Stop Ribkradji

Štapovi

Svaki štap za varaličarenje ima višestruku ulogu u ribolovu: pomoću njega bacamo varalicu na željeno mesto, preko njega osećamo potez, omogućava nam kontru, zamaranje ribe…

Prilikom kupovine štapa za varaličarenje moramo prvo znati sledeće:  koju ribu/ribe želimo da pecamo, na kojim vodama ćemo imati prilike da pecamo, kao i koliko novca trenutno možemo da izdvojimo za kupovinu štapa. Varaličarenje bandara sa jedne strane, i varaličarenje, recimo soma ili mladice sa druge strane, su dva extremna primera lakog i teškog varaličarenja. Nije svejedno kojim štapom krećemo u potragu za dotičnim ribama.

Univerzalan štap za varaličarenje ne postoji, i mnogi varaličari poseduju dva ili više varaličarskih štapova za različite ribe, vode i tehnike vođenja varalica. Daleko od toga da i samo sa jednim štapom ne može da se varaličari i podjednako uživa u vremenu provedenom kraj vode.

Najčešće su u upotrebi dvodelni varaličarski štapovi, mada ima i vrlo kvalitetnih trodelnih štapova, kao i teleskopskih štapova namenjenih varaličarima.

Dužina štapa – Na našim vodama i za naše potrebe su se odomaćili štapovi dužine od 2,70m do 3,30m (na svakom štapu postoji oznaka za dužinu, najčešće u metrima). Velika većina domaćih varaličara poseduje upravo štap od 3m. Trometraš zadovoljava većinu zahteva kada su u pitanju precizni i daleki zabačaji, kontra, zamaranje ribe itd. Kraći štapovi, iako prijatni i laki za rukovanje, su ipak izbor varaličara koji imaju priliku da redovnije pecaju iz čamca.

Opterećenje vrha, ili težina bacanja – Ukoliko nam je poznato koju ribu želimo da lovimo, i sa kojim varalicama… trebali bismo znati i šta znače brojevi ( u gramima) koje možemo, a i moramo videti na svakom štapu. GRAMAŽA što bi se jednostavno reklo.

Recimo, da na štapu piše 20-40g. Ovi brojevi nam govore da bi bacačke karakteristike štapa bile optimalno iskorištene upravo sa varalicama koje bi imale masu u rasponu navedenih brojki. U praksi se najčešće bacaju varalice koje su 30 do 50% mase od navedene gramaže štapa. Ako bismo štapom od 40g probali da maximalno daleko bacimo i varalicu od 40g, velika je verovatnoća da štap ne bi izdržao opterećenje! Dakle, maximalno daleko baciti varalicu ne znači i optimalno koristiti štap!

Akcija štapa – Ukoliko bismo štap držali vodoravno, i okačili na njegov kraj jedan teg, štap bi se savijao u zavisnosti od materijala, kontrukcije, dužine… Ukoliko bi se štap savio celom svojom dužinom, tada govorimo o mekanim štapovima, parabolične akcije. Ukoliko bi se štap savio samo vrhom, onda govorimo o tvrdim, brzim štapovima. Između ove dve akcije postoji još čitav niz nijansi. Radi lakšeg snalaženja, proizvođači obeležavaju svoje štapove oznakama za različitu akciju… određeni broj, slovo, ili reč se koriste u tu svrhu.

 

Oštar, tvrd štap, brz vrh, se obeležava slovom A, ili brojem 4,5-5

Srednje oštar, savija se prvom trćinom, sa oznakom B,  ili brojem 3,5-4

Srednje mekan, savija se prve dve trćine, sa oznakom C, ili brojem 2,5-3

Mekan, savija se celom dužinom (parabolik), sa oznakom D, ili brojem 1,5-2

 

Shakespeare (“A”, “B”, “C” i “D”), Silstar i Cormoran (“A”, “B” i “C”), Dam (4,5-5,0; 3,5- 4,0; 2,5-3,0; 1,5-2,0),  Abu Garcia (“tip action”, “medium action”, “parabolic action”)… itd.

Shimano se služi oznakama L, ML, M, MH, H, XH (od “LIGHT” do “EXTRA HEAVY”)

Zbog čega je sve ovo važno? Štuka ima izuzetno tvrde čeljusti, i teško je mekanim štapom obezbediti dobro zabadanje udice… tvrđi štap bi bio bolji izbor za ovu priliku. Sa druge strane, mekši štap obezbeđuje pravilniji, mekši rad varalice. Za precizniji zabačaj je zahvalniji tvrđi štap, dok je za zamaranje ribe bolji mekši štap koji svojom akcijom skoro sam zamara ribu…

Na sledećoj tabeli možete jasnije sagledati moguću podelu tipova varaličarenja u odnosu na očekivanu mase ribe, pri tom korištenu dužinu štapa, gramažu, masu varalice i debljinu najlona…

Varaličarenje Masa ribe Dužina štapa Gramaža štapa Masa varalice Debljina najlona u mm
Lako varaličarenje Do 1 kg 1,80-2,70 5-30g 2-15g 0,15-0,20
Srednje varaličarenje Do 2,5-3 kg 2,10-3,30 15-50g 10-30g 0,20-0,30
Srednje teško varaličarenje Do 30 kg 2,40-3,00 40-100g 18-60g 0,30-0,40
Teško varaličarenje Od 30 kg 2,40-2,70 30-150g Od 60g Do 0,50

 

(u upotrebi je i podela na ULTRA-LAKO, LAKO, SREDNJE i TEŠKO VARALIČARENJE… u osnovi, podela se svodi na isto…)