Stop Ribkradji

Buzzbait

Buzzbait-3Bazbejt (engl. buzzbait) je jedna od onih površinskih varalica koja se ne proporučuje ribolovcima sa slabijim srcem, jer napadi na ovu varalicu, ribolovca ostavljaju bez daha.

Bazbejt je površinska varijanta bas džiga, poprilično jednostavne konstrukcije.

 

 

 

 

 

Osnovu, kako i kod spinerbejta, čini žica na koju je nalivena olovna glava, nešto pljosnatijeg oblika, koji bazbejtu omogućava lakše izranjanje i održavanje na površini.

Buzzbait-8 Buzzbait-9 Buzzbait-7

 

 

 

 

 

 

Udica je jednokraka, “Aberdeen” ili “O’Shaughnessy” oblika, okrenuta na gore, kako bi se izbeglo kačenje prepreka u vodi. Iako je kod većine proizvođača ove vrste varalica, udica ulivena u olovnu glavu, neki od proizvođača, poput firme “Booyah”, imaju drugačije konstrukciono rešenje. Naime, udica je za žičanu osnovu vezana komadom sajle, koja celom sistemu daje dodatnu elastičnost.

Buzzbait-17

 

 

 

 

 

 

Silikonska “suknjica” fiskirana je za olovnu glavu gumenim prstenom i prilikom vođenja zavodljivo pulsira.

Buzzbait-4

 

 

 

 

 

 

Na suprotnom kraju žičanog rama nalazi se propeler. Propelera ima raznih, od standardnog, dvokrilnog, do četvokrilnog. Metalnih ili plastičnih. U boji nikla, zlata ili pak farbanih u neku od fluo boja. Neki od plastičnih propelera u sebi imaju i svetlucave šljokice. Ako vam buka koju ovakvi propeleri stvaraju na vodi ipak nije dovoljna i hoćete još bučniju varalicu, koja će debelog basonju zainteresovati i izvući iz zaklona, tu su metalni, četvorokrilni propeleri iz dva dela, koji pored obrtanja oko ose, dodatno i zveckaju. Neki od propelera na krilcima imaju rupe, pa za sobom ostavljaju i trag sićušnih balončića, a neki opet propeler unutar propelera, te tako stvaraju veći otpor u vodi i dozvoljavaju sporije vođenje varalice.

Buzzbait-16 Buzzbait-15 Buzzbait-14 Buzzbait-13 Buzzbait-11 Buzzbait-10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodatnu buku prilikom rada bazbejta, proizvode i tzv. “clacker”-i, koji se montiraju tako, da stoje na putu rotacije propelera.

 

 

 

 

 

 

Neki od vrsnih basolovaca namerno krive žicu na kojoj je propeler, kako bi ovaj prilikom svake rotacije udarao o olovnu glavu i dodatno zveckao.

Nimalo suptilna varalica. Najbolje se pokazala u post-mresnom periodu, kada je ribu koje upravo sišla sa gnezda i krstari plićacima, lako iziritirati bučnom varalicom. Bazbejt je jedna od varalica kojom lako i brzo pretražujete veću površinu vode. Neki je namenski koriste kako bi pronašli aktivnu ribu, koju će potom mnogo efikasnije loviti, nekom od sporijih prezentacija.

Buzzbait-bassAmerički, profesionalni ribolovci, koriste ovu varalicu kako bi selektivno lovili krupniju ribu pošto su prethodno ispunili brojčanu kvotu.

Bazbejtom se najbolje lovi kad je vodena površina relativno mirna, ali ne ustručavajte se da ga koristite ni na blago zatalasanoj površini. Veći talasi i značajnije uznemirena površina, neutralisaće buku koju bazbejt stvara, pa gubimo efekat “larmadžije”.

Jedna od bitnijih mana kod upotrebe bazbejta je da je riba često, potpuno promašuje, što se delom može nadoknaditi, upotrebom trejler/stinger udice kao na spinerbejtu.

 

 

 

Tekst i fotografije: D.B.