Stop Ribkradji

Godišnji servis mašinice

K’o podmazana

servis masinice alat_1Prvo pitanje koje postavljate prodavcu pri kupovini polovnog automobila je koliko je auto prešao. Zapita li se neko koliko kilometara pređe mašinica u jednom danu provedenom u varaličarenju? To nije teško izračunati ako se zna da ona pri jednom okretaju ručice u proseku namota oko pola metra najlona i da je prosečan (pun) zabačaj 30-40 metara: znači, 60-80 okretaja ručice za samo jedan zabačaj, puta N zabačaja dnevno, puta M izlazaka godišnje… Što bi rekao pevac iz crtaća: matematika je jasna, crva nije ni bilo (naravno, jer mi lovimo varalicom).

Tokom samo jedne varaličarske sezone mašinica istrpi znatna naprezanja. Da bi nas služila nekoliko narednih sezona potrebno je, ako ne češće, a onda bar jednom godišnje, uraditi servis. Servis podrazumeva uklanjanje starog maziva i njegovu zamenu novim, kao i kompletan pregled delova sklopa. Ovaj posao može uraditi serviser ribolovnog pribora, a uz malo truda i pažnje i svako od nas. Verujem da je dosta vas to već radilo, a onima koji se još nisu usudili da to rade, a želeli bi, preporučujem da pažljivo pročitaju ovaj tekst.
Za ovaj poduhvat potrebno je:

1. Belo platno ili veći beli papir,

2. Alat koji čine par odvrtača, okasti ključ, pinceta, četkica za zube, čačkalice za uši (češalj nije neophodan),

3. Medicinski benzin,

4. Mast i ulje za podmazivanje.

 

Rasklapanje

Ako pri ruci imate sve navedeno, spremni ste za ovu misiju. Pre otvaranja mašinice pogledajte pozicije na kojima se nalaze zavrtnji. Često ima skrivenih zavrtanja, pa malo vremena utrošite na pregled čitavog sklopa i njihovo eventualno pronalaženje pre skidanja ostalih. Obratite pažnju kako je izveden poklopac kućišta, jer u slučaju da je podvučen pod rotor moraćete prvo skinuti rotor. Nakon što ste sve pregledali, skinite ručicu i špulnu. Okastim ključem skinite maticu koja se nalazi na gonjenom zupčaniku, poznatom kao pinion. Lako je moguće da je tu kontranavoj, pa prilikom odvrtanja ne silite previše. Matica može imati osigurač pa je potrebno prvo ukloniti njega. Posle odvrtanja matice rotor mašinice se svuče sa gonjenog zupčanika. Odgovarajućim krstastim odvijačem odvrnite zavrtnje sa poklopca kućišta. Nakon njihovog uklanjanja pokušajte podići poklopac. Ukoliko ide teško, proverite ima li kakav skriveni zavrtanj. Skidanjem poklopca dobijate uvid u unutrašnjost mašinice. U zavisnosti o kakvom je sklopu reč, može se pristupiti rasklapanju na više načina. Da bi se to uprostilo, u daljem tekstu rasklapanje će ići najlakšim iako ne i najbržim putem.

Prvo bi trebalo osloboditi osovinu špulne, koja je zavrtnjem povezana sa mehanizmorn za slaganje najlona. Bez obzira na to o kakvom je sistemu reč, osovina je povezana sa jednim ili dva zavrtnja. Uklanjanjem zavrtnjeva jednostavno je izvući osovinu kroz gonjeni zupčanik. Nakon njenog vađenja treba izvaditi pogonski zupčanik i pogledati na koji je način rešen mehanizam za slaganje najlona da bi se, u skladu s tim, nastavilo rasklapanje. Ako je u pitanju dodatni zupčanik sa trnom, njega je lako izvaditi, jer je obično osiguran zavrtnjem, a često i bez njega, tako da se zupčanik jednostavno skine sa oslonca u kućištu. Kod sistema sa beskrajnim vijkom treba posvetiti malo više pažnje vađenju delova iz kućišta. Nakon izvlačenja osovine špulne videćete malo kućište za koje je osovina bila pričvršćena. Na njemu se nalazi jedan mali zavrtanj koji drži poklopac, ispod kojeg je perce koje klizi po beskrajnom vijku, podižući i spuštajući špulnu. Taj mali zavrtanj treba odviti, skinuti poklopac i izvući perce. Perce se prvo mora izvaditi da bi se beskrajni vijak nesmetano mogao izvući s donje strane mašinice.

Otvor na zadnjem delu mašinice je zatvoren pločicom koju drži zavrtanj. Uklanjanjem pločice dolazimo do zadnjeg dela beskajnog vijka, koji je obično na kugličnom ležaju, te ga pincetom lako izvlačimo iz kućišta. U kućištu je ostao još gonjeni zupčanik, koji se vadi nakon što se ukloni nepovratni ležaj, koji je pričvršćen zavrtnjima za kućište, i kuglični ležaj, koji može, a i ne mora biti osiguran. U većini slučajeva sve oko gonjenog zupčanika je pričvršćeno zavrtnjima, tako da njegovo vađenje nije problem.

Treba posvetiti posebnu pažnju rotoru i delovima na njemu. Preklopnik sa rolnicom i nosačima je pričvršćen za rotor zavrtnjima. Jednostavno ga je skinuti i očistiti nosače i mesta gde se oni oslanjaju na rotor. Skinite zavrtanj koji drži rolnicu, izvadite ležaj i rolnicu. Rolnica trpi vodu i razne nečistoće sa njom, tako da je njeno čišćenje i podmazivanje poželjno nekoliko puta tokom sezone.

