Stop Ribkradji

Penn Slammer – pouzdan i jak!

Iza prilično arhaičnog dizajna Penn Slammera krije se ustvari jedna sasvim savremena mašinica vrlo jednostavne konstrukcije, sa brojnim namerno pojednostavljenim sklopovima u cilju što veće robusnosti i izdržljivosti.

Čuvenog američkog proizvođača pribora i opreme za ribolov osnovao je davne 1932. godine naturalizovani Amerikanac (čitaj: Nemac) Otto Henze, a taj spoj nemačke preciznosti i pedantnosti i američkog kvaliteta izrade pokazao se u narednim decenijama kao dobitna kombinacija jer se Penn proslavio po izuzetno kvalitetnoj opremi namenjenoj morskom ribolovu. Njihove prepoznatljive “zlatne” Internationale možete videti širom sveta na brojnim brodićima za teški pučinski ribolov jer su oni u većini slučajeva prvi izbor vodiča i profesionalnih ribolovaca, zbog izuzetnog kvaliteta i robusnosti. Sa Penn opremom ostvareno je, verovali ili ne, preko 800 IGFA rekorda! No, nije se Penn tokom tih godina posvetio samo najtežim varijatama morskog ribolova. Imao je on u ponudi uvek nešto i za malo lakše kategorije, a pre svega morsko varaličarenje. Ovu liniju opreme vrlo brzo su prepoznali i mnogi slatkovodni ribolovci kao izuzetno upotrebljivu za teže varijante ribolova na rekama i jezerima, a jedna od mašinica iz te ponude je upravo i tema ovog teksta.

Metalni snagator

Iza prilično arhaičnog dizajna Penn Slammera (a koji itekako ume da prevari) krije se ustvari jedna sasvim savremena mašinica. U osnovi je vrlo jednostavne konstrukcije, sa brojnim namerno pojednostavljenim sklopovima, a sve u cilju što veće robusnosti i izdržljivosti. Kućište mu je u potpunosti izrađeno od metala (aluminijuma) i pažljivo je zaštićeno od korozije specijalnom bojom i posebnim načinom nanošenja (naelektrisavanjem delova, posipanjem bojom u prahu i potom njenim zatopljavanjam). Prednost ovako nanete (”zapečene”) boje je u tome što je vrlo postojana i pouzdano štiti metal od korozije. Obzirom da je sve od metala, pogonski mehanizam dakle ima odlične oslonce i vremenom neće doći do razmrdavanja i izlaska iz idealnih osa.

U cilju povećane otpornosti na koroziju u Slammere su postavljeni i kvalitetni “high grade” kuglični ležajevi od nerđajućeg čelika, takođe otporni na uticaj morske soli. Ima ih ukupno 5: dva su na osovini pogonskog zupčanika, dva na gonjenom i jedan u vođici strune. To je i više nego dovoljno i baš na pravim mestima.
Pogonski zupčanik je pozamašnih dimenzija za ovu veličinu mašinice i postavljen na mesinganu osovinu. U prospektu uz mašinicu proizvođač navodi da je mašinski rezan, a to je lako moguće obzirom da je manji zupčanik zadužen za pogon mehanizma za slaganje strune (a koji se nalazi na mesinganoj osovini) definitnivno rezan. Pogonski zupčanik je ustvari najverovatnije naliven ili presovan na mesinganu osovinu, a onda je sve precizno mašinski dorađeno. Kod gonjenog zupčanika nema nikakvih “dilema” – mašinski je izrezan od mesinga.

Slammer poseduje klasičan mehanizam za slaganje strune je sa dodatnim zupčanicima i klizačem, kao u većini mašinica srednje klase. Ovaj sistem lošije slaže strunu od beskonačnog vijka, ali je jednostavniji, jeftiniji za izradu i nešto robusniji, pa nije čudno što se proizvođač opredelio za ovakvo rešenje. Slaganje strune vidite na jednoj od fotografija i treba reći da je to i najčešća zamerka koja se upućuje Slammerima. Ono ustvari uopšte i nije tako loše: iako složena kontura nije baš najpravilnija, vremenom se pokazalo da prilikom ribolova ipak ne dolazi do mršenja i stvaranja neočekivanih čvorova, a to je u principu i bitnije nego sam vizuelni izgled.

Treba i naglasiti da što je struna tanja – to je i kontura na špulni lepša, što se i vidi sa gornje fotografije. Na sledećoj je mašinica sa namotanom debljom strunom.

U svakom slučaju, ne preterujte sa punjenjem špulne, odnosno idite do malo preko 2/3 i nećete sigurno imati nikakvih problema.

