Stop Ribkradji

CD XLS – Brz, osetljiv, univerzalan

Ako dve osobe pitate da vam (nezavisno jedna od druge) prepričaju isti doživljaj/događaj (recimo sa pecanja), to može biti prilično dosadno, bar dok slušate onog drugog. Ipak, ako vam te dve osobe pričaju svoje utiske o probnoj vožnji novog BMW X5 koga vi, srećković jedan, baš planirate da kupite (za odlazak na pecanje?), onda ćete veoma pažljivo saslušati obojicu. Slično važi i za ribolovački pribor… Zato će vam štap urađen od CD XLS blanka potpuno nezavisno jedan od drugog predstaviti Goran (Tokić), kod koga je štap bio sredinom leta, i Vladimir (Nešić), koji je štap “mučio” u drugoj polovini toplijeg dela godine.

 

Model koji smo testirali je CD (Composite Developments) XLS Spinning Rod, tačne oznake: BLRXLS296MHG. Dužine je 244 cm, t.b. 10-35 g, po snazi deklarisan kao Medium Heavy. Akcija štapa je Extra Fast, a predviđen je za upotrebu sa strunama nosivosti od 10 do 20 lb. Materijal koji je korišćen u njegovoj izradi je high modulus graphite, gustine GV/66 mln.

 

Piše: Goran Tokić

Kada mi je, u dogovoru sa Momom iz PKVM Sistema, stigao ovaj test-štapić, prvi utisak je bio: “Vau, kakva brza, lagana i elegantna motkica!”. Drugi utisak je bio da je ovo 100% pogođen štap za lov krupnih nišavskih pastrmki. Znao sam da je sredina leta daleko najgori period za lov krupnih pegavih (bar na Nišavi) te da bi bilo neuporedivo bolje da sam štap dobio početkom marta, no šta je tu je. Bar ću da steknem utisak o tome kolike varalice štap može da baca i da vodi. Nažalost, bio sam u pravu: posle 2-3 dana upornih izlazaka na najbolja mesta, ona koja kriju pegave u klasi 2-5 kg (upravo takva je mom drugu Dušanu nedavno ispravila udice na Krundža glavanjari), nisam uhvatio pastrmku, ali jesam nekoliko finih klenova. Zahvaljujući velikoj osetljivosti štapa, prvi udarac klena me je bukvalno uplašio pa sam za ribu od pola kilograma pomislio da je lepa potočara. Bacao sam varalice po meri krupne pastrmke: Rapalu Countdown 7, HJ 8, Ružno Pače 5, 6, 7 i 7J (dugo 9 cm), Alex Ritmo 4 DR i 5 MR, spinere veličine 3 i 4… Pomenute varalice su štapu savršeno legle, dok se sa broj većim/težim (recimo Rapala CD 9) već pomalo mučio, bar dok je vobler u jakoj struji. Uparen sa Shimano Stradicom 2500 i upredenom strunom Climax BR8 od 0,15 mm, to je bio lep komplet, ujedno potpuno primeren za lov smuđeva, u čemu se, u nedostatku vremena, nažalost nisam oprobao.

Naravno, na Nišavi sam bacao i manje varalice (upotrebom strune Berkley Fireline Cristal 0,10 mm) i sa uspehom hvatao fine klenove (200-500 g), a onda sam krenuo da još smanjujem veličinu voblera dok ne utvrdim dokle ima smisla pecati ovim štapom, tj. posle koje veličine štap postaje prejak i više niti lepo zabacuje varku niti se prilikom vođenja oseća vibracija. E, tu sam se iznenadio: Pače trojka prolazi, Pače dvojka prolazi, Alex Ritmo 2 prolazi… imam li šta manje? Ugledah 2pike “Bubicu” iliti “Pasuljče”, voblerčić od jedva 15 mm. Zabacih i njega, odlete koliko odlete (lagan je i prelagan, pa ga ni triput slabiji štap ne bi mogao fino “pljucnuti”), recimo nekih 10-15 m. Krenem da motam, a ono vrh štapa drhtulji, sve lepo osećam. Cap, udarčić, dvoprugasta uklija (pliska), redovno za usta. Cap još jedna, pa klenčić od 100 g, pa opet uklija, pa opet klenče, grabile su ribe “Bubicu” kao da pecam na mušicu. Slatko se napeckah sitnurije, a da na štapu nije pisalo 10-35 g bio bih ubeđen da lovim nečim t.b. do max 10 g, toliko je štap fino prenosio vibraciju mini voblera i udarce ribica.