Kada se radi servis, obavezno pratite šemu mašinice. Prilikom rasklapanja vodite računa o redosledu vađenja delova. Sve zavrtnje je najbolje slagati po redosledu skidanja, a pri tom posebnu pažnju usmeriti na to da li se vade iz metalnih ili plastičnih delova na mašinici, jer je navoj drugačiji. Pre vađenja bilo kog dela treba proveriti ima li kakva podloška na njemu. Posebnu pažnju obratite na vađenje perca koje klizi po beskrajnom vijku. Na njemu ima tankih podloški, obično teflonskih, koje se lako mogu zaturiti jer se zalepe na alat ili poklopac kućišta. Ne otvarajte nepovratni ležaj bez preke potrebe. Takođe, nemojte podmazivati nepovratni ležaj. Dovoljno je blago nauljenom čačkalicom za uši preći preko valjka koji se nalazi na pinionu, a u dodiru je sa valjčićima nepovratnog ležaja. Delove koje vadite slažite na belu podlogu po redosledu vađenja da bi olakšali sklapanje.

servis masinice_1

Podmazivanje i sklapanje

Kada je sve rasklopljeno, potrebno je delove očistiti od stare masti i ulja. Čišćenje obavljajte mehanički, četkicom za zube, a ukoliko ima dosta maziva − prvo krpicom. Odmašćivanje delova treba vršiti medicinskim benzinom. Odmašćene delove slažite po redosledu vađenja iz kućišta. Nakon što je sve očišćeno i odmašćeno, vrši se podmazivanje i sklapanje, odnosno vraćanje delova u kućište. Podmazivanje vršite isključivo mazivima − ulje i mast − koja su predviđena za ovu namenu. Većina ozbiljnih proizvođača ribolovnog pribora ima u svojoj ponudi i maziva za održavanje svojih proizvoda. Mast treba stavljati na zupčanike i kuglične ležajeve, a ulje na osovine. Ne preterivati sa mazivom! Da bi mašinica bila podmazana, potreban je tek tanak film maziva. Preterano podmazivanje može uzrokovati poteškoće u radu. Mast nanosite četkicom, a ulje natopljenom čačkalicom za uši. Podmazivanje prati redosled sklapanja mašinice, odnosno podmazuje se deo koji se trenutno sklapa i postavlja u kućište.

Najbolje je krenuti od gonjenog zupčanika. Četkicom naneti malo masti na zupce, a unutrašnji deo, gde prolazi osovina špulne, nauljiti. Postavite kuglični ležaj prethodno podmazan mašću i zajedno sa zupčanikom vratite u kućište. Na zupčanik se potom postavlja blago nauljeni valjak, preko kojeg dolazi nepovratni ležaj. Na gornju stranu valjka postavite podlošku, koju treba nauljiti. Zavrnite zavrtnje koji povezuju nepovratni ležaj sa kućištem i ovim je završena jedna manja celina.

Sledeća je na redu montaža sistema za slaganje najlona. Ako je u pitanju dodatni zupčanik sa trnom, koristimo mast, a uljem se tretira oslonac u kućištu. Za klizač koji je na trnu treba koristiti mast. Kod sistema sa beskrajnim vijkom vrši se podmazivanje, s tim da oslonce beskrajnog vijka treba nauljiti. Za kućište u kom se nalazi klizač koji klizi po žljebu beskrajnog vijka takođe se koristi mast. Ovo kućište prvo treba postaviti u kućište mašinice, a zatim provući kroz njega beskrajni vijak. Vratiti nauljene podloške, namašćen ležaj i sve zatvoriti poklopcem s donje strane mašinice. Pogonski zupčanik namastiti, na osovine vratiti nauljene podloške i namašćene ležaje pa sve postaviti na odgovarajuće mesto. Osovinu špulne nauljiti, provući kroz gonjeni zupčanik i učvrstiti zavrtnjima za mehanizam za slaganje najlona.

Kod mašinica sa beskrajnim vijkom treba vratiti klizač koji klizi po beskrajnom vijku, postaviti na njega ležaj i podlošku pa sve zatvoriti poklopcem, koji se zatvara pomoću zavrtnja.

Sada je sklopljen mehanizam i treba ga zatvoriti poklopcem kućišta. Zavrtnje vratiti istim redosledom kao što su skidani.

Rotor je poslednja celina koja se podmazuje i sklapa. Nauljite nosače preklopnika, namastite rolnicu i ležaj, kao i sistem poluga sa oprugom za vraćanje preklopnika. Postavite ga na mesto i pričvrstite zavrtnjima. Rotor ide na gonjeni zupčanik, a onda zatežemo maticu i na nju postavljamo osigurač. Ostaje još da se vrati ručica i špulna. Mašinica je obično sa prednjom kočnicom, pa treba izvaditi osigurač i kočione diskove iz špulne, očistiti ih i podmazati. Pratite redosled diskova u špulni i obavezno ih vraćajte istim redosledom.

Posle malo više od sat vremena posao je priveden kraju. Ostaje da se uradi još samo jedna stvar. Pogledajte dobro beli papir na kome ste radili servis. Ako nemate višak delova, slobodno zavrtite ručicu.

 

 

Piše: Bojan Novaković

Objavljeno u magazinu “Spin & Fly”, br. 9