Stop Ribkradji

Potraga za kraljicom Une 2011.

Na nedavno završenom internacionalnom prvenstvu u lovu na mladicu, pod nazivom „Potraga za kraljicom Une“, u Bosanskoj Krupi, 48 takmičara okušalo je sreću u lovu „kraljice“. Takmičari su za dve noći i ukupno deset sati ribolova, ulovili 14 mladica. Pored ovih 14 riba koje su se našle pred objektivima foto-aparata, bilo je na desetine onih koje se i pored sve veštine ribolovaca, nisu dale zadržati na udici.

 

Prvo mesto, sa najvećom ribom na takmičenju (86 cm), osvojio je Vukosavljević Goran iz Loznice. Drugo mesto, sa dve ulovljenje ribe (70 i 59 cm), pripalo je Halkić Ervinu, iz Bosanske Krupe, dok je trećeplasirani, sa mladicom od 70cm, bio Borovčanin Ognjen sa Pala.

 

 

 

 

 

 

 

Za vreme trajanja takmičenja, poseban akcenat stavljen je na pažljivo rukovanje ulovom, pa je pod obaveznom opremom bez koje takmičari nisu mogli izaći na vodu, bio meredov za prihvat ribe, dušek na koji se riba polagala prilikom oslobađanja od udice i foto-aparat.

U toku takmičenja, ulovljeno je i par kapitalnih potočara, koje su čest prizor na ovoj reci. Jednu takvu ribu ulovio je, neposredno nakon takmičenja, i mladi Aleksa Petrović iz Loznice. Prava kapitalka, dugačka 63 cm, ulovljena je na potezu Stegarić – Otok jetre – Vukova Ada.

Udruženje sportskih ribolovaca „Krušnica“ iz Bosanske Krupe, se po deveti put za redom pokazalo kao izuzetan organizator i domaćin, čemu svedoči činjenica, da se na ovoj manifestacijui iz godine u godinu mogu videti isti ribolovci, očarani rekom i „kraljicom“.

 

Tekst: Varalicar.com

Fotografije: Vladimir Verebi, Firduz Halkić i Aleksandar Gaon