Vuče sa lakoćom

Nedavno sam imao priliku da koristim model 460 u lovu soma na reci Ebro u Španiji i nije mi se desilo ama baš nijedno mršenje strune. Ono u čemu me ova mašinica najviše fascinirala je lakoća sa kojom vuče varalice. Naime, najvećeg Orka tvister-šeda od 21 cm na glavi od 60 grama (i to u veoma brzoj vodi), maltene i ne oseća, što se baš i nije moglo reći za upola veće surf mašinice koje smo takođe koristili. Razlog je u veoma dobro dimenzionisanim zupčanicima Slammera, odgovarajućoj dužini ručice, ali i veoma malim dimenzijama/prečniku rotora odnosno špulne za ovu veličinu mašinice. Surf modeli imaju mnogo veće rotore i špulne i zbog prostog principa poluge odnosno njene dužine (a u ovom slučaju mi smo na pogrešnoj strani te “poluge”) teže ih je okretati, odnosno imaju manju vučnu snagu. No, povećana vučna snaga u slučaju Slammera ima i svojih negativnih strana jer zbog toga uvlači znatno manje strune na špulnu po jednom okretu ručice u odnosu na pomenute surf mašine, pa u nekim slučajevima morate znatno brže motati (recimo, da biste osetili rad voblera, ili ga naterali na jače vibriranje). Dakle, ova mašinica definitivno nije za brže tehnike povlačenja, već je idealna za veće, teže varalice i zahtevnije tehnike varaličarenja, koji manje robusne mašinice brzo uništavaju (recimo, džigovanje smuđa po kamenjarima, lov štuke leptirastim varalicama, soma dubokoroncima i slično).

No, da se vratimo na konstrukciju Slamera… Ako pažljivije pogledate fotografiju unutrašnjosti, primetićete da mu je osovina špulne produžena kao kod mašinica sa zadnjom kočnicom i ulazi u “čep” zlatne boje na “stražnjici”, odnosno poseban mesingani element. Ovaj konstrukcijski detalj je dodatno ukrutio ceo sklop i itekako doprineo ukupnoj robusnosti mašinice, što je takođe za pohvalu. Primetno je da je ista osovina i znatno deblja nego kod mašinica sličnih dimenzija.

Slobodno se može reći da je kod Slamera ustvari sve predimenzionisano za nekih 20-30% u odnosu na druge mašinice (a da u isto vreme nisu značajno porasle ukupne dimenzije), verovatno kao svojevrstan “faktor” sigurnosti, obzirom da ih je proizvođač namenio za najveća iskušenja.
Ono što Slammera definitivno odvaja od mašinica starije generacije sa kojima ga često porede je i jednosmerni ležaj u rotoru, kao i ležaj u vođici strune, a tu je i nesalomiva opruga u preklopniku.

Kad već pominjemo jednosmerni ležaj iliti super-stoper, treba napomenuti da on nema dugme za isključivanje kao većina mašinica, tako da Slammere možete okretati samo napred. Neki mu i to nalaze kao veliku manu, sa čim se baš ne bih složio, odnosno retko kad imam potrebu da diram to dugmence. Uostalom, uvek možete da otvorite preklopnik ili okrenete rukom malo špulnu unazad da biste izvukli malo strune, ako vam ustreba… Ovaj prekidač je izbačen i na velikom broju drugih mašinica namenjenih morskom ribolovu, pa čak i na nekim vrhunskim modelima.
Proklizavajuća kočnica smeštena u špulni zaslužuje posebnu priča, obzirom da ima diskove velikog prečnika, i to ne bilo kakve. Naime, centralno postavljen glavni disk (ispod špulne) izrađen je od karbona, što je sve do nedavno bila odlika samo top modela najvećih proizvođača (velike Shimano Stelle i slične mašinice).

Karbonski diskovi su fantastično dobro rešenje jer omogućavaju duge i žestoke drilove. Bukvalno se užare do crvenila ali bez problema izdržavaju takvu “torturu”. Obični filcani diskovi, kakvi se najčešće nalaze u većini mašinica, u ovakvim uslovima bi se vrlo brzo zapalili. Kočnica na Slameru je zato odlična i ravnomerno popušta strunu bez obzira na količnu opterećenja.
Ručica mašinice deluje vrlo snažno, izrezana je iz komada aluminijuma i poseduje čeličnu osovinu koja se uvrće u pogonski zupčanik. Ni tu nema nikakvog “lufta”, niti će ga verovatno biti, obzirom na sve već nabrojano.

Svi modeli Slammera imaju i gumene rukohvate “T” oblika, vrlo praktične i ugodne na dodir. Treba napomenuti i da su poluga ručice i metalna špulna anodizovane u zlatnu boju, tako da u kombinaciji sa crnim kućištem daju prepoznatljivu “sliku”, čak i sa veće daljine.

Napravljen da traje

Šta još reći na kraju? Izuzetno robusna i dobro urađena mašinica, velike vučne snage i pritom malih dimenzija. Iz maltene svakog detalja na njoj se vidi da je napravljena da traje i da iza nje stoji proizvođač zavidnog renomea. Slammeri su prvih nekoliko godina po pojavljivanju proizvođeni u USA, a kasnije je proizvodnja prebačena u Kinu, što je kod mnogih naših ribolovaca, a posebno varaličara, izazvalo dileme da li će kvalitet ostati na istom nivou. Obzirom da je od tada prošlo dosta godina i da Slammeri i dalje uspešno prolaze sva iskušenja i to bez najmanjeg “štucanja”, smatram da neke velike razlike u kvalitetu nema. Još jednom se pokazalo da nije bitno gde se proizvodi već ko proizvodi, odnosno pod čijom to kontrolom izlazi. U svakom slučaju, ako vam treba jaka, robusna i izdržljiva mašinica za male pare, za ovaj novac (oko 65 evra), pa čak i dosta veći – treba i to reći, sumnjam da se može naći nešto bolje. Moja srdačna preporuka!

Tekst i fotografije: A. Popović

Preuzeto sa: Formax Store Blog