Pecao sam malo i na Visočici iznad Zavojskog jezera i uhvatio gomilu grgeča, kao i jednu potočaru. Zatim sam otišao na Bovansko jezero, gde sam ciljano pecao grgeče. Štap se i tu pokazao kao skroz taman i za kratko vreme sam na voblerčiće (Goldy Tiny, Alex Ritmo 2, Pače 2 i 3, 2pike Bubica…) uhvatio pedesetak grgeča težine oko 30-150 g. Zabacio sam par puta, više reda radi, i džig za smuđa, i sve u klasi Orka Sirena i Shad-Twistera dužine 7-13 cm na glavama od oko 5 g savršeno je išlo uz štapić.

Na kraju, kada se zbog odlaska na letovanje mom test periodu bližio kraj, zamenu za borbenu pastrmku sam pokušao da nađem u nekom južnomoravskom somu, ali ni tu nisam imao sreće. Ipak, bar sam proverio kako se štap ponaša sa glavinjarama u jačoj struji i dubljoj vodi, što može biti zanimljivo smuđarošima. Lovio sam Vida silikonskim glavinjarama dužine 5 i 6 cm u težinama 10 i 15 g i sa njima je štap odlično sarađivao. Njegova visoka osetljivost je savršeno prenosila sve bitne informacije s kraja strune, od vibracije glavinjare do svakog kontakta sa dnom, tako da sam bukvalno skenirao svaki delić vira dubine oko 3-4 m. Bacao sam i glavinjaru od 20 g i prolazi, ali to je neki maksimum i štap se pomalo muči. Kruškice poput dubokoroneće Rapale Rattling Fat Rap 5 mu lepo leže.

Kada sumiram utiske, shvatam da sam pecao jednim štapom koji se može nazvati univerzalnim za sve tehnike varaličarenja koje uključuju varalice težine do 15, max 20 g. Donja granica ne postoji, ovim štapom sasvim lepo možete varaličariti klenove i pastrmke upotrebom standardnih voblera dužine 3-5 cm, a po potrebi i manjih. Štap za te svrhe defintvno nije prejak, naprotiv, pravo je uživanje osetiti agresivni napad klena na ovako osetljivom štapu. Krupnu ribu nisam upecao, ali sam glavinjarom nekoliko puta zapeo za dno, i to iskoristio da jako zategnem: u početku se savijao srazmerno sili zatezanja, da bi posle neke sile počeo da koči, kao da kaže: “Dovde sam popuštao, više neću!”. I zaista, pri većim silama naprezanja štap pokazuje svoju snagu i žilavost, vi povećavate silu zatezanja, a on se tek neznatno dalje krivi. Na kraju shvatite da ste baš dobrano zapeli, da je to već kao riba od desetak kila, a da štap kao da još nije pokazao sve što može, kao da se uvek može zategnuti još više.

Iako nisam upecao krupnu ribu, u desetak izlazaka na vodu štap sam pošteno izmaltretirao, upecao stotinak riba i stekao utisak da je 100% pogođen za lov pastrmki, klenova, jazova (protfiša), basova i krupnih grgeča, lakši lov smuđa, lov osrednjih bucova i mrena, lov manjih i srednjih štuka upotrebom lakših varalica…

Što se deklarisane težine bacanja tiče, ona je, u skladu sa popularnim shvatanjem da je to zapravo “snaga blanka”, sasvim realno procenjena (u odnosu na druge štapove). Ako bismo slepo poštovali izvorni naziv “težina bacanja” (vezan za optimalnu težinu varalica koje zabacujemo), štap bih označio kao “5-20 g”.

Našao sam mu tri mane: 1. što nije moj, 2. što nisam imao 240 evra kako bi postao moj i 3. što sam za potrebe ovog teksta morao da ga što pre pošaljem Vladimiru da proba da upeca neku krupniju ribu, što bi njemu trebalo da uspe, s obzirom na to da peca na 5x izdašnijim vodama nego ja (zapravo, “moje” vode ne da nisu izdašne – one su na izdisaju!).

 

Piše: Vladimir Nešić

Pre nego što mi je Goci poslao štap, ovaj model sam video bez opreme i već tada mi se veoma dopao. Sa punom opremom, koja je stavljena u MG servisu, odlično je balansiran i veoma udoban. Zbog kratkog rukohvata, upotrebna dužina blanka je velika, te je pogodan za ribolov na prilično dalekim distancama. Brze je akcije, što je tipično za CD štapove, ali mi se odmah daleko više dopao od Blue Rapid modela dužine 252 cm. Za razliku od njega, XLS je brze akcije, a pri tom ni u kom slučaju nije prekrut; štaviše, štap ima divnu akciju koja dolazi do izražaja tek prilikom borbe sa krupnim ribama na kratkim distancama, gde u velikoj meri amortizuje dinamične begove i udarce riba.

