Stop Ribkradji

VAR-Kanjiža 2011.

U nedelju 23. oktobra na kanalu Tisa-Palić u organizaciji sportskih ribolovaca  Bratstvo iz Kanjiže održano je deseto, jubilarno međunarodno takmičenje u lovu ribe varalicom, pod nazivom VAR-Kanjža 2011.

Na zbornom mestu kod mosta na putu Senta-Kanjiža u 7 časova pojavila su se 32 takmičara i jedna takmičarka iz Novog Sada, Temerina, Kule, N. Kneževca, Obrovca, Šida, Sente, Kanjiže i Reske ( Mađarska).

Vreme baš nije bilo naklonjeno takmičarima, u toku celog prepodneva je bilo tmurno i bez vetra sa povremenom slabom kišom.Voda u kanalu je bila neubičajeno visoka za ovo doba godine, čista i providna do dubine od pola metra. Trava i drezga koju još nije uhvatio prvi mraz uveliko je otežavala posao ribolovcima i pružala sigurnu zaštitu predatorima kanala.

Prema propozicijama bodovale su se samo grabljivice: štuka, smuđ, bucov, bandar i som. Zadržavala se samo riba u meri koja je posle takmičenja živa vraćena u vodu.

Prema ulovima sportskih ribolovaca u proteklom periodu, očekivalo se da će ulov na takmičenju biti dobar, ali zbog iznenadnog pada pritiska vazduha kao i čiste prozirnosti vode grabljivice nisu interosovali veštački mamci takmičara. Nekolicina ribolovaca koji su mimo takmičenja pecali štuku na klasičan način na plovak (pampur) imali su veći ulov negoli 33 takmičara sa veštačkim mamcima.

Ipak na kraju takmičenja i vaganja,  ispostavilo se da petorica takmičara imaju ulov u meri i da nije potrebno bacanjem varalice u metu odrediti redosled prve petorice za koje je organizator pripremio bogate nagrade.

Na takmičenju su postignuti sledeći rezultati:

1. Mravik Emil iz Šida – štuka 54 cm 1460 grama, smuđ 48 cm 1300 grama;

2. Barat Rudolf iz Kanjiže – štuka 60 cm 1900 grama;

3. Boris Kojić iz Kanjiže – štuka 45 cm 820 grama;

4. Tot Kristijan iz Sente – štuka 43 cm 800 grama;

5. Ševa Marinko iz N. Kneževca – štuka 41 cm 620 grama.

Posebnu nagradu kao jedina dama na takmičenju dobila je Marijana Muhadinović iz N. Sada.

Takmičenje je završeno u prijatnom ambijentu doma ribolovaca na obali Tise uz bogat pasulj i obećanje vidimo se dogodine.

 

Andraš Tot, predsednik USR BRATSTVO

Kanjiža, 24.10.2011.