Stop Ribkradji

Udice

Udica je danas, zahvaljujući savremenoj tehnologiji, najpouzdaniji deo opreme. Oštre su, jake, otporne na koroziju u slatkoj i slanoj vodi…

 

Udica je danas, zahvaljujući savremenoj tehnologiji, najpouzdaniji deo opreme. Oštre su, jake, otporne na koroziju u slatkoj i slanoj vodi, a oblikom su prilagođene za nošenje određenih mamaca i načinu uzimanja hrane pojedinih ribljih vrsta. U ribolovu grabljivica, a naročito u varaličarskom ribolovu, u najširoj upotrebi su trokrake udice. S obzirom da kontakt ribe i varalice traje veoma kratko, sa trokrakom udicom je mogućnost uboda znatno povećana. Prilikom izbora udice treba obratiti pažnju na kvalitet materijala i oštrinu vrha, kao i na širinu kraka koja treba da bude veća od širine varalice.

Jednokrake udice se u varaličarskom ribolovu retko koriste osim tipa Jig Hook, koje su sastavni deo džig varalica. Kod jednokrake udice, osim oštrog vrha, najbitniji je ugao uboda koji treba da bude oko 45 stepeni. Manji ugao smanjuje verovatnoću uboda, a veći povećava mogućnost ispravljanja ili loma udice pod opterećenjem, pa je preporučljivo birati one udice koje prodiru pod optimalnim uglom. Osobina kvalitetne, elastične i jake udice je da se nakon delovanja silom uvek vraća u prvobitan polažaj. Meke i neelastične udice, koje nakon opterećenja ostaju u otvorenom položaju, se brzo istupljuju, ne obezbeđuju kvalitetan ubod i sa njih su česta otkačinjanja ribe. U ribolovu grabljivica treba koristiti uvek veće udice, jer će se nedorasli primerci ređe zakačinjati, a krupnije ribe sigurnije i dublje ubadati, što smanjuje broj otkačenih i ozleđenih riba.

 

Oštrenje udica

Kako većina riba grabljivica ima izuzetno tvrde čeljusti, problem oštrih/tupih udica se mora ozbiljno shvatiti. Većina kupovnih udica su odlično naoštrene, ali skoro svaka udice će vremenom otupeti i tada nastupate vi sa brusnim kamenom.

– Kako prepoznati tupu udicu? Ponekad se tupa udica može  golim okom videti, ili osetiti “pod prstima”, ali najbolji i najjednostavniji metod je provera udice “o nokat”… i to tako što udicu naslonite na nokat (najčešće palac) i blago povučete po površini. Ukoliko udica klizi i ne ostavlja trag, nedvosmisleno je tupa…

Brusni kamen je neizostavni deo opreme svakog varaličara. Kupiti se može bilo gde, a ima ih sa različitim granulacijama… od manjih/glatkijih za sitnije udice, do krupnijih/grubljih za velike. Uglavnom, varaličari su već iskusili da je i najobičniji brusni kamen bolji nego – biti bez njega na vodi…

Bilo da je markirani ili obični, sa žljebom ili bez, krupnije ili sitnije granulacije, neke osnovne stvari se moraju ispoštovati prilikom oštrenja džiga ili trokrake udice: oštrenje se uvek vrši pokretima brusnog kamena u smeru suprotnom od onog u kom pokazuje vrh udice… Uz kvalitetan kamen i malo iskustva, ne treba vam više od nekoliko poteza.

Uzmite u obzir da je udica potrošni materijal. Svaka udica će “istrpeti” nekoliko oštrenja (koja skraćuju ubodni deo udice), ali onda je ipak spremna za zamenu.

!!! Brusni kamen će bolje “odraditi posao” ako ga pre upotrebe pokvasite.