Istog dana kada mi ga je brza pošta isporučila, direktno s posla sam odleteo na zemunski kej da ga isprobam. Prvo što sam pokušao je vođenje voblera. Štap se pokazao u najboljem svetlu kada je u pitanju zabacivanje čak i prilično lakih tereta, kakav je npr. Rapala Original Floating od 7 cm. Izuzetno je osetljiv te sam s njim besprekorno osećao finu vibraciju koju proizvodi ovaj voblerčić. Postepeno sam povećavao veličinu i težinu voblera da vidim kakve su mu performanse i mogu vam reći da sam podjednako uspešno vodio gorepomenuti model, ali i Rapalu DownDeep Husky Jerk dužine 10 cm. S obzirom na to da nisam imao uspeha loveći voblerima, prešao sam na džigove i silikonce. Zbog niskog vodostaja, odlučio sam da započnem s Vidinom football jig glavom od 8 g na Owner 90 jig udici. Na nju sam zakačio ProLogic Savagear Cannibal Shada od 10 cm i započeo da pretražujem dobro poznatu strukturu na dnu. Već nakon drugog zabačaja, usledio je oštar udarac na koji sam odreagovao zamalo pa panično i, nakon desetak sekundi, izvukao somče dužine oko 40 cm. Jadničak nije ni znao šta ga je snašlo, a već se našao nazad u vodi. Ovo definitivno nije bio dostojan protivnik za CD-a, ali se veče završilo sa još dva smuđa, od kojih je jedan bio baš lep, a blank se pokazao u najboljem svetlu. Udarac sam besprekorno detektovao bez obzira na to što je riba varalicu zgrabila na više od 20 metara udaljenosti, dok je borba bila čisto uživanje. Ova akcija je ponovljena još dva puta, sa sličnim rezultatima, s tom razlikom što sam uspeo da isprovociram dobrog soma, koji se otkačio jer je uspeo da ispravi tanku i malu udicu na džig glavi od 5 grama. Usledilo je pecanje smuđa na Savi u Obrenovcu. Koristio sam ga za sve moguće kombinacije za prezentaciju silikonskih varalica: Texas, Drop-Shot, Carolina Rig… Štap se pokazao kao izvanredan izbor za varalice i terete težine do 15 grama.

Pored upotrebe štapa u lovu smuđa, isprobao sam ga i u lovu štuke na jezeru Joca, gde sam imao predivne doživljaje koristeći ga za lov voblerima, silikoncima i lakim spinerbejtovima. Štuke koje sam hvatao bile su teške između 3 i 5 kg, s izuzetkom jedne izuzetno velike, koja je nakon duge borbe uspela da se oslobodi, najverovatnije zbog malih udica na vobleru Megabass Ito Vision 95 (koje definitivno nisu dorasle zahtevima borbe sa moćnim protivnikom kakav je štuka teža od 10 kg).

Štap sam koristio u kombinaciji sa Shimano Stradicom 4000 i strunama Berkley Fireline i Power Pro prečnika 0,15 mm, odnosno nosivosti 15 lb, što je u okviru optimalnih vrednosti po specifikaciji proizvođača. Po mom mišljenju, u pitanju je allround štap, koji je idealan za lov krupne pastrmke voblerima i spinerima srednje veličine, za lov smuđa laganim džigovima i voblerima srednjih veličina te za lov brojnih drugih predatornih vrsta čiji lov zahteva lagan, osetljiv, brz, ali u isto vreme štap lepe i umerene akcije prilikom zamaranja ribe. Dakle, može biti savršeno upotrebljiv za varaličarenje bucova, basa, klena, mrene, krupnih grgeča i štuka srednjih veličina. Svestan sam da je teško pronaći zaista univerzalan štap, ali kada je u pitanju srednje varaličarenje, Composite Developments XLS dužine 8’ i težine bacanja 10-35 grama svojim karakteristikama može zadovoljiti veći deo potreba varaličara na raznim tipovima voda i bez obzira na lične preferencije po pitanju tehnika i mamaca.

 

Pišu: Goran Tokić i Vladimir Nešić

Objavljeno u magazinu “Spin & Fly”