjeh na lice. Sa plitko ronećim voblerima (Slika 9.) štap se odlićno uklopio na stajačicama i tekućicama te nije potrebno trošiti previše riječi.

Za velike dubokoronce (Slika 10.), koje sam povlačio u jačim strujama, vrijedi slično kao i za teške žlice dok se na stajačicama mogu voditi bez pretjeranog opterećenja za štap.

Leptir varalice (Slika 11.), koje sam većinom koristio u veličini 5, ovog proljeća su se pokazale kao dobitna kombinacija za štuke, kao i za najbolje performanse štapa.

Prilikom light ribolova koristio sam špagu Spiderwire Stealth braid 0,12 mm,  s kojom je štap solidno bacao varalice od 3 do 10 gr. (Slika 12.) dok je kastmastere od 21 grama bacao pred drugu obalu Save.

 

Garancija

U slučaju oštećenja Sportex se pobrinio i nagradio svoje kupce 10 godišnjom garancijom. Svaki štap ima serijski broj  (Slika 13.) koji se uz osobne podatke i podatke o datumu i mjestu kupnje upisuje u obrazac kojim se aktivira 10 godišnja garancija na službenim Sportex internet stranicama. Nakon registracije dobijete potvrdnu informaciju da je Vaša prijava zaprimljena te da je garancija pravovaljana uz priloženi račun. Na kraju će Vas sigurno interesirati koliko ta prića košta. Štap se može naći od 340 do 470 €. ovisno od trgovine.

 

Zaključak

Najbolje rezultate pri bacanju i vođenju varalica štap postiže sa težinama od 15 do 35 gr pri čemu se osjeti dovoljna rezerva snage i pri vođenju varalica ne dolazi do većeg savijanja vrha štapa. Njegova namjena je prvenstveno za srednje težak ribolov, znači za ribolov bolena (Slika 14.), štuke i manjeg soma, dok je za veće primjerke soma (Slika 15.) potrebo dosta sreće i iskustva da bi se riba izvadila iz jake struje, za što preporučujem jači štap.

Isto tako preporučujem i redovito održavanje štapa nakon svakih nekoliko izlazaka na vodu ( spužva – šampon – ispiranje – suha krpa ). Tijekom cijelog testa prilikom drila niti jedna riba nije otpala što ulijeva dodatno povjerenje pa je štap ispunio u potpunosti moja očekivanja. Napominjem da je ovo moj utisak i što je bilo moguće više objektivan test što dakako za nekog drugog ne mora biti isto jel o ukusima se ne raspravlja. Većina riba uhvaćenih na ovom testu i dalje pliva i zato puštajte ribe da bismo i sutra imali što loviti.

BISTRO!

I.B.