Stop Ribkradji

Bass

Kako da ulovim svog prvog basa?

GDE?

Bas-a možete uloviti samo na nekoliko voda na zapadu i severu Bačke. To su Bajski kanal, Monoštorski rit, Veliki Bački kanal, Mali Bački kanal, delovi DTD-a, Kanal Bač – Karavukovo i još nekoliko manjih kanala i bara. Pre 10-ak godina na pomenutim vodama je bas-a bilo u velikim količinama i svi su ga lovili. Nažalost, nesavesnim izlovom i masovnim krivolovom bas je skoro istrebljen iz nekih od gore pomenutih voda… ali upornošću i veštinom se ipak još može uloviti neki primerak ove prelepe i veoma borbene ribe.

Na vodama gde ga ima, basa tražite u lokvanju i još bolje oko potopljenih debala. Još ako je sve to u nekoj hladovini od krošnje drveta na obali imate TOP SPOT za basa. Na takvim mestima provedite više vremena i možda baš upecate svog prvog basa.

 

KADA?

Bas je riba koja najbolje radi za vreme toplih meseci, znači leti. U zoru i sumrak je najbolje. Zakonski lovostaj na basa je od 15. marta do 15. juna, a najbolji lov je odmah po prestanku zabrane. Mada, uspešno se može loviti sve do druge polovine oktobra. Zimi bas uglavnom miruje, mada nije nikakvo čudo da se u sred zime ulovi poneki bas. Kao i većina riba, bas mora i zimi da se hrani.

 

KAKO?

Bas je veoma agresivna i znatiželjna riba. Ako ga pronađete, onda ste već na dobrom putu da ga i uhvatite. Pošto bas najbolje radi u zoru i sumrak tražite ga tada na karakterističnim mestima, gde može da napravi dobru zasedu za lov ribica. Varalicu mu prezentirajte “pravo u glavu” jer je veoma znatiželjan i reaguje na svaki pljusak u vodu. Od varalica se može uloviti bukvalno na bilo koju. Dobri su silikonci, vobleri, metalne varalice. Ja najviše koristim silikonce jer se na njih se dobijaju i skoro neaktivni i lenji basevi. Kad je aktivan onda se najbolje peca na voblere, a najveće uživanje i uzbuđenje je kada se peca varalicama koje idu po površini (tzv. Top Water varalice ). Varalice vodite što je moguće nepravilnije, pošto se tako provokativno vođenje najbolje pokazalo. Boje varalica neka budu drečavije, da ih bas što lakše uoči! “Fire tigre” boja se odlično pokazala. Bas ponekad napada mnogo veće varalice nego što može da proguta, tako da se nemojte plašiti da stavite velike varalice. Silikonci ispod 10 cm su već premali, i možda su najbolji negde oko 15-ak cm… a od voblera najmanje 7 cm, a najčešće oni od 10 – 15 cm dužine.

 

Izbor štapa zavisi od vrste varalice na koje ćete najčešće pecati, ali u svakom slučaju štap treba da ima jaku “kičmu” tj mora da zadrži silovite begove zakačenog basa. Neke uobičajene karakteristike za pecanje sa obale bi bile da štap bude dužine od 2.4 m do 2.75 m , 40 g bacanja i “medium” akcije. (pitajte starije varaličare šta te oznake tačno znače!). Može da se peca i na konac i na najlon. Najlon bi trebao da bude oko 0.30, a konac 0.16. Boja konca i najlona nije bitna.

 

OBRATITI PAŽNJU!

Kada pecate basa sa obale on ne bi smeo da vas vidi! Ako vas vidi jako ga je teško upecati pošto je tada sumnjičav i neće da uzme varalicu. Ako u vašoj vodi ima dosta basa (što je, na žalost,  jako retko kod nas ), a ne znate gde tačno da ga tražite idite polako obalom i tražite ga pogledom (specijalne ribolovačke “polarizacione” naočare tada puno pomažu). Jako često se bas sunča na površini! Ali ponavljam, bas ne sme da vidi vas!

Kad imate udar basa na silikonsku varalicu nemojte nikada odmah davati kontru već sačekajte par sekundi da je “spakuje” celu u usta. Ako odmah kontrirate imaćete mnogo nerealizovanih, promašenih udaraca.

Kada zakačite basa malo požurite sa izvlačenjem iz vode, i nemojte ga mnogo puštati da se “zamori” jer će se najverovatnije otkačiti ili zavući u travu ili granje. Jeste da je jako lepo i uzbudljivo kad iskače po metar u vis iz vode, ali svi to znamo, tako se gube ribe.

I na kraju, molimo vas da što je moguće više ulovljenih baseva vratite u vodu. Jako malo ih još ima u našim vodama i bilo bi šteta da jednu takvu lepu i borbenu ribu zauvek izgubimo iz nasih voda!

 

Za klince i klinceze pripremio čika Mamijo!