Stop Ribkradji

Think Pink

Vobler boje pink twitchuje u vodi,

panično on beži što pastrmki godi.

Spearhead mu je ime, lagano se vodi,

možda niste znali ‒ roze je u modi!

 

Slične reči bi na papir stavio i naš poznati pisac za decu, Ljubivoje Ršumović, da je, kojim slučajem, varaličar; međutim, ovaj tekst nema dodirnih tačaka sa dečijom poezijom već sa ribolovom pastrmke na voblere neprirodnih boja.

 

DUO Ryuki Spearhead 45S-thumb-550x322-4643U četiri oka

Boja je jedan od četiri osnovna uzroka napada ribe na varalicu, ostala tri su oblik, veličina i ponašanje plena. Da bismo razumeli kako boje “funkcionišu”, moramo prvo znati šta su boje i na koji način ih ljudsko oko, odnosno oko pastrmke razaznaje.

Svaki predmet sadrži hemijsku supstancu koja privlači najviše svetlosti određene talasne dužine i reflektuje specifičnu boju koju oko prepoznaje. Kombinacijom tri osnovne boje: crvene, zelene i plave, dobija se kompletna percepcija slike i nijansi boja. Ljudsko oko poseduje tri različita tipa membrane. Svaka membrana ima moć apsorpcije svetlosnih zraka određene talasne dužine, odnosno boje, počev od crvene pa sve do ljubičastoplave.

Za razliku od ljudskog oka, oko pastrmke ima četiri različita tipa membrane, koji su osetljiviji na svetlosne zrake većih/kraćih talasnih dužina. Kao posledica veće fotoosetljivosti, pastrmka je u mogućnosti da prepozna infracrvenu i ultravioletnu boju, koje su inače nevidljive ljudskom oku. Pastrmka najveću razliku pravi kod prepoznavanja nijansi plave, zatim crvene i, na kraju, zelene boje. Međutim, i pored toga što pastrmka poseduje širi spektar prepoznavanja boja od čoveka, njen vid je drastično uslovljen sredinom. Pastrmki je dostupnost boja ograničena sledećim faktorima: bistrinom vode, dubinom vode i razdaljinom plena.

 

Kontinuirani Twitch sa Promenom Ritma (1.2.3.123)-thumb-550x365-4645U vodi

Iako pastrmka razlikuje više nijansi boja od čoveka, voda postaje krucijalan i ograničavajući faktor u njihovom raspoznavanju. Vodena sredina direktno utiče na transmisiju određenih boja, odnosno penetraciju/refleksiju svetlosti i njenih talasnih dužina. Boja se u vodi jedino može razlikovati ukoliko je prisutna određena talasna dužina svetlosti koja prolazi kroz vodu i reflektuje se o predmet. Svetlosni zraci većih talasnih dužina (crvena) se gube na oko 3,5 metra dubine u bistroj vodi, dok se zraci kratkih talasnih dužina, kao što je plava, raspršuju o molekule vode i prodiru dublje. U vodenoj sredini će dno ili sama voda predstavljati pozadinu odnosno sliku iza varalice. Ukoliko bismo gledali horizontalno kroz bistru vodu, pozadina će delovati plavkasta ili zelenkasta. Ovaj fenomen se naziva pozadinski svetlosni prostor, a izaziva ga plava svetlost, tačnije svetlost kratkih talasnih dužina koja se raspršuje o molekule vode. Kakva će boja/nijansa pozadinskog svetlosnog prostora biti zavisiće od sadržaja vode, pa će voda koja u sebi sadrži više fitoplanktona imati izraženiju zelenu boju. U situacijama slabe prozirnosti, velike dubine ili veće udaljenosti svaka boja postaje nijansa sive, dok bela ostaje bela.

Fluorescentnost povećeva intenzitet boje. Jak kontrast fluo boje, kao što je roze, oranž, crvena i chartreuse, bolje se uočavaju u bilo kakvoj boji vode. Međutim, u određenim uslovima sama fluorescentna boja voblera nije dovoljna. Refleksija o metalik podlogu će se dalje videti nego boja, odnosno dalje će reflektovati svetlost, pa je uvek dobro u kutiji imati vobler sa srebrnom ili zlatnom površinom/laser finišom. Ovakav vobler će privući daleko veću pažnju pastrmke u uslovima slabe svetlosti ili male prozirnosti vode nego vobler vobler neutralnog kolora, koji je transparentan ili ima matiranu površinu.

 

Najkrupnija Pastrmka je Pojela Roze a la Twitch Jigging-thumb-550x365-4647Na vodi

Pored izbora pravog dekora, bitno je imati vobler koji ume i da se ponaša. DUO je uspeo da sintetiše navedene elemente u jedan sjajan mali vobler namenjen pastrmki. Spearhead Ryuki 45S u metalik roze dekoru je tonući twitch vobler, što ga čini idealnim kandidatom za ovu priču. U toku nekoliko izlazaka na vodu uspeo sam da na ovaj vobler upišem nekoliko riba u različitim uslovima svetlosti i providnosti vode.

