Stop Ribkradji

Dolazak giganta

mustadGde god na Svetu otišli na pecanje, velika je šansa da koristite Mustad udice. Od ove sezone šansa da ih koristite u Srbiji biće još veća – Beogradska CARPologija ima tu čast da bude generali distributer Mustada! “Kopno pokriva 28% naše planete – Mustad pokriva sve ostalo”, kaže slogan ovog svetskog giganta i zaista, već duže od 125 godina, Mustad važi za najvećeg proizvođača udica na planeti. Sledi osvrt na skromne početke i istorijiski razvoj ovog brenda koji je zauvek promenio ribolovačku industriju…

Ole i Hans Mustad

Godine 1877. kompaniju Hansa Skikkelstada vodio je njegov zet, policijski pukovnik Ole Mustad. Ole je istovremeno pokrenuo sopstveni biznis O. Mustad & Son A.S., zajedno sa svojim sinom Hansom Mustadom, ambicioznim čovekom sa jasnom vizijom uspeha. Hans je ubrzo uvideo ogromne mogućnosti proizvodnje ribolovačkih udica i za kratko vreme postao vrhunski tvorac ovog proizvoda, bez premca među svojim savremenicima. Daleko ispred svih, pogotovu na poljima prodaje i marketinga, Hans Mustad je svoje kadrove slao širom Sveta u posete ostalim proizvođačima, distributerima i lokalnim ribolovcima. Na osnovu njihovih izveštaja ispitao je i proučio tržište mnogo pre konkurencije.

Mathias Topp i mašina za udice

Ubrzo nakon što je bio angažovan od strane Mustada, mladi pronalazač Mathias Topp doneo je revoluciju u izradi udica. Topp je proizveo prvu automatizovanu mašinu za produkciju udica. Pre njegovog pronalaska pravljene su ručno, jedna po jedna. Topp-ova mašina je sa jednog kraja primala sirovinu a sa drugog davala gotov proizvod, jednostavan koncep po kojem funkcionišu i današnje savremene mašine, bez mnogo izmena. I pored ovakvog revolucionarnog napretka, Hans Mustad je uvideo da lokalna ekspertiza nije dovoljna za dalji razvoj poslovanja, pa je stručne kadrove angažovao iz inostranih zemalja. Henry Haynes bio je prvi od mnoštva engleskih zanatlija koji su radili za Mustad i koji su doneli veštine vezivanja mušica, brušenja i obrade metala. Mustad je uskoro otpočeo praksu obuke svojih kadrova i razvoja sopstvenih metoda oglašavanja, način poslovanja koji je bio nečuven za Norvešku tog doba.

Dalji razvoj i širenje tržišta

Želja za što efikasnijim poslovanjem i jačanjem povezanosti sa tržištem navela je Mustad na osnivanje isturenih poslovnica na inostranim tržištima. Zanimljiv podatak govori da je Mustad, posredstvom ovakvih kćerki-kompanija, u posleratnom periodu između 1945. i 1948. godine bio prisutan na tržištu tadašnje Čehoslovačke, Poljske, Rumunije i Jugoslavije. Ovakva politika donela je kompaniji mnogo uspeha, budući da izvoz predstavlja više od 90% proizvodnje.
Jačanje distribucije bilo je ključno i pri osvajanju ogromnog američkog tržišta pedesetih godina prošlog veka, kad je Mustad otkupio konkurentsku firmu i osnovao isturenu poslovnicu Auburnu, država Nju Jork. Ovim potezom ojačano je prisustvo i zauzet veliki udeo u tržištu Amerike.
Sedamdesetih godina Mustad je oformio regionalni centar i i fabriku udica u Singapuru dok je isturena poslovnica na Filipinima raširila prodaju mušica, džigova, montaža i varalica omogućivši dalji proboj na svetsko tržište. U ovom periodu oformljena je i fabrika udica u Brazilu…

Mustad današnjice

Decembra 2011. O. Mustad & Son A.S. prodat je izvan Mustad porodice. Sadašnji vlasnik, norveška kompanija ARD, kupovinom Mustada markira 15 godina neprekidnog razvoja i ima najviše ambicije kad je ovaj vrhunski brend u pitanju.
Današnji Mustad u prodajnom programu ima hiljade tipova udica a njegovi inžinjeri konstantno rade sa sirovinama vrhunskog kvaliteta i najsavremenijim proizvodnim tehnologijama. Gde god se u svetu nalazila Mustadova proizvodna postrojenja, sirovina je zajednička za sve – Norveška žica visokog kvaliteta. Pored vrhunskih profesionalaca na polju tehnologije, razvojni tim Mustada čine i elitni ribolovci poput Denija Brauera i Kevina Van Dama , koji testiraju Mustadove proizvode do granice izdržljivosti, pružajući iskustva od neprocenjivog značaja – direktno sa vode. Kao rezultat ovakvog pristupa, Mustad će ostati ispred konkurencije u godinama koje slede, nudeći svetskom tržištu proizvode najvišeg dostupnog kvaliteta. U saradnji sa ovim gigantom ribolovačke industrije CARPologija će težiti da Vam, kao i uvek, omogući najširi spektar kvalitetnih proizvoda po pristupačnim cenama.

 

CARPologija Team

photo: www.mustad.no