Stop Ribkradji

Ne manjka slinavih riba

rio ebro riba roja panoramic viewTročlana ribolovačka ekipa Varalicar.com-a, u sastavu Robert, Miloš i moja malenkost, nedavno se vratila sa reke Ebro u Španiji. Ebro je reka, u svetu poznata po kapitalnim primercima soma, šarana i smuđa. Kao zagriženi varaličari, nadali smo se ulovima soma i smuđa.

rio ebro spain wels catfish silurus glanis_5Lovili smo na 18 kilometara dugom potezu reke, između velike brane u Riba Roja-i i manje u Flix-u, na kom trenutno love samo četiri vodiča sa svojim gostima. Privrednog ribolova ovde nema, a lokalno stanovništvo, naviknutno na morsku ribu, rečnu ne lovi.

Miloš je letos na ovom mestu sa našim domaćinom,  Sašom Valentićem, proveo 2 meseca, pa se ne može reći  da nam je lokalnog znanja manjkalo. Poznavanje terena i nešto našeg dunavskog iskustva, na kraju se ispostavilo kao dobitna kombinacija.

Riba je većim delom dana ležala na dnu, u rupama, kanalima, sakrivena iza stenja i većeg kamenja, a u lov izlazila sat vremena pred mrak. Kako ne bismo čitav dan proveli u kakvoj “siesti” i iščekivanju večernjeg “cuga”, pribegli smo vertikalnom džigovanju mamcima bez vibracije. Spori tok reke dozvoljavao je da se svaki metar dna lagano istraži, a varalica više puta prođe u neposrednoj blizini brkova španskih orijaša.

Iako su se dnevne temperature kretale u rasponu od 10-20 stepeni, a temperatura vode zadržavala na prijatnih 17, ribu smo ipak lovili u najtoplijem delu dana, u periodu od 11 do 17 časova.

rio ebro spain wels catfish silurus glanis_3Prvi se ovom prilikom “upisao” Miloš, koji je još prvog dana ispred foto-aparata izneo ribu dugu 218cm i tešku “skromnih” 67kg. U toku ovih 6 dana koliko smo proveli na vodi, ulovili smo osam riba preko 130cm dužine, uz nešto manjih primeraka u klasi 5-15kg.  Robert je popravio svoj lični rekord, somom dugim 154cm, teškim 30-ak kilograma, koji je uzeo vertikalno džigovanu Smukijevu “lastu” i ribolovcu priredio nezaboravnih 20-ak minuta borbe. Na ovoj prelepoj reci “upisao” sam se i ja, ulovom dugim 195cm i teškim 46 kilograma.

Apsolutno iznenađenje zadesilo me je pretposlednjeg dana na vodi, kada mi je pod čamcem, u bistroj vodi, posle polučasovnog zamaranja, bljesnulo dugo telo “albino” soma, koji je kasnije izvagan na 37kg, sa dužinom od 176cm. Ovakve “plavuše” nisu retka pojava na Ebru. Ima ih u više varijacija, sa manje ili više crnih fleka na žutoj osnovi. Jedan je ove godine ulovljen čak tri puta, što ide u prilog ideji o pažljivom postupanju sa ulovom.

rio ebro spain wels catfish silurus glanis_4Za lov iz usidrenog čamca, koristili smo štapove dužine od 2,7 do 3m, težina bacanja od 80 do 250gr, pouzdane Penn Slammer-e 460, dok smo za vertikalno džigovanje upotrebljavali nešto kraće štapove, od 1,8 do 2,5m, sa multiplikatorima. Najviše smo koristili varalice od meke gume, Fin’s Fish-ove, Smukijeve “laste”, Orkine Shad-ove, Fenix-e i Shad Twister-e, na džig glavama od 28 do 40 grama.

Boravak u ovom prelepom okruženju upotpunio je domaćin, koji se trudio da svakodnevno na stolu, u pauzi za ručak, zateknemo nešto od domaće kuhinje i povratimo snagu potrebnu za borbu sa rečnim nemanima.

Za kraj, savet svim budućim posetiocima ove prelepe reke – Na Ebro ponesite dosta odeće. Ne zbog hladne klime ili kakvog modiranja, već zbog slinavih riba, koje ovde ne manjkaju.

Piše: Darko Bokanić

Foto: Miloš Elek, Robert Igaz i Darko Bokanić

Objavljeno u Ribolovačkom magazinu, br. 118, novembar/decembar, 2011.

 

 

rio ebro spain wels catfish silurus glanis rio ebro spain wels catfish silurus glanis_1 rio ebro spain wels catfish silurus glanis orka shad rio ebro spain wels catfish silurus glanis orka fenix rio ebro spain wels catfish silurus glanis fins rio ebro spain wels catfish silurus glanis_2