Kao prvo bih izdvojio svitanje i sumrak u kombinaciji sa bistrom vodom, kada sam imao definitivno najbolje rezultate. Posledica dobrog ribolova su bili svetlosnih zraci većih talasnih dužina (crvena), koji su pod malim uglom dublje prodirali u vodu i tako intenzivirali, u ovom slučaju, roze boju moje varalice. Za razliku od jutarnjih i večernjih svetlosnih uslova, oko podneva, kada veći prodor imaju zraci kratkih talasnih dužina (plava), intenzitet moje roze boje nije bio prenaglašen, ali je zato metalik površina voblera dolazila do izražaja reflektujući svetlosne zrake.

S druge strane, pri blago zamućenoj vodi i tokom identičnih perioda dana, odnosno svetlosnih uslova, imao sam više uspeha u plićim delovima reke. Razlog tome je ograničena penetracija svetlosnih zraka kroz vodu usled njene zamućenosti. Na određenoj dubini ‒ dokle su dopirali svetlosni zraci većih talasnih dužina ‒ roze boja je jasno “vrištala” kroz vodu praveći kontrast boje u odnosu na sredinu i tako izazivajući pastrmku. U delovima reke sa većom dubinom, na primer u dubokim virovima, pastrmku sam jedino mogao da zainteresujem tako što sam vobler vodio pri površini ili u srednjem sloju vode, u kome je mogao da primi veću količinu svetlosti i emituje svoju intenzivnu boju.

 

Roze je u modi-thumb-550x341-4649Pravila ponašanja

Imajući u vidu da je DUO Ryuki Spearhead 45S sa svojih 4 grama izrazito tonući vobler, prezentacija se mora odvijati u skladu sa njegovim karakteristikama ili na mestima pogodnim za to. Od tipičnih mesta za ovakav tonući vobler izdvojio bih duboke virove, suženja reke sa povećanim protokom vode, rupe ili nagle odseke na dnu, jake brzake i sl. Jednostavno rečeno, gde god plivajući i suspending modeli “ne piju vodu” zbog drastičnih vodenih uslova, tu je težak vobler jedno od boljih rešenja. Spearhead zbog svoje težine nije moguće voditi sporo i ravnomerno osim uz brzu vodu. No ovaj voblerčić nije ni predviđen za dosadan način ribolova, već za “prženje”!

Brzo motanje sa pink voblerom po plitikim delovima reke će uticati kao inicijalni okidač na pastrmku, izazivajući tako “reaction strike”, odnosno instinktivni napad na varalicu. Uvek imajte na umu da je nemoguće toliko brzo motati koliko pastrmka može brzo da pliva!

U dubokim virovima je moguće na nekoliko različitih načina voditi roze Spearheada. Klasično džigovanje u kombinaciji sa rippingom je fenomenalna metoda, kojom je moguće upecati velike pastrmke. Jedina mana kod ovakve prezentacije je dosta potencijalnih kidanja, jer se varka pušta na samo dno. Kada je vobler potonuo na dno, jakim i kontinuiranim pokretom iz lakta se vrh štapa uspravlja, odiže vobler pola metra do metar od dna i pušta da ponovo padne na dno. Da bi se smanjio rizik od gubitka varalice, bira se konfiguracija dna sa određenom granulacijom podloge, tipa krupan šoder ili sitan kamen.

Kontinuirani twitch sa promenom ritma je standardna i ujedno najproduktivnija metoda kojom se lovi najveći broj pastrmki. Primenjiva je kako na dubokim tako i na plitkim delovima reke. Ova tehnika je sastavljena od naizmenične serije brzih neprekidnih twitcheva (twich, twich, twich) i twitcheva sa veoma kratkim pauzama (twich, pauza, twich, pauza, twich). Da bih bliže objasnio ovaj metod, koristiću brojeve i crte za plastično pojednostavljanje prezentacije, gde broj predstavlja jedan twitch pokret (npr. broj 3 je treći twich u nizu), a crta pauzu u trajanju od po pola sekunde. Dakle, zamislite sledeće: zabacujem dijagonalno uzvodno pored stene, puštam vobler da potone na dno, vraćam preklopnik, počinjem da motam, obaram vrh štapa ka vodi i krećem da twitchujem: 1-2-3-123-1-2-3-123-1-2-3… Nadam se da je jasno, ako nije slobodno pišite i postavljajte mi pitanja na darkopeshic@gmail.com, rado ću vam izaći u susret.

Twitch jigging je metoda kojom sam na “Pinkija” uspeo da dobijem najveću pastrmku. Ova prezentacija se svodi na odizanje voblera sa dna ka površini. Da bi se twitch jigging uspešno izveo, potrebno je naći duboki deo reke i pozicionirati se tako da vobler možete pustiti skoro vertikalno do dna i vući ga sličnom putanjom ka površini. Nakon puštanja voblera na dno, kombinacijom twitcha i motanja on se sporo ili brzo penje ka gore, u zavisnosti od brzine prezentacije. Iznenadićete se šta sve može da se digne za voblerom!

Na kraju bih mogao da sumiram sledeće:

 

Rano na sobajle, uveče pred mrak,

kroz vodu se probija dugi sunčev zrak.

Pitate se kakve sve to ima veze?

Za pastrmku gladnu roze je ko’ meze!

Po bistrom il’ mutnom glavni je sad trend

da pastrmke vole Duov roze Spearhead!

 

Tekst: Darko Pešić

Foto: Nikola Pejčić

Objavljeno u magazinu “Spin & Fly”, br. 19, oktobar/novembar 2012.

